Keuken Kampioen Divisie

Een ode aan de play-offs: Met het mes op de keel!

It is showtime!” Met een hoop fakkels werd twee weken terug deze boodschap vanuit de fanatieke supporters van De Graafschap overgebracht op hun spelers. Door de vierde plaats in de Jupiler League mocht De Graafschap de eerste ronde overslaan en stroomde het in tegen Telstar SC. Een tweetal geweldige sfeeracties zorgde er mede voor dat De Graafschap nu in de finale van de play-offs staat. Almere City FC werd 9e in de competitie en moest daardoor wel instromen in de eerste ronde van de promotie/degradatie play-offs. Daarin schakelde het redelijk overtuigend MVV uit.

Roda JC, de nummer 16 van de Eredivisie, was de volgende tegenstander van Almere City. Iedereen had verwacht dat dit het eindstation zou zijn voor de club uit Flevoland. Echter stuntte de ploeg van Jack de Gier en zodoende staat er een bijzonder interessante finale in de play-offs op het programma: Almere City FC – De Graafschap. Met dank aan de afdeling Perszaken van Almere City (en onze hoofdredacteur), waarvoor eeuwige dank, konden we bij deze wedstrijd aanwezig zijn. De wedstrijd was immers binnen 3 uur uitverkocht! Almere City FC leeft!

Ultras Almere

Het Yanmar stadion is, ondanks de verschrikkelijke naam, een heerlijk stadionnetje. Met vier verschillende tribunes (oké, de businesstribune ziet er vreselijk uit) is het een heerlijk kneuterig stadion. De uitsupporters zitten direct naast de Ultras Almere. Over die ultras van Almere wordt af en toe gekscherend gedaan, maar zij hebben het vocaal gezien prima voor elkaar. Er staat een kleine, trouwe groep met een eigen sfeervak direct naast de uitsupporters. Aantallen maken niet uit. Er kan enkel respect worden opgebracht voor de gasten die jaren lang hun local volgen terwijl de belangrijkst gewonnen prijs ooit een periode titel is.

Een kwartier voor aanvang van de wedstrijden zitten zowel het sfeervak van Almere als het uitvak ramvol. Vocaal komen de bezoekers boven de thuissupporters uit, maar daar staat de Brigata Tifosi dan ook mede om bekend. Enkele minuten voor aanvang van de wedstrijd klimt er een bijzondere verschijning In de Hekken! Het is de Joker, de mascotte van de Superboeren in deze play-offs. Op het moment dat de spelers het veld opkomen tonen de Ultras Almere een prachtige, ludiek doek met daarop een gier met het mes op de keel van de Joker. Geweldig ontwerp natuurlijk. Ludieke spandoeken maken het voetbal! Enkele seconden later klinkt het fantastische geplop van tientallen ontstekende fakkels. Het uitvak kleurt rood. Wat een sfeer!

Vuurwerk is verboden!

Terwijl de stadionspeaker maar net boven beide supportersgroepen uitkomt, verstaat iedereen één boodschap erg goed. ”Vuurwerk afsteken is verboden.” Vanaf de hoofdtribune klinkt een hoop gelach, het uitvak staat namelijk nog steeds in vuur en vlam door de vele fakkels. De wedstrijd is meer spannend dan goed. Veel fouten worden gemaakt, simpele passes komen niet aan. De sfeer is vanuit beide vakken ook erg gespannen. Het is eigenlijk een typische 0-0 wedstrijd.

In de rust verruilen we onze plek op de perstribune, mede door een hysterische gillende spelersvrouw, voor een plaats dichtbij het uitvak. Helaas konden we met onze perskaarten niet aan de andere kant van het stadion komen, waardoor we geen echte mooie plaatjes konden schieten van de Ultras Almere. In de tweede helft krijgen beide teams een aantal kansen. Een bal op de paal van De Graafschap is de gevaarlijkste kans. In het kleine stadionnetje is het behoorlijk sfeervol. De mensen zitten dicht op het veld en zien in de 84e minuut de 1-0 voor de thuisploeg vallen. De wereld op zijn kop! Supporters van Almere City In de Hekken.

Het uitvak valt een moment stil. De carnavaleske hoofdtribune denkt daarna grappig te zijn door ”het is stil aan de overkant” te gaan zingen. Nogal apart wanneer je 84 minuten lang je mond niet open hebt getrokken. Na die twintig stille seconden gaat het uitvak weer achter hun club staan!

In de Hekken!

Hierna gaat het allemaal heel snel. Almere City lijkt het vuur te hebben gevonden en wilt doordrukken naar de 2-0. Een aantal stevige ingrepen van Doetinchemse kant volgen, waarna de wedstrijd de laatste vijf minuten kantelt. Een gevaarlijk schot wordt door de keeper van Almere tot hoekschop verwerkt. Hoe het daarna gebeurde kunnen we ons niet meer voor de geest halen, maar de bal ligt plotseling op de stip. Het uitvak uiteraard meteen In de Hekken. Hierna duurt het nog zeker twee bloedstollende minuten voordat de strafschop daadwerkelijk genomen mag worden.

Eindelijk fluit Blom om de strafschop te laten nemen. De bal vliegt binnen en de gehele de Graafschap selectie sprint naar het uitvak. Wat een wedstrijd! Enkele seconden later fluit Blom voor het einde van de wedstrijd. We hebben genoten van zowel Almere City als van De Graafschap. Zondag zijn we er uiteraard ook bij. Volg ons verhaal zondag op Instagram voor updates!

Foto’s

Dit is een verhaal uit de serie Ode aan de vrijdagavondKlik hier voor alle verhalen van deze serie.

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %