Against Modern Football

De valse toon van het CIV

Het is de toon die de muziek maakt. Helaas is de toon van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme al jaren ontzettend vals. Ondanks dat Nederland één van de veiligste voetballanden ter wereld is, worden de feiten en cijfers systematisch negatief gekleurd de wereld in geholpen. Ieder jaar criminalisering van voetbalsupporters, vaak met nadrukkelijke aandacht op een specifiek onderwerp. De berichtgeving is uiterst selectief en het ontbeert aan elke vorm van “in perspectief plaatsen”.

Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme

Wie zijn dat nou eigenlijk? Het CIV is onderdeel van de nationale politie, waarbij zij werkzaam zijn op het terrein van de openbare ordehandhaving en veiligheid bij het (betaald) voetbal. Zij staan onder leiding van de Frank Paauw, politiechef van Rotterdam. Dagelijks vergaren zij kennis en informatie, die het CIV uiteindelijk analyseert waarvan de resultaten worden uitgegeven via het jaarlijkse CIV rapport.

Feiten en cijfers

Wat vooral opvalt is het negativisme in het presenteren van de feiten en cijfers. De massa zal niet de moeite nemen om het rapport door te lezen, te analyseren en door te rekenen. Het heeft dan ook alle schijn dat het CIV door middel van negativisme en criminalisering moedwillig de voetbalsupporter in een kwaad daglicht wil stellen. Ook de media verdomd het om een kritisch oog te hebben, want voetbalincidenten en hooligans scoren zo lekker.

Zo spreekt men over een toename van het aantal incidenten rond voetbalwedstrijden in het seizoen 2016-2017 ten opzichte van het seizoen daarvoor. Van 733 naar 774. Elders in het rapport staat echter dat er in het afgelopen seizoen ook 43 meer wedstrijden gespeeld zijn. Als je dat dan omrekent naar het aantal incidenten gemiddeld per wedstrijd is het in beide seizoen exact gelijk. In verhouding gezien is er geen sprake van een toename. Het is echter alleen het eerste detail wat daadwerkelijk wordt gecommuniceerd. Selectieve beeldvorming creëren.

Zo wordt er ook gesproken over 25.000 uur meer politie inzet rond de voetbalwedstrijden. Dikke koppen in de media. De belastingbetaler zou er spontaan een rolberoerte van krijgen. Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP vindt het te gek voor woorden, zulke politie inzet. Maar ook hier ontbreekt de nuance volledig. Die 43 meer voetbalwedstrijden worden niet genoemd, waarbij die extra uren vooral voortkomen uit inzet rond de extra Europa League wedstrijden van Ajax afgelopen seizoen. Meer inzet door incidenteel Europees succes.

Wat daarbij ook ontbreekt is een kritische blik in hoeverre zoveel politie inzet daadwerkelijk nodig is. Met regelmaat staan agenten in en rond de stadions urenlang wortel te schieten. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam lanceerde enkele jaren geleden een eenmalig initiatief om de wedstrijd Feyenoord – RKC Waalwijk te laten plaats vinden zonder politie rond De Kuip. Een ongekend succes. Reden voor een feestje? Nee, want het succes valt nergens in de media te lezen en is ook geen aanleiding om kritisch naar het beleid rond de politie inzet te kijken. Enorme gemiste kans!

Ander belangrijk nuance puntje is het aantal incidenten op het aantal bezoekers in een voetbalseizoen. Jaarlijks trekt het voetbal gemiddeld 7 miljoen bezoekers naar de stadions. 774 incidenten op 7 miljoen bezoekers. Dat betekent dat er bij 0,011% van de bezoekers sprake is geweest van een incident. Alleen al met de jaarwisseling van 2016-2017 was er sprake van een tienvoudige aan incidenten, te weten 7.558. En dat op 17,02 miljoen inwoners. Dat komt neer op 0,044% aan incidenten per inwoner. 4 keer zo veel in verhouding dus met een heel voetbalseizoen. Kortom, de cijfers uit het rapport zijn volslagen verwaarloosbaar. Je kan rustig met je kind naar een stadion om een voetbalwedstrijd te kijken.

Gastvrijheid

We moeten eens af van die angsthazencultuur. Bang om verantwoordelijkheid te nemen en vertrouwen te geven. Verbieden is zo veel makkelijker, maar het lost een probleem niet op. Het cliché als je mensen behandelt als criminelen, gaan ze zich er vanzelf naar gedragen geldt zeker in het voetbal. Waarom dat repressieve beleid? Neem een voorbeeld aan Duitsland. Die begonnen voorafgaand aan het WK in 2006 zich af te vragen hoe om te gaan met supporters. Met name de 170.000 Engelsen. Men gebruikte slimme psychologie en gastvrijheid. In spelen op de zelf-persona van de mens (google dat maar eens). Kortom, in plaats van die 170.000 te benaderen als allemaal potentiële hooligans, werden ze weggezet als de beste supporters ter wereld. Resultaat, géén noemenswaardige problemen met de Engelsen tijdens het WK. Sindsdien is het Duitse voetbal plus de supporterscultuur in Duitsland ook steevast gegroeid en verbeterd. Incidenten volledig uitbannen is echter een utopie wanneer grote groepen mensen samenkomen.

Vuurwerk

Dat er risico’s aan het gebruik van vuurwerk zitten hoeven we niemand uit te leggen. Dat begrijpt elke simpele ziel. Betekent niet dat we het moeten overdrijven, zoals politiechef Paauw van Rotterdam graag doet. Ook vanuit dat perspectief alleen maar repressieve aanpak en stevige dramatiserende uitlatingen. Het gebruik van vuurwerk (met name fakkels en rookpotten) is sinds jaar en dag een wezenlijk onderdeel van de supporterscultuur. Het valt ook niet te ontkennen dat het sfeer verhogend is. Daarbij vindt er onder supporters over het algemeen prima zelfregulering plaats, waarbij goed wordt opgelet op de omgeving en er sprake is van organisatie. Ga als alle betrokken partijen gewoon eens fatsoenlijk met elkaar in gesprek. Ga voor nog betere regulering en organisatie. Stop met de betutteling.

Supporterscollectief Nederland

Sinds mei 2016 bestaat het Supporterscollectief Nederland. Een verzameling vertegenwoordigers van vrijwel alle betaald voetbalclubs die zich hard maken voor betere omstandigheden en gastvrijheid voor voetbalsupporters. Langzaam worden er stappen gemaakt, maar er is nog een lange weg te gaan zoals eens te meer blijkt. Het zijn vooral mooie woorden met, wat later blijkt, loze inhoud van de beleidsbepalers en de KNVB. Hoge heren, minder mooie woorden, meer positieve daden!

(foto via Pro Shots)

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %