Keuken Kampioen Divisie

Ode aan de play-offs: machtige pyro en een prachtig spandoek

Afgelopen donderdag waren we al bij de bloedstollende heenwedstrijd tussen Almere City en De Graafschap. Toen hadden de thuissupporters een prachtig spandoek van een gier die de Joker het mes op de keel zette (hulde trouwens aan Almere City dat dit gewoon toegestaan is). In diezelfde wedstrijd maakte de Joker zijn opwachting in het uitvak. Datzelfde uitvak luisterde zijn bezoek op met een heerlijke hoeveelheid pyro. Drie dagen later staat de terugwedstrijd op het programma. 

Absurde Spanning

Als fanatiek Feyenoord supporter heb ik vorig jaar de nachten voor het kampioenschap slecht geslapen. Zelfs nachtmerries heb ik gekregen, waarin we het kampioenschap toch nog uit handen gaven. Ik ken dus de absurde spanning die er voor zo’n belangrijke wedstrijd is maar al te goed. Dit is ook de reden dat ik vol verbazing in een volle maar vrolijke en ogenschijnlijk ontspannen trein naar Doetinchem zit. Supporters, gekleed in het blauw-witte thuisshirt van de Achterhoekers, lachen en maken een lolletje met elkaar. Zijn de supporters zo zeker van een promotie vandaag?

Direct wanneer we de trein uitstappen op station Doetinchem, slaat de sfeer om. Lopend naar het stadion wordt het stil. Iedereen weet wat er vandaag op het spel staat. Promotie mag niet worden misgelopen tegen notabene Almere City. Tot voor kort toch een beetje het lelijke eendje van de Jupiler League. De Vijverberg is heerlijk gelegen naast het spoor. Via een soort zandweggetje moet je door het bos heen naar het stadion. Hier is maar weinig ruimte voor commerciële poespas. Clubs kunnen hier verzuipen en ogenschijnlijk zekere kampioenschappen verspelen.

De supporters worden voor een laatste keer opgepept.

Lelijk eendje

Tot voor kort werd Almere City door velen als een lelijk eendje gezien. In het afgelopen seizoen heeft de club laten zien wel degelijk van waarde te kunnen zijn in het Nederlandse profvoetbal. Terwijl de kleine maar fanatieke ultras aan de weg timmeren, is het ook de spelersgroep die grote stappen maakt. In de heenwedstrijd liet het al zien heel aardig te kunnen voetballen en had een overwinning op De Graafschap niet eens onterecht geweest. Vandaag nemen de Flevolanders een vol uitvak mee. Dat volle uitvak was vandaag goed te horen!

Er heerst een gespannen sfeer in De Vijverberg. Het stadion is al ruim voor aftrap vol. De trainer pept nog eenmaal zijn spelers én supporters op. Een grote groep supporters van de Brigata Tifosi verspreidt zich over de lange zijde. Een tekstdoek wordt over de gehele zijde ontrold. Als de spelers het veld opkomen, verschijnt een metershoog doek van de Joker op de tribunes. Omgeven door tientallen fakkels laten de heren uit Doetinchem zien momenteel één van de betere supportersgroepen van Nederland te zijn. Wellicht is een reden daarvoor de band met het bestuur. Die band is een tijd heel slecht geweest, maar is nog niet eens zo heel lang geleden in ere hersteld. Zelfs de ‘echte” Joker staat op het veld en werpt een indrukwekkende blik op de spelers van Almere City.

Pyro!

Gespannen sfeer

De sfeer is heel gespannen, zowel op het veld als op de tribune. De Graafschap bakt er werkelijk helemaal niks van. Op de tribunes is het zeker geen groot spektakel, ondanks de uitslag in de heenwedstrijd. In de uitvak is de stemming wel goed. Het lijkt daar een stuk meer ontspannen te zijn. Zeker wanneer na een goed half uur de 0-1 valt, barst het uitvak van blijdschap uit elkaar. Er wordt een stroboscoop op het veld gegooid. Boze supporters van de Graafschap direct in de hekken. De wedstrijd is los!

De spanning wordt hierna bijna tastbaar. Nog een doelpunt van Almere en het lijkt gespeeld. Ondanks de spanning lijkt De Graafschap zich iets te herpakken. Wanneer vlak voor rust de eerste supporters al richting de wc lopen, valt dan toch de 1-1. Dit leidt tot dolle blijdschap op de thuisvakken. Het staat weer gelijk!

Na de rust probeert De Graafschap meer te gaan voetballen. Na 68 minuten voetbal mag De Graafschap een vrije trap gaan nemen. De vrije trap wordt prachtig genomen, maar belandt op de paal. Een speler van De Graafschap staat stom toevallig op de goede plaats. Echter schampt hij de bal slechts, waardoor hij tergend langzaam richting het doel rolt. De keeper kan er niet meer bij: 2-1!

20 hele lange minuten

De 20 minuten die volgen lijken verschrikkelijk lang te duren. Ik heb amper voorkeur voor een club, maar toch voel ik die spanning. Wellicht ook het verlangen naar een pitch invasion. In de 89e minuut verschuif ik alvast naar een plek op de trap op de eerste rij. Daar staat een oudere man van een jaar of 70 te vloeken en te tieren. De beste man, gekleed in een geruit overhemd en beige broek, heeft het amper niet meer en zweet als een otter.

Wanneer de eerste supporters zich aan de zijlijn durven melden, sta ik ook snel op. Met angst en beven kruipt de tijd vooruit. De supporters uit Almere laten zich ondanks de achterstand goed horen. Terwijl het ”samen alles geven”, wat een prachtlied is dat ook, door De Vijverberg galmt kruipen de Superboeren nog eenmaal door het oog van de naald. De spits van Almere wordt bijna onthoofd, maar de bal gaat er niet in. Luttele seconden later fluit Makkelie af. Supporters klimmen massaal over de hekken en sprinten naar hun helden. Een prachtig gezicht wanneer ultras zich mengen met de ‘normale’ supporters en de spelers. De ontlading is gigantisch. Vaders met zonen (en dochters!) op hun schouders. Hierna volgt nog een prachtig moment wanneer beide supportersgroepen voor elkaar klappen, met de spelers van Almere City er tussenin. Wat rest zijn nog de foto’s.

Dit was tevens het laatste verslag van ”Een ode aan de vrijdagavond”. Volgend jaar staat sowieso de derby tussen MVV en Roda JC op ons programma, evenals de wedstrijden Den Bosch – Oss en Helmond Sport & FC Eindhoven.

Foto’s

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %