Groundhopping

Kersttraditie van Belfast

In het kader van gooi terug donderdag hierbij wat inspiratie voor de absolute voetballiefhebber. Een bucket list dingetje wat als goed excuus kan dienen om een kerstdiner met je schoonmoeder een keer over te kunnen slaan, hoe gezellig ook. Want ook in Europa wordt er stiekem toch gevoetbald op Eerste Kerstdag of eigenlijk gewoon Kerstdag. In Noord-Ierland hebben ze immers maar één Kerstdag. Voor dat iedereen zich helemaal tonnetje rond eet, is op die dag traditiegetrouw de finale van de Steel & Sons Cup. Een fantastisch stukje Noord-Ierse voetbalcultuur en Kersttraditie!

Traditie sinds 1895

De eerste editie van deze competitie werd gespeeld in 1895 en draagt sinds die tijd de naam Steel & Sons Cup. De heer Steel was de directeur van het bedrijf Steel & Sons Ltd, een groothandel voor juweliers, zilversmeden, horlogemakers en opticiens. Zij doneerden de beker van het toernooi en zo kreeg het de naam Steel & Sons Cup. De deelnemende clubs aan het toernooi komen allen uit Belfast en directe omgeving. Van de clubs uit de Noord-Ierse Premiership doen de reserveteams mee. In het seizoen 1895-1896 ging het resveteam van Linfield FC er met de eerste beker vandoor door Cliftonville Olympic met 4-2 te verslaan. Het reserveteam van Glentoran heeft met 13 overwinningen de meeste titels binnen gesleept. Sinds 1972 wordt de finale traditioneel gespeeld in het Seaview Stadium van Crusaders FC.

De 2017 editie

Rond de klok van 10.45 uur trapten Newington FC en Linfield Swifts af voor de 123e finale. Op papier een zekerheidje voor Newington FC die een klasse hoger spelen. Daarnaast bleek het ook een wedstrijd te zijn tussen de mannen en de jongens. De reserves van Linfield bestonden uit allemaal jonge, onervaren voetballers. In de duels legden ze het dan ook steevast af. Helaas krijg je dan van die vervelende maniertjes bij sommige jeugdspelers, wat het spel niet ten goede kwam. De kwaliteit was sowieso niet om over naar huis te schrijven, maar de beleving was geweldig.

Het slechte voetbal leverde weinig hoogtepunten op, toch zaten met name de supporters van Newington op het puntje van hun stoel. Voor hen de kans om een eerste titel in de Steel & Sons Cup in de wacht te slepen. In de tweede helft begonnen ze steeds meer aan te dringen, waarbij Linfield er niet meer aan te pas kwam. De beloning kwam ongeveer een kwartier voor tijd door een bal hard achter de doelman te schieten. Het doelpunt werd uitbundig gevierd en na het laatste fluitsignaal werd de overwinning gevierd alsof Newington zojuist de Champions League had gewonnen. Belangrijk detail, hier gaat het nog om voetballers die spelen om de passie voor het spel. Authentieke euforie. Gebalde vuisten, twee armen in de lucht. Juichen zoals juichen ooit bedoeld was!

Een indruk van deze Kersttraditie:

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %