De zomer is in volle gang en daarom tijd voor wat voetbalcultuur aan de Spaanse Costa. Het Spaanse Malaga C.F speelt in het prachtige Estadio La Rosaleda(de rozentuin). Een aantal jaren geleden had de club grote ambities in het Spaanse voetbal maar inmiddels spelen ze hun wedstrijden op het tweede niveau in Spanje. La Rosaleda is de thuisbasis voor meerdere fanatieke supportersgroepen. De bekendste twee zijn Frente Bokeron en Malaka Hinchas maar er bevindt zich nog een bijzondere groep supporters in La Rosaleda. Omdat de vakantie periode aangebroken is besteden we aandacht aan een bijzondere supportersgroep aan de Costa del Sol.

 

Malaga

De regio Malaga telt duizenden Britse inwoners en zo is er door de jaren heen een Britse achterban ontstaan bij Malaga C.F. Sinds de jaren 90 bezochten al meer Britse voetbalfans de wedstrijden van Malaga C.F. en ze noemden zichzelf The Guiri Army. Dit slaat op de Spaanse term Guiri voor buitenlanders uit de regio Groot-Brittannië. The Guiri Army heeft een naam opgebouwd onder de Malaga supporters. In de Spaanse badplaats Benalmadena verzamelen ze in de kroeg om vervolgens met hun eigen bus naar het stadion te reizen. In La Rosaleda hebben ze zich gevestigd achter het doel als onderdeel van de Malaka Hinchas. De supporters zijn te herkennen in het stadion aan de grote vlag met het kruis van St. George.

Engelsen

De Britten hebben een plek gevonden waar zij hun leven aan de Costa del Sol kunnen leiden en toch ook hun ei kwijt kunnen als voetbalsupporter. Bier drinken en voetbal kijken alleen dan met bijna altijd mooi weer. Er is weinig verbeeldingsvermogen voor nodig om te begrijpen waarom de leden van the Guiri Army zich op hun plek voelen in Zuid Spanje.

Een mix van een vaste kern van Britse supporters en vakantiegangers of tijdelijke gastarbeiders moedigt de club uit Malaga wekelijks aan. Al meer dan meer 20 jaar juichen de Guiris in La Rosaleda en zij blijven dit doen ondanks dat er dit jaar geen promotie afgedwongen kon worden. Op de website van Malaga C.F gaf een lid van de Guiri Army aan dat het niveau waarop de club speelt er niet toe doet:Why do I support Málaga? Because it’s our family. Second Division. No problem, this year we’ll be more to put the team back on top’.

 

Wie ervoor kiest om een wedstrijd van Malaga C.F. te bezoeken krijgt een prachtig stadion te zien, een fantastisch clublied te horen en wellicht: We’re the Guiri Army, we do what we want! Als je opzoek bent naar een vakantiebestemming waarbij je het strand kan combineren met een voetbalreis is Malaga C.F zeker het overwegen waard. Een andere lekkere Spaanse vakantiebestemming is Sevilla.

Tom van Pinxteren
Tom is helemaal voetbalgek en met name liefhebber van de supporterscultuur op de tribunes. Opgevoed als Ajacied maar al jaren bij FC Volendam op de tribune te vinden. Passie voor schrijven over de voetbalwereld. Oprichter Metgestrektbeen.com

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.