Voetbal in Argentinië

Maradona overleden: de hand van God is niet meer

Diego Armando Maradona is overleden. Een aantal van ons zagen hem live spelen op TV. Anderen hadden minder geluk en kennen alleen de beelden en verhalen. In Argentinië en Napels zal Pluisje nimmer vergeten worden!

Begin carrière

Maradona begint zijn carriere bij de plaatselijke Estrella Roja en komt via Los Cebollitas uit bij de ‘kleine’ profclub Argentinios Juniors. Na een jaar vertrekt hij naar Boca Juniors, waar hij een transfer naar FC Barcelona verdient.

Absolute doorbraak

Bij FC Barcelona begint de geweldenaar niet fantastisch. Hij heeft aanpassingsproblemen, krijgt geelzucht en breekt zijn been. Na 36 wedstrijden in twee jaar maakt hij een verrassende transfer naar Napoli. In zijn eerste seizoen loodst hij de degradatie kandidaat naar een achtste plek, waarna de spits pas echt harten begint te veroveren.

In 1986 wint hij met Argentinië het WK. In de kwartfinale tegen Engeland scoort hij met de hand. ”De hand van God”. Enkele minuten na dit wereldberoemde doelpunt scoort hij nogmaals op magistrale wijze. Dit doelpunt werd door de FIFA verkozen tot mooiste doelpunt van de Eeuw. In de finale geeft Pluisje een assist bij de 2-0. Een jaar later verovert hij ook alle harten van Napoli. Hij wint met de club de eerste landstitel in de geschiedenis.

Voor altijd

Diego Armando Maradona zal nimmer uit de harten van Argentijnse en Napolitiaanse supporters verdwijnen. In de Italiaanse straten zie je nog steeds muurschilderingen. Sinds 2019 was hij trainer van Gimnasia de la Plata. Overal waar die club speelde, raakten de stadions uitverkocht. Tot de nok. Alleen om een glimp van Pluisje op te vangen.

Toen Maradona vorige maand werd opgenomen in het ziekenhuis, stonden supporters massaal buiten het ziekenhuis om hem te steunen.

Argentinië en Napels zijn in rouw. De hand van God is niet meer.

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %