EredivisieVoetbalsupporters

De ‘gesloopte’ trein en intimidatie door de politie Groningen

Op zondag 8 januari speelt FC Groningen de uitwedstrijd bij Excelsior in Rotterdam. In tegenstelling tot veel andere clubs willen ze bij Excelsior gelukkig nog wel eens vrij vervoer geven, waardoor de supporters van FC Groningen besluiten om met de trein af te reizen. Wat een mooie awayday moet worden eindigt inmiddels in leugens en intimidatie door de politie van Groningen…

Zo vertrekken er een kleine 150 supporters op de zondag met de trein naar Kralingen. De manier zoals voetbalwedstrijden ook bezocht zouden moeten kunnen worden (zie: vrijwel elk ander voetballand in Europa). In het uitvak zelf is er een schitterende sfeeractie. Van “We gingen door diepe dalen” in een zwart uitvak gaat het naar “onze club zal weer gaan stralen” met de nodige strobo’s en flitsers. Groningen verliest de wedstrijd helaas, maar verder is het een fantastische dag voor de supporters. Tot het op de terugreis naar Groningen dankzij de politie uit het niets mis gaat…

Een zooitje

Aan het eind van de avond druipt het nieuws langzaamaan door dat de supporters van FC Groningen op het station in Groningen zijn opgewacht door tientallen politieauto’s en politiehonden. Een wijkagent zet vol trots op Twitter dat er weer ‘supporters’ moeten worden opgewacht die “er een zooitje van maakten”. De reactie onder de desbetreffende tweet zeggen alweer genoeg over de status van voetbalsupporters in Nederland. Volgens een woordvoerder heeft dit alles te maken met vernielingen aan de trein. Onder andere Hart van Nederland en het AD pakken het nieuws over de politie-inzet en de gesloopte treinen groot op. Slechte sier voor de voetbalsupporters.


Later wordt steeds duidelijker wat er zich volgens de politie heeft afgespeeld die zondag. De politie spreekt onder meer over schade in de trein (kapotte ruiten, noodglaasjes, gaten in de muur), agressief gedrag, bedreigend en uitdagend gedrag richting personeel en andere treinreizigers en het gebruiken van gezichtsbedekkende kleding. Vandaar dat zij het vervolgens noodzakelijk vinden om de supporters op te wachten op station Groningen zodat zij niet “wegkomen” met deze vernielingen. Overigens worden er verder geen arrestaties gepleegd. De publieke opinie knikt ondertussen driftig mee. Weer die verdomde voetbalsupporters. Is het niet gewoon tijd voor een uitsupportersverbod…?

Leugens

Totdat de supporters van FC Groningen via een statement op hun website met hun kant van het verhaal komen. Zij geven aan dat er op de terugreis van Rotterdam naar Zwolle (overstapstation richting Groningen) geen enkele noemenswaardige incidenten hebben plaatsgevonden. Ook geven zij aan dat er bij de NS geen meldingen bekend zijn over vernielingen, bedreigingen of andere soortgelijke incidenten. Sterker nog, een woordvoerder van de NS spreekt veel van de beschuldigingen over de vernielingen juist tegen. De gigantische politie-ontvangst op station Zwolle was dan ook een grote verrassing voor de supporters.

Ondanks wat beweerd wordt door de politie zelf, is het juist de politie die de trein lang vasthoudt en hierdoor voor vertraging zorgt voor andere reizigers. Pas na het ingrijpen van de politie worden er door een enkeling twee ruiten kapot geslagen. De enige daadwerkelijk bewezen vernielingen. Bewijs van andere misdragingen is er simpelweg niet. Ook in Groningen zelf worden de supporters vervolgens schandelijk behandeld. Alle legitimaties worden gescand en uit het niets worden er charges uitgevoerd op wachtende supporters. Een knap staaltje politie-optreden dus weer. Het statement van de supporters (hieronder in zijn geheel te lezen) komt overigens natuurlijk niet verder dan de site van de supporters zelf en het Dagblad van het Noorden.

Post NL – waakzaam en dienstbaar

Alsof de leugens nog niet genoeg zijn, besluiten de politie en burgervader in Groningen om er afgelopen week nog een schepje bovenop te doen. Alle 133 inzittenden krijgen een waarschuwingsbrief van de burgemeester thuisbezorgd door de politie. Hierbij wordt onder meer gedreigd met gebiedsverboden en meldplichten voor de supporters. Ook wordt er geprobeerd om de gebeurtenissen flink aan te dikken met zinnen zoals “angstige moment voor andere reizigers”. Nog altijd wordt er verder geen enkel bewijs geleverd van deze beschuldigingen. De ultras van FC Groningen worden keihard gecriminaliseerd.

Een klassiek staaltje collectieve politie-intimidatie richting supporters die niks verkeerd hebben gedaan, met als enige doel om te intimideren. Zoals de ultras zelf ook melden in een nieuw statement kan iedereen zich wel voorstellen wat voor negatieve impact meerdere agenten in uniform voor de deur kan hebben op de privésfeer van de supporters. Puur en alleen omdat zij met de trein hun club bezochten. Voor de wedstrijd tegen Feyenoord kwamen de supporters dan ook met een duidelijk en cynisch statement.

Eerst een tekstdoek met “niet thuis? kies je bezorgmoment in de PolitieNL-app”. Vervolgens nog een extra doek met “PostNL – waakzaam en dienstbaar” met een PostNL-politiebusje. Ook zijn er nog enkele andere tekstdoeken die onder meer verwijzen naar de ironie van het geklaag over een tekort aan politie-uren en de politie-intimidatie. De supporters beraden zich verder nog op eventuele vervolgstappen. Niks minder dan terecht lijkt ons. Wordt vast en zeker vervolgd…

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %