De KNVB is er wederom in geslaagd om zichzelf van haar slechtste kant te laten zien. De bond heeft besloten om De Graafschap een boete op te leggen van 15.000 euro. Tevens is de proefperiode voor de club verlengd en hangt nu dus bij elke misstap een wedstrijd zonder publiek boven het hoofd. Reden voor deze buitensporige straf is het overtreden van de regels wat betreft vuurwerk tijdens de wedstrijden tegen Almere City. Met deze beslissing laat de KNVB nogmaals zien dat ze er alles aan doet om de sfeer in de Nederlandse stadions zo vakkundig mogelijk kapot te maken.

The Joker

17 mei 2018. Locatie: Yanmar Stadion in Almere. Al de gehele play-off serie hadden de supporters van De Graafschap zichzelf van hun beste kant laten zien met enkele schitterende sfeeracties. Met als centrale thema “The Joker”, de slechterik uit de Batman-franchise, zette de Superboeren enkele schitterende spandoeken neer op weg naar de finale van de Play-offs. Als redactie van In De Hekken hadden we dus besloten dat we simpelweg aanwezig moesten zijn bij de finalewedstrijd tussen Almere City en De Graafschap. Terwijl de spelers het veld betraden waren ons camera’s strak gericht op het goed gevulde uitvak van De Graafschap. Wat zich ontspon was opnieuw een geweldige sfeeractie.

Voor het uitvak hing een spandoek met de legendarische uitspraak “I’m an agent of chaos” van de Joker, gespeeld door Heath Ledger. Boven het spandoek stond op de boarding één van de supporters compleet verkleed en geschminkt als de Joker zelf. Terwijl de spelers het veld betraden staken de supporters in het uitvak vervolgens aardig wat pyro af. De gehele sfeeractie was hierdoor geweldig om te zien. Voetballiefhebbers in heel Nederland waren onder de indruk van de schitterende sfeeractie van de Brigata Tifosi. De Graafschap mocht met recht complimenten in ontvangst nemen van supporters van andere clubs.

Een week later deed de Brigata Tifosi er nog een schepje bovenop. Ditmaal was er een meterslang spandoek van een Joker die zijn pak openscheurt om te laten zien dat hij een Ultra van De Graafschap is. Op het spandoek zelf stond daarnaast””Let’s put a smile on that face”. Om de zoveel rijen werd vervolgens gecoördineerd enkele fakkels afgestoken. Opnieuw een geweldige sfeeractie en opnieuw lof voor de supporters van De Graafschap. De spelers waren blijkbaar ook gemotiveerd door de actie en promotie werd behaald.

Een koude douche

Promotie werd behaald en dit was het einde van het verhaal wat betreft de Play-Offs voor De Graafschap. Tenminste, dat zou je denken. Gisteren volgde echter het nieuws dat er nog een koude douche kwam voor De Graafschap. De beleidsbepalers van de KNVB zagen natuurlijk ook deze sfeeractie die door heel Nederland werd bekeken. En laat vuurwerk nou net eens verboden zijn in het Nederlandse voetbal! Een unieke kans om alle clubs even duidelijk te maken dat de sfeer natuurlijk niet mag worden verhoogd zonder gevolgen. De Graafschap, die het geld toch nodig gaat hebben aankomend seizoen, mag even 15.000 euro ophoesten.

De argumentatie van de KNVB is natuurlijk duidelijk. Vuurwerk KAN gevaarlijk zijn wanneer het verkeerd gebruikt wordt. Vuurwerk KAN voor overlast zorgen voor de spelers/andere supporters. In dit geval gaat het echter tweemaal om zorgvuldige geplande, gecoördineerde acties waar geen enkele andere supporter last van heeft gehad. De wedstrijd begon gewoon zonder enige vertraging of problemen. Deze acties van de Brigata Tifosi waren juist het toonbeeld van hoe het wel zou moeten. Des te vreemder is het daarom dat FC Twente voor het bewust stilleggen van een wedstrijd met meerdere rookbommen mocht rekenen op slechts een boete van 7.500 euro.

Dat een actie zoals die van FC Twente wordt bestraft is logisch. De straf voor De Graafschap is echter buitenproportioneel. Het wordt de supporters van de Brigata Tifosi voortaan praktisch onmogelijk gemaakt om nogmaals zo’n schitterende actie te verzorgen voor de club. Vanuit de directie van De Graafschap klonk het logischerwijs dat de controles op vuurwerk nog meer zullen worden aangescherpt. Een volgende geldboete of eventuele wedstrijd zonder publiek kan de club natuurlijk niet gebruiken. Frappant is wel dat de sfeeractie zelf niet wordt veroordeeld of bekritiseerd door de directie.

De moraalridders

Voor het grote publiek zal de KNVB helaas wel weer gelijk krijgen. Deze moraalridders, die verder vaak weinig hebben met voetbal en voetbalsupporters zullen hun mening toch al weer klaar hebben. Het is deze keer dan weliswaar goed gegaan, maar met die criminele voetbalsupporters weet je het maar nooit. Vuurwerk is nu eenmaal tegen de regels en een uitzondering op de regels bestaat niet. Dit zijn dezelfde mensen die naar aanleiding van dit soort situaties beweren dat je “tegenwoordig niet eens meer met je kind naar het stadion kan”.

Wat zo’n sfeeractie echter kan doen met de voetballiefde van een kind weet ik zelf als de beste. De reden dat ik als klein jochie verliefd werd op dit mooie spel was niet vanwege het voetbal zelf. Het was de avond dat ik aan de hand van mijn vader mee ging naar de wedstrijd tussen Ajax en Brondby. Van de wedstrijd zelf kan ik me geen moment herinneren. De vele fakkels die werden afgestoken door de fanatieke supporters van Ajax en Brondby staan echter op mijn netvies gebrand. Ik kan garanderen dat iedere jongen of meisje die bij een van deze play-off wedstrijden aanwezig was ook verliefd is geworden op dit schitterende spelletje.

Dat de KNVB niet kan inzien dat zo’n sfeerverhogende en geplande vuurwerkactie niet moet worden gestraft, maar eerder moet worden aangemoedigd, is doodzonde. Het verschil in straf tussen FC Twente en De Graafschap laat ook zien dat de KNVB geen enkel inschattingsvermogen noch flexibiliteit heeft als het op dit soort zaken aankomt. De bond laat wederom zien dat het weigert mee te denken met haar eigen supporters en er structureel in faalt om enige stappen te zetten richting een permanente verbetering van de sfeer en supportersbeleving in het stadion.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.