Voetbal in Brazilië

Kijktip: Braziliaanse documentaire over Atlético Mineiro

Bij In De Hekken houden we altijd onze ogen open voor obscure boeken of films over onderbelichte clubs. Zo viel vandaag ons oog, dankzij een advertentie, op de film ‘Lutar, lutar, lutar’; Portugees voor ‘vecht, vecht, vecht’. Het is een documentaire over het Braziliaanse Atlético Mineiro, gemaakt door twee fanatieke voetbalsupporters van de club. De Bums uit Belo Horizonte zijn een topclub met weinig prijzen, maar veel fanatieke supporters. Precies het soort club dat een documentaire verdient. Het Rotterdamse filmfestival IFFR zendt de film dit weekend uit en ook voor de mensen thuis is hij daardoor te kijken.

Atlético Mineiro

Op de site van het festival zelf staat de volgende beschrijving beschrijving: Je gunt elke voetbalclub twee fanatieke fans als Sérgio Borges en Helvécio Marins Jr., twee gerespecteerde Braziliaanse filmmakers die beiden al speelfilms in Rotterdam presenteerden. Nadat Clube Atlético Mineiro, beter bekend als Galo, in 2013 eindelijk de Copa Libertadores veroverde, begonnen zij aan deze onverbloemd gepassioneerde en meeslepende documentaire.

Niet alleen als eerbetoon aan legendarische, onderbelichte spelers als Reinaldo − die misschien nog wel een betere voetballer was dan Pelé. Maar ook om een licht te schijnen op decennia van onrecht, van net-niet winnen, van arbitraire tegenwerking en racisme, waarbij de grote clubs uit Rio de Janeiro steevast door machinaties van de machthebbers bevoordeeld werden.

Beeld en geluid versterken de passie van de fan, totdat hun liefde onvermijdelijk op de kijker overspringt. Zoals het hoort in dit soort epische verhalen overwint de liefde voor de club en het voetbal uiteindelijk alles: in dit geval met dank aan ene Ronaldinho.

Documentaire via IFFR

Deze prachtdocumentaire is voor een paar euro te kopen op de site van de IFFR en dit weekend te kijken.
Geniet om alvast in de stemming te komen van enkele filmpjes van de fanatieke supporters van de zwart-witten uit Belo Horizonte.
Headerfoto dankzij Fernando Moreno/Shutterstock.com

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %