ActueelAgainst Modern Football

Supporters van RKC worden genaaid

Het was een vreemde situatie maandagmiddag bij De Goffert. Een goed gevuld uitvak van RKC Waalwijk miste namelijk zestig supporters. De partybus met zestig Waalwijkers werd juist toen het stadion bereikt was, gestopt en moest rechtsomkeert maken. De bus zou direct weer terug rijden naar Waalwijk. Zij kregen niks te horen behalve dat er “geen plek” was voor de harmonicabus. De Gelderlander en Omroep Brabant komen ondertussen met compleet verschillende verhalen en beide politiekorpsen en clubs zijn angstvallig stil. Dus gingen wij zelf op onderzoek uit om de waarheid te achterhalen van deze belachelijke situatie!

Partybus

Ongeveer een week voorafgaand aan de uitwedstrijd bij N.E.C. ontstond in Waalwijk het plan om met een partybus af te reizen naar de belangrijke pot in Nijmegen. Dit werd door de supporter die de bus regelde vooraf afgesproken met de supporterscoördinator van RKC. De publieke belangstelling was groot en zestig autokaarten werden met gemak verkocht. Er wordt voor de zekerheid nog wel even gevraagd aan de supporters of ze niet met een dubbeldekker zouden vertrekken. Dit was echter niet het geval. Alle zestig supporters zouden in één bus met één verdieping afreizen naar Nijmegen. Een bus met zoveel supporters moet logischerwijs dus een harmonicabus zijn.

Zestig Waalwijkers vertrekken dus maandagmiddag met een harmonicabus tussen de normale buskonvooi naar Nijmegen. Onderweg wordt er natuurlijk goed gezopen en de muziek knalt door de speakers. De sfeer is goed en alle supporters hebben veel zin in de wedstrijd. Rondom Wijchen wordt de muziek gedoofd en er wordt geen alcohol meer geschonken. Alles om te voldoen aan de regels en gezeik te voorkomen. Zodra De Goffert echter in zicht komt gebeurt er iets vreemds. De bus wordt omgekeerd en in plaats van naar het stadion wordt weer naar de snelweg gereden.

Verwarring

De supporters en chauffeur krijgen niks te horen over de reden waarom er doorgereden moet worden. Pas wanneer de bus al op de terugweg is, wordt de supporters gemeld dat de harmonicabus niet in het uitvak past. Dit lijkt qua parkeergelegenheid, gezien een foto die in de rust van het parkeervak is gemaakt, niet waar te zijn. Mogelijk is dat een harmonicabus een probleem zou vormen met het aanrijden. Vreemd is het wel dat de supporters hier dan de dupe van zijn, aangezien alles op tijd was geregeld en afgesproken met de club. Andere oplossingen zoals de laatste meters onder politiebegeleiding lopen of met twee kleinere bussen het laatste stukje afleggen worden in de wind geslagen. Een fatsoenlijk gesprek is niet meer mogelijk.

Het feit dat de bus moest omkeren en zonder duidelijke reden bij het stadion wordt weggestuurd leidt logischerwijs tot veel frustratie bij de Waalwijkers. Uiteindelijk moet één ruit het ontgelden in de bus. Een domme actie natuurlijk, maar direct wordt er door de andere supporters ingegrepen en wordt met de supporters onderling afgesproken de schade te vergoeden. Een afspraak hierover wordt gemaakt met de chauffeur van de bus. Toch besluit de politie met groot machtsvertoon de bus aan de kant te zetten en van alle supporters een identiteitsbewijs te vragen. Drie supporters worden hierna aangehouden voor het niet kunnen of willen tonen van een I.D. Vervolgens wordt er één supporter aangehouden voor de vernieling van de ruit en één supporter voor het beledigen van een ambtenaar in functie.

Je kunt je sterk afvragen of deze aanpak van de politie niet lichtelijk overdreven is. De supporters wordt eerst de wedstrijd om onduidelijke reden door de neus geboord en vervolgens ook nog eens met groots machtsvertoon teruggeleid naar Waalwijk. Iets wat niet zonder gedoe gaat, aangezien er op meerdere momenten tegenstrijdige dingen worden gecommuniceerd door de politie. Om dan vervolgens op deze manier nog wat supporters te arresteren riekt naar een bepaald beeld de media in willen slingeren. Voetbalsupporters worden opgepakt, dus zal het wegsturen wel terecht zijn.

Vuurwerk op de snelweg?

Al snel verschijnt er op De Gelderlander een verhaal dat het beeld rondom de situatie nog meer verslechterd. Een freelancer van De Gelderlander is per toeval op dezelfde tijd op de snelweg als het moment dat de bus van RKC weer eens wordt stilgezet. Hij spreekt hierop een politieagent aan wat betreft de situatie en krijgt te horen dat de bus is teruggestuurd omdat er op de snelweg vuurwerk uit de ramen zou zijn gegooid door de supporters en dat er meerdere vernielingen aan de bus zijn gepleegd. Dit verhaal verschijnt dus diezelfde avond nog op de site van De Gelderlander.

Zowel de eigenaar van de partybus als de supporter die de bus had geregeld spreken dit verhaal tegen. Volgens de eigenaar van de bus kunnen de ramen van de bus namelijk niet open en kan er dus geen vuurwerk gegooid zijn. De supporter die de bus geregeld had ontkent ook de aanwezigheid van vuurwerk. De Politie van Oost-Nederland wil verder geen uitspraken doen over deze situatie, de uitspraak van de agent of de aanwezigheid van vuurwerk. Zij verwijzen ons door naar N.E.C.

Na meerdere malen aandringen door supporters van R.K.C. en het verwijzen naar het artikel van Omroep Brabant heeft De Gelderlander inmiddels het artikel aangepast. Het origineel is hieronder te zien. De aanpassingen komen eigenlijk weer te laat. Het beeld van rellende voetbalhooligans die het voor de “echte supporters” verpesten is helaas al weer geschept. In de reacties op het artikel staan onder andere zinnen als “Voortaan maar voetballen zonder supporters, want die kunnen zichzelf toch niet gedragen!!” en “Deze criminelen hadden ze op moeten sluiten en pas vrij laten als alle schade vergoed is“. Dit is slechts een greep uit de vele negatieve reacties.

De clubs onderling

De radiostilte van de Politie Oost-Nederland, de aanpassingen van De Gelderlander en het gebrek aan aantoonbaar bewijs maken dat we wel kunnen zeggen dat het vuurwerkverhaal in de prullenbak kan. De supporters hebben zich aan alle regels gehouden en op de heenweg perfect gedragen. Waar ligt dan de reden dat de bus met supporters voor het stadions werd weggestuurd? Dit moet bijna wel iets zijn tussen RKC en N.E.C. zelf. Ergens in de communicatie moet er een fout zijn begaan of onduidelijkheid zijn geweest over de gelegenheid tot het parkeren van een harmonicabus. Helaas wil N.E.C. niet inhoudelijk reageren op de situatie. Hun reactie is als volgt:

Wij hebben ons aan de afspraken gehouden welke gemaakt zijn tussen beide clubs omtrent het afreizen naar deze wedstrijd.

Zij zijn van mening dat de situatie iets is tussen hun en RKC en voelen zich verder dus niet genoodzaakt om antwoord op onze vragen te geven. Richting RKC hebben wij meerdere pogingen gedaan om de veiligheidscoördinator te bereiken, deze blijven voorlopig echter onbeantwoord. Definitieve antwoorden komen er dus helaas voorlopig niet vanuit de clubs.

Een schande

Hoe dan ook kan geconcludeerd worden dat we te maken hebben met een schandalige situatie. Goedwillende supporters die ruim op tijd duidelijke afspraken hadden gemaakt met de club wat betreft vervoer, zijn de dupe geworden van hoogstwaarschijnlijk een miscommunicatie tussen RKC en NEC. In plaats van dat hierna gekeken werd naar alternatieve oplossingen om de supporters de wedstrijd te laten bijwonen, kozen de verantwoordelijke partijen voor een simpelere oplossing. Dan maar lekker de supporters weer terugsturen naar Waalwijk, het supportersbelang is immers totaal niet belangrijk. Vervolgens mogen de supporters nog een arrestatierondje ondergaan en moeten ze onder belachelijk omstandigheden terug naar Waalwijk.

Hierop volgt nog een artikel van De Gelderlander waarin het beeld wordt geschept dat wij inmiddels wel gewend zijn van de media. De supporters krijgen namelijk de schuld van deze situatie en het grote publiek accepteert dit beeld maar al te graag. Vervolgens komen N.E.C. en de politie met een oorverdovende mediastilte, nu blijkt dat de situatie waarschijnlijk veel genuanceerder ligt. Zij zullen het liefst deze situatie in de doofpot stoppen en lekker de schuld laten liggen bij de supporters. Tot op heden hebben de supporters van RKC niks vernomen van RKC en/of de politie.

Dit zal echter niet gaan gebeuren. De supporters van RKC zijn nog lang niet klaar met deze situatie. Ook de Supportersvereniging van N.E.C. heeft maandagavond vragen aan N.E.C. gesteld over de gebeurtenissen. De situatie zal dus ongetwijfeld nog een staartje krijgen. Het wordt hoog tijd dat supporters eens normaal behandeld zullen worden. Deze situatie was een schande!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %