Voetbalsupporters

Lokale media verspreiden onzin over Go Ahead Eagles supporters

Honderden Go Ahead Eagles-supporters die onderweg naar Rotterdam vuurwerk gooien op station Deventer, aan de noodrem trekken in de trein bij Dieren en amok maken in de trein. De Arnhemse politie is zaterdagmiddag massaal uitgerukt om de voetballiefhebbers bij aankomst op het station Arnhem in bedwang te houden.

Bovenstaande is de introductie van De Gelderlander in een artikel over voetbalsupporters die voor onrust en overlast zorgen. Deze keer gaat het om “honderden” supporters van Go Ahead Eagles die een trein op stelten hebben gezet op weg naar Feyenoord-uit. Door amok te maken en aan een noodrem te trekken hebben de supporters gezorgd voor ernstige overlast. Tenminste, dat is het verhaal dat in lokale media zoals De Stentor, De Gelderland en Omroep Gelderland verschijnt. Niet veel later rijzen er op Twitter steeds meer vraagtekens bij dit verhaal. Wat heeft er zich nu daadwerkelijk afgespeeld op de stations in Oost-Nederland?

De noodrem

Rond half 1 verzamelen ongeveer 150-200 man zich op station Deventer voor de uitwedstrijd tegen Feyenoord onder leiding van sfeergroep ADHD. Twee leden van de groep vertellen ons een beetje over hoe die dag verloopt. “Net als vorig jaar krijgen we vrij vervoer naar Feyenoord, dus besluiten we met de trein te gaan”. Op station Deventer worden vervolgens een of twee gele rookpotten afgestoken. “Ik kan me voorstellen dat dat misschien wel schrikken is voor andere reizigers, maar verder is er echt heel weinig geks gebeurd op het station zelf. Tegen de tijd dat de rook bijna klaar was kwam de trein aan en ging iedereen soepel naar binnen”. Vervolgens begint het gezeik voor de Go Ahead-supporters. De trein van kwart voor 1 vertrekt maar niet en rond een uur of één wordt iedereen gesommeerd de trein te verlaten.

“Twee dames van de NS vertelde ons dat de trein niet zou rijden. Later komt er nog wat politie die vertelt dat de treinconducteur het een onveilige situatie vond vanwege het vuurwerk. Verder kregen we geen info”. Met een halfuur vertraging vertrekt de groep uiteindelijk richting station Arnhem voor de overstap naar Utrecht Centraal. Rondom station Dieren gaat het mis. “We rijden weg bij Dieren Centraal en meteen stopt de trein”. Er gaan gelijk geruchten over de noodrem, het verhaal dat later ook online verschijnt. Ook de supporters van Go Ahead Eagles gaan meteen bij zichzelf te rade om te zoeken naar een eventuele dader.

“Ik stond midden in de groep met onze fanatieke gasten, nog geen halve meter van de noodrem af. Daar heeft niemand aangezeten”. Dit verhaal wordt, via een Go Ahead Eagles supporter die werkzaam is bij de NS, bevestigd door de hoofdconductrice in de trein. Zij geeft ook aan dat er geen sprake was van een noodrem. In de podcast code rood geel laat voorzitter Jan-Willem van Dop tevens weten dat de NS geen contact heeft gezocht met Go Ahead Eagles. Een actie die, mocht de overlast inderdaad veroorzaakt zijn door supporters van de club, wel te verwachten zou zijn.

Criminelen

De groep van Go Ahead Eagles wordt vervolgens, samen met wat festivalvierders en andere treingangers, een halfuur vastgehouden in de bloedhete trein. “Pas na een halfuur mogen we via de achterste coupe het station weer op. De sfeer is inmiddels redelijk omgeslagen en op het station verloopt het allemaal maar wat chaotisch. We krijgen verder van niemand informatie”. Op eigen initiatief besluit een groot deel van de groep om maar de sprinter richting Wijchen in te stappen. Zo halen 125 supporters het tot Arnhem Centraal.

“Daar is het een vreemde situatie. We worden opgewacht door 20 ME’ers en voelen ons gelijk behandeld als een stel criminelen”. Op Arnhem Centraal staat een aparte trein klaar om de supporters rechtstreeks naar het station bij Feyenoord Stadion te brengen. Dit wordt echter weer niet gecommuniceerd. “Op de trein zelf staat dat deze weer terug naar Deventer gaat. Wij weigeren dus om in te stappen, waarna de agenten in paniek raken. Dit alles duurt weer een halfuur”. In Dieren staat de rest van de groep ondertussen te wachten op een beloofde trein naar Arnhem Centraal die nooit komt. “Uiteindelijk hebben we zelf maar besloten om in Dieren te blijven, zodat de rest van de groep in ieder geval nog enigszins op tijd in Rotterdam zou kunnen aankomen.”

Aangeschoten wild

Uiteindelijk zijn het dus weer de supporters die de dupe zijn van dit hele gebeuren. Vijftig tot vijfenzeventig man blijft achter op station Dieren en het grootste deel besluit uiteindelijk maar om de wedstrijd daar in de kroeg te kijken met wat lokale Feyenoorders. De rest van de groep komt pas een kwartier na het eerste fluitsignaal binnen. Dat de lokale media vervolgens het beeld verkopen dat de supporters de dader zijn zorgt nog eens voor wat onterechte imagoschade voor een groep die toch al slachtoffer is in dit verhaal.

Zo lijkt het, al met al, weer een verhaal zoals we in het verleden bij RKC Waalwijk en FC Groningen zagen. Een onfortuinlijke situatie doet zich voor met supporters in de buurt van de plek des onheils. De media geeft vervolgens de schuld aan de supporters, terwijl zij juist degene zijn die nadeel ondervinden aan de ontstane situatie. Rectificatie volgt vaak pas laat of niet. Voetbalsupporters zijn immers aangeschoten wild, daarover mag je zeggen wat je wil. De situatie rondom de Go Ahead Eagles-supporters bevestigt dit maar weer eens.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %