FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in België

Kluisbergen Sportief: Wielrennerij, proeverij en plaatselijke derbies

Kwaremont staat bij de wielerliefhebbers vooral bekend om haar heuveltjes. Die heuveltjes zijn al bereden geweest in verschillende wielerkoersen en -rondes. Andere levensgenieters kennen Kwaremont waarschijnlijk iets meer van het gerstenat dat daar gebrouwen wordt. Maar er schuilt ook zeer mooie voetbalgeschiedenis in Kwaremont en bij uitbreiding Kluisbergen.Dit is Kluisbergen Sportief.

Eigenlijk draait het voetballeven in Kluisbergen vooral om de derby tussen KFC Kluisbergen en Kluisbergen Sportief. Beiden oorspronkelijk opgericht als Sparta Ruien en Kwaremont Sportief. Ruien tegen Kwaremont. Sparta Ruien is de oudste van de twee. Ze begonnen al in 1934, maar ze sloten zich pas in ’38 aan bij de KBVB. Het duurde wel nog tot in 2002 eer de ploeg de naam Ruien liet vallen en verving door Kluisbergen tot KFC Kluisbergen. Heel even (tussen 1944 en 1952) was er al een Kwaremont Sportief, maar het huidige werd pas in 1968 opgericht. Naar verluidt geen opvolger van de eerste.

Geen opvolger want het nieuwe Kwaremont Sportief werd opgericht na een weddenschap. Jarenlang voorzitter Paul Bilau werd in 1968 uitgedaagd om een voetbalploeg op te richten. Al snel kreeg hij dat voor elkaar en de eerste spelers kwamen zelfs van de buren van FC Ruien (na de naamswijziging van Sparta naar FC). De volgende decennia zouden vooral in derde en vierde provinciale doorgebracht worden. Totnogtoe kon geen enkele club uit het bredere Kluisbergen de nationale reeksen bereiken.

Kluisbergen Sportief/h3>
In de loop van de jaren verhuisde Kwaremont Sportief naar deelgemeente Berchem, waarbij ze dus Kwaremont verlieten. We vermoeden dat dit rond 1984 gebeurde aangezien in 1999 de ploeg officieel van naam naar Kluisbergen Sportief veranderde, met als voornaamste reden het feit dat ze al vijftien jaren lang in Berchem spelen en de banden met Kwaremont dus niet meer bestaande waren. Maar de diepgewortelde gevoelens spreken nog steeds van de derby tussen Ruien en Kwaremont.

Na deze naamswijziging en de komst van het nieuwe millennium werd geïnvesteerd in een nagelnieuw stadion. En zelfs voor de wat meer nostalgischere groundhopper mag dit stadion er zeker zijn. Tuurlijk, het is wat moderner. Maar die typische staantribune staat er toch maar netjes. Met de toepasselijke naam La Moderne als klap op de vuurpijl. En dat nieuwe stadionnetje gaf blijkbaar extra sportieve krachten. In 2015 kon Kluisbergen Sportief voor de eerste maal doorstoten naar tweede provinciale, waar het tot op de dag van vandaag nog steeds speelt. Je zou kunnen stellen dat de club bezig is aan haar beste periode ooit.

Je kan alle artikelen van Pitch’d natuurlijk ook lezen op de Pitch’d website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %