Groundhopping

KMSK Deinze met grote ambities opnieuw in tweede divisie

Covid-19 heeft de voetbalwereld aardig op zijn kop gezet. En dat is in alle landen te merken. Her en der zorgde het zelfs voor rechtszaken en hervormingen en daarvoor moet niet eens ver gereden worden. In België was er een maandenlange procedureslag wie wel en wie niet in de profreeksen mocht aantreden. Uiteindelijk is KMSK Deinze nog een van de meest nobele onbekenden.

Volgens de bekende en beruchte stamnummerlijst is KMSK Deinze de oudste ploeg van de stad Deinze. Maar dat is niet helemaal correct. De gymnastenvereniging Donza startte in 1908 met een voetbalafdeling, die de naam Donza FC Deynze meekreeg. Ze werd zelfs aangesloten bij de KBVB in 1912 en zou beginnen aan een reeksje in de regionale divisies. Maar dat plan ging nooit door, aangezien de club nooit echt actief werd. Ergens tussen WWI en 1921 is er een grijze zone te vinden waarbij de KBVB Donza FC Deynze de koninklijke titel gaf, al bestond de ploeg eigenlijk niet meer. Sporting Deynze was intussen al wel opgericht en werd door de bond dan maar als opvolger aangeduid. In 1921 verdween deze ploeg ook alweer uit de boeken.

Fast forward vijf jaar. Sportkring Deinze wordt opgericht door Emile Torck en sluit zich hetzelfde jaar nog aan bij de KBVB. SK Deinze begint te spelen op een terrein aan de Astenedreef, vlakbij het stadsbos van Deinze. Doorheen de jaren werkte SK zich op in de regionale reeksen en al snel behoorde de ploeg tot de (sub)top in de provincie Oost-Vlaanderen. Alweer gooide een oorlog roet in het eten. Ditmaal werden de activiteiten niet stopgezet (de velden werden tijdelijk omgevormd tot een autokerkhof), maar de groei was gefnuikt. Gedurende de oorlogsjaren concentreerde de ploeg zich tijdelijk op hockey, zwemmen en tafeltennis. In 1946 concentreerde ze zich weer volop op het voetbal.

De groei was weer gestart. In 1952 kreeg SK Deinze nog de koninklijke titel en werd de naam Koninklijke Maatschappij Sportkring Deinze (KMSK Deinze voor de gemakkelijkheid). Twee jaar later promoveerde KMSK voor de allereerste keer naar de nationale reeksen, het pas opgestarte vierde klasse. Echt vlotjes ging het niet meteen, maar de ploeg kon zich wel enkele jaren redden in die nationale klasses. Pas in 1959 degradeerden ze en een jaar later waren ze al opnieuw present in vierde klasse. Ditmaal zong de Oost-Vlaamse ploeg het uit tot in 1968 en zou de terugkeer langer op zich laten wachten.

In 1976 stonden ze er weer en dit keer kwamen er extra ambities. Om zichzelf te verzekeren van een langdurig plekje in de nationale reeksen war een hoge nood aan een nieuw stadion. In 1978 kwam dat er en het Burgemeester Van De Wielestadion werd officieel ingehuldigd. Vanaf dan kon de groei niet meer gestopt worden. Behoudens een eenjarige terugkeer naar de provinciale reeksen in 1981 zijn ze sinds 1982 al onafgebroken terug te vinden in de nationale divisies. Tegen het einde van de jaren 80 was er geen stoppen meer aan. Verschillende keren na elkaar bonkten ze op de deur van de derde klasse.

In 1992 volgde de langverwachte promotie en het verblijf daar zou niet lang duren. Na één jaar al promoveerde KMSK naar tweede klasse. Daar zou het weer wat langer actief blijven. KMSK werd een stabiele tweedeklasser met enkele keren een gevecht tegen degradatie maar ook af en toe een uitschieter naar boven toe. Zo miste de ploeg net promotie naar eerste klasse in 1997. Uiteindelijk duurde het tweedeklasseverhaal zestien jaar. In 2008 gebeurde uiteindelijk het onvermijdelijke en zakte de ploeg opnieuw naar derde klasse.

Eenmaal geproefd van een hoger niveau wil je dat natuurlijk snel terug. Zes jaar lang vocht KMSK een verbeten strijd uit en maakte het nagenoeg elk jaar kans op promotie. Pas in 2015 lukte het uiteindelijk; opnieuw tweede klasse. Vanaf dan ging het pas echt snel. Een jaar later werd de club in de eerste amateur reeks geplaatst (het derde niveau na de competitiehervorming in België) en opnieuw een jaar later kocht KMSK Deinze het stadion van de stad Deinze. Sindsdien zijn er duidelijk ambities geweest om opnieuw naar de Belgische tweede klasse te promoveren en een heuse profclub te worden.

Na enkele jaren zachtjes aan de deur te kriebelen overdonderde de ploeg het afgelopen seizoen alle tegenstand in eerste amateur. Ondanks het voortijdig stopzetten van de competitie na de Corona-uitbraak, was KMSK Deinze een meer dan terechte kampioen. Eindelijk kan de ploeg opnieuw van tweede klasse proeven. En daar stopt de ambitie niet. Op één tribune na is het huidige stadion nog steeds hetzelfde als in 1978 en om verder door te kunnen blijven groeien, zal er een nieuw stadion moeten komen. De plannen daarvoor zijn helemaal klaar en de kern is intussen helemaal degradatie-proof gemaakt. Deinze heeft al sinds geruime tijd kunnen genieten van de nabijheid van ploegen als AA Gent, Zulte-Waregem, KV Kortrijk, Club Brugge en Cercle Brugge. Vele spelers maakten in het verleden al de stap naar Deinze en dat is nu niet anders. Alleen hebben we nu het gevoel dat het niveau een tikkeltje hoger ligt.

Nu is het vooral uitkijken naar de prestaties van KMSK Deinze en of ze zich opnieuw in tweede klasse kunnen nestelen voor een langere periode. Intussen genieten we nog even van het Burgemeester Van De Wielestadion, want dat zal er niet lang meer bijleggen zoals het er nu bijligt. Zonde… maar begrijpelijk.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %