Voetbal in Duitsland

Massaal en luid gezang in Dresden

Je zal vast wel eens wat beelden hebben gezien. De supporters van Dynamo Dresden staan bekend als één van de meest fanatieke uit Duitsland. We gaan die kant op voor de wedstrijd tegen Holstein Kiel!

De prestaties op de tribunes gaan niet helemaal gelijk op met de prestaties op het veld. Je vindt het team diep in het rechterrijtje van het tweede niveau terug. De club uit Dresden heeft betere tijden gekend, maar dat weerhoudt de supporters er niet van om hun club te blijven steunen. Bereid je goed voor, want wie in Dresden komt, zal één van de meest luide supportersgroepen van Duitsland horen!

Heen en weer

Dynamo Dresden kende haar grootste successen in de jaren zeventig. Op de erelijst staan onder andere acht titels en zeven bekers uit het tijdperk van de DDR. Op het hoogste niveau van de DDR deed Dresden vaak bovenin mee.

Vanaf 1992 kwam de club vier jaar uit in de Bundesliga, maar na de degradatie is Dresden sinds 1996 tot op de dag van vandaag niet meer op het hoogste niveau uitgekomen. Het ging bergafwaarts: vlak na de eeuwwisseling speelde het team zelfs in de Oberliga. Afgelopen seizoen werd Dresden kampioen van 3. Liga, dus dit jaar zien we de club weer terug op het tweede niveau!

Het kaartje voor de thuiswedstrijd tegen Holstein Kiel werd gemakkelijk op de site van de club aangeschaft. Aangezien het niet uitverkocht is, kon dit ook achteraf ook nog gewoon aan de deur. De thuishaven van Dresden biedt plaats aan meer dan 32.000 supporters, dus vreemd is het ook niet dat dit niet helemaal vol zit.

Naar het stadion

De treinreis vanaf onze verblijfplaats duurt ongeveer een half uur en bij verschillende stations stappen groepjes supporters in. We zien de eerste gele shirtjes en sjaaltjes. Bij aankomst op het centraal station van Dresden tref je een immense drukte aan. De voetbalsupporters scheiden zich af van de normale reizigers en binnen enkele minuten ontstaat er een grote stoet die massaal naar het stadion gaat.

Onderweg naar het stadion is niet veel bijzonders te zien, op hier en daar wat SGD-graffiti na. Na ongeveer een kwartier lopen, komt na een klein park het Rudolf-Harbig Stadion in zicht. Kraampjes met merchandise zijn er niet, wel is er een grote fanshop. Je moet de weg oversteken om bij een grote Biergarten uit te komen.

Hier is het gezellig druk. Let wel op: zorg dat je cash bij je hebt. Qua pinmogelijkheden ga je hier terug in de tijd. Ook in het stadion is het dramatisch: slechts bij één rij is het mogelijk om te pinnen.

Dynamo!

Onnodig is er dus tijd verspild omdat er per se een biertje moest worden gescoord, maar ach, daar leer je van. Zo’n twintig minuten voor de aftrap nemen we plaats. We kunnen nog even genieten van de warmte, voordat de zon verschuild gaat achter het dak van de tribune. Meer dan 21.000 supporters zijn naar deze wedstrijd gekomen. Indrukwekkende aantallen!

Al gauw valt de imposante harde kern achter het doel op. Voor de wedstrijd zijn ze al een aantal keer goed te horen. Ook is dit verreweg de best gevulde tribune vandaag. Sterker nog: deze kant van het stadion is tot de nok gevuld. En dat voor een club die zich onderaan het tweede niveau bevindt!

Voor de aftrap knalt het anthem van de club uit de speakers. De sjaaltjes gaan omhoog en het hele stadion zingt massaal mee. Op dit moment was nog niet voorspeld dat de tekst ‘Dynaamo… Dynaaaamo’ de hele dag in je hoofd zou blijven hangen..

Massaal en luid

Dit lied is een geweldig begin van een middag in Dresden. De duizenden supporters achter de goal vervolgen het gezang door met z’n allen te springen en nog een paar keer de longen uit hun lijf te schreeuwen. De wedstrijd is inmiddels afgetrapt en dit blijkt een startsein om de komende 45 minuten non-stop te zingen.

Het is jammer dat het stadion niet vol zit, want dan zou je echt kunnen spreken van een orkaan van geluid. Nu is het alleen de groep achter het doel die je hoort. De meegereisde supporters van Holstein Kiel zingen ook, al is dit minder goed te verstaan. Logisch, want qua aantal komen ze niet in de buurt van het thuispubliek.

Ondanks dat de wedstrijd tot dusver tegenvalt, is de sfeer goed. Een paar keer hoor je de supporters écht luid en de hele eerste helft blijven ze doorgaan. De teams gaan zonder doelpunten de rust in.

Onvrede op de tribunes

Na rust wordt duidelijk waarom Dynamo niet hoger staat in de competitie. Echt grote kansen worden er niet gecreëerd en ze hebben mazzel dat de doelman in vorm is, want anders zouden ze hoe dan ook hebben verloren. Op de tribunes klinken er steeds meer ontevreden geluiden.

De sfeer gaat iets achteruit, al blijft de kern achter het doel doorgaan met zingen. Als na negentig minuten wordt afgefloten bij een 0-0 stand, slaat het toch een beetje om. Het degradatiegevaar wordt steeds serieuzer en dat lijken ze in Dresden ook te beseffen. Sommige supporters willen verhaal halen en een aantal spelers neemt hier de tijd voor.

Na de promotie van afgelopen seizoen zit niemand in Dresden het jaar daarna natuurlijk te wachten op directe degradatie. Het applaus voor de spelers is matig en niet iedereen neemt de moeite om de spelers te bedanken. Met nog een paar duels te gaan, lijkt elke pot wel op een finale.

Later het seizoen bleek dat de frustraties niet onterecht waren. Na de pot tegen Holstein Kiel werd er nog drie keer gelijk gespeeld en een keer verloren. Nacompetitie was een feit. Daarin was Kaiserslautern over twee wedstrijden te sterk, dus neemt Dynamo Dresden na één seizoen weer afscheid van de 2. Bundesliga.

Aanrader

Een doelpuntloos gelijkspel is vaak niet leuk om mee te maken, maar de sfeer bij Dynamo Dresden maakte een hoop goed. Het zegt al genoeg dat het ook in slechte tijden een mooie ervaring is om hier een wedstrijd te bezoeken. Een club als Dynamo hoort qua aanhang en historie een stuk hoger in Duitsland te staan.

De Duitse ultracultuur zal niet iedereen aanspreken, maar zelf had ik het idee dat het hier in Dresden wat minder gemaakt overkomt. Dat merkte ik bijvoorbeeld ook aan het einde van de wedstrijd, toen je kon zien dat er meer supporters ontevreden werden. Het is een eind weg vanuit Nederland, maar mocht je ooit in de buurt zijn, is zowel de stad als de club een aanrader!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %