Columns

KNVB en Co: supporters nog altijd de dupe

Profiteer als In de Hekken supporter de hele maand november van 15% korting op het gehele assortiment van PGWEAR. Gebruik de code indehekken bij het afrekenen en je korting wordt direct verrekend!

Wat een wedstrijd deze week! Nee niet Oranje afgelopen dinsdag. Die binnen de publieke opinie. Wie kon het hardst zijn selectieve verontwaardiging van de daken schreeuwen. Het was continu baas boven baas. Links, rechts, de felle statements vlogen je om de oren. Schaamteloos populisme ten koste van alles en iedereen waar ook de KNVB zich toe liet verleiden.

Sinds wanneer moet de aanvoerder van het Nederlands elftal zich politiek opstellen? Natuurlijk is het statement van Gini tegen racisme hartstikke goed. Racisme en discriminatie horen niet in het voetbal thuis. Enig minpuntje wel dat er direct iemand volledig onterecht publiekelijk aan de schandpaal werd genageld mede door onze aanvoerder. Daar kan geen excuus meer tegenop. Die jongen zal er nog lang last van houden.

Selectieve verontwaardiging in het voetbal

Nogmaals, een statement maken tegen racisme in het voetbal is altijd goed. Echter de selectieve verontwaardiging steeg tot ongekende proporties. Zelfs de buitenlandse media bemoeiden zich er mee. Alsof racisme in het Nederlandse voetbal schering en inslag is. Het was een triest incident in Den Bosch, maar wel een sporadisch incident. Gelukkig maar.

Discriminatie daarentegen, dat is een heel ander verhaal. Maar daar hoor je geen enkele populist over. Wie wel? De voetbalsupporters. Want als er een groep is die week in week uit stelselmatig gediscrimineerd wordt zijn het voetbalsupporters. Vrijheidsbeperking, onrechtmatige arrestaties, uitsluiting, weigering op basis van afkomst, demonisering, stigmatisering en ga zo maar door.

De voorbeelden zijn legio. Van Cambuur Leeuwarden tot MVV Maastricht, van Feyenoord Rotterdam tot NEC Nijmegen. Maar omdat alles onder het mom van ‘openbare orde en veiligheid’ geschoven wordt, is ineens alles geoorloofd. En dat gaat ver de grenzen van de wet en het toelaatbare over. Helaas heeft de publieke opinie daar geen weet van. Die lezen alleen de sensatiezucht van de media als er weer eens over ‘hooligans’ gesproken wordt.

Hooligans uit stadions gedreven

Over hooligans gesproken. Afgelopen zondag kopte het NRC groots met “Hooligan is uit het stadion gedreven”. Vervolgens een verwijzing naar de eerste kennismaking met hooliganisme in 1974 om vervolgens te eindigen in 1997; de slag bij Beverwijk. En daar zit nu precies het probleem. Men blijft in de jaren 80 en 90 hangen. En de cijfers van nu worden met veel bombarie negatief gepresenteerd.

In het artikel staat specifiek benoemd dat 469 supporters in aanraking komen met politie vanwege ‘voetbalgerelateerd’ geweld. Daarnaast kregen 595 supporters een stadionverbod. Dat is het enige wat populisten lezen. Geen enkele nuance aanwezig. Want deze aantallen hebben betrekking op jaarlijks 7 miljoen bezoekers van betaald voetbalwedstrijden. Als je het dan in verhouding plaatst zijn de cijfers verwaarloosbaar.

Een gemiddelde oudjaarsnacht heeft meer incidenten en arrestaties dan een heel voetbalseizoen bij elkaar. Wanneer er bij het Lowlands-festival ruim 100 mensen zijn aangehouden wegens drugs, dronkenschap of openbare geweldpleging spreekt men van een geweldig festivalweekend met kleine incidenten. Wie het jaarlijks CIV-rapport (Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme) analyseert zal zien dat de meerderheid van de incidenten in en rond voetbalstadions kleinigheidjes zijn; wildplassen, alcohol drinken binnen verboden gebied, het niet bij je dragen van een ID-bewijs om wat voorbeeld te noemen. Maar dat zegt de NRC er niet bij.

Lees ook: “De valse toon van het CIV”

In de Hekken - KNVB normalisatie

Verschuiven van verantwoordelijkheid

Nederland behoort simpelweg tot de veiligste voetballanden ter wereld. Echter is ‘normalisatie’ niet verder gekomen dan een modewoord in de mond van bestuurders zonder lef. Beleidsbepalers die geen enkele verantwoordelijkheid durven nemen en alles maar oplossen vanuit verbodspolitiek. En ondertussen wijzen ze allemaal naar elkaar en is de voetbalsupporter de dupe.

De KNVB wijst naar de (lokale) politiek, de politiek weer naar justitie en politie enzovoorts. Ondertussen wordt er niet met, maar tegen supporters gepraat. Als dat al gebeurt. Supporterscollectief Nederland doet al lange tijd hun uiterste best om zaken verandert te krijgen. De resultaten zijn er jammer genoeg amper. Want ondanks dat de cijfers een veel supportersvriendelijker beleid toejuichen, merken we daar in de praktijk bar weinig van.

KNVB: Supporters nog altijd de dupe

Zo zijn combiregelingen nog volop aanwezig. Veelvuldig ook bij laag-risicowedstrijden. We zien nog altijd supporters zonder pardon uit stadions geweerd worden, bijvoorbeeld op basis van afkomst. Er worden nog altijd collectieve straffen uitgedeeld, in plaats van dadergerichte aanpak. Er is nog regelmatig sprake van buitenproportioneel politiegeweld en provocaties van politie in de hoop dat het escaleert. “Waarom?”, vragen wij ons al jaren af.

In Rotterdam is enkele jaren geleden een pilot gedraaid bij de wedstrijd Feyenoord – RKC. Een wedstrijd zonder politie-inzet. Een ongekend succes, maar werd doodgezwegen in de media. Het kreeg vooralsnog geen vervolg. De mate van politie-inzet rond voetbalwedstrijden kan veel verder teruggedrongen worden. Meer dan de 20% daling in de afgelopen tien jaar.

Het wordt tijd dat daad bij het woord wordt gevoegd. Tijd dat de KNVB uit de Zeisterbossen kruipt om normalisatie tot uitvoer te brengen. Denk ik mogelijkheden, in oplossingen. Dat geldt nog wel meer voor Burgemeesters & Wethouders, politie en justitie. Zeker opperhoofd Pauw moet eens anno 2019 gaan leven:

“De jaren waarin het hooliganisme in en rond de voetbalstadions in Nederland haar hoogtepunt beleefde en – de voor supporters belastende – veiligheidsmaatregelen toenamen (zoals fouillering, slechte zichtlijnen door netten of hekken, beperkingen aan het vervoer of aan de kaartverkoop), liggen achter ons.”

Werken aan een toekomst met oplossingen

Beste meneer Pauw, dat hoogtepunt ligt al ruim 20-30 jaar achter ons. Maar wat het meest verbaasd is het feit dat er nergens wordt gesproken over de toekomstige uitvoering. Hoe gaan we het voetbal leuker maken voor hen die er al ruim een eeuw voor zorgen dat het volkssport nummer 1 is? Ik ben benieuwd wie hier vanuit de betrokken partijen nou echt eens serieus over wil praten om tot plannen te komen. Want de heer Van Praag heeft alleen selectief een grote mond op Twitter, maar afspraken nakomen ho maar!

Misschien moeten we naast een minuut niet voetballen als supporters voorlopig helemaal niet in de stadions komen. Mogelijk dat iedereen dan begrijpt dat het voetbal zonder supporters geen bestaansrecht heeft. Het wordt tijd dat het framen van voetbalsupporters eens plaats gaat maken voor bouwen aan een supportersvriendelijke toekomst!

“KNVB, autoriteiten…Football without fans is nothing!”

Header foto: Cambuur Culture

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %