De komende weken geen Alexander Nübel onder de lat bij Schalke 04. De Duitser “sprong” in het oog door zijn opmerkelijke actie tijdens speeldag 15 in de Bundesliga. De keeper torpedeerde de spits van Eintracht Frankfurt, Mijat Gacinovic, en komt zelf goed weg met een schorsing van slechts vier speeldagen. Keepers moeten gek zijn, toch? Door de jaren heen zijn er altijd wel opmerkelijke keepers die de revue passeren…

https://www.youtube.com/watch?v=N-hpTfcwUJw

Toni Schumacher

Tijdens het WK voetbal van ’82 staan West-Duitsland en Frankrijk in de halve finale tegenover elkaar. In Sevilla heeft de Duitse doelman geen oog voor de bal en ramt, de Franse middenvelder Battiston, vol in het gezicht met zijn heup. Gevolg? Een gebroken kaak, beschadigde ruggengraat en twee vermiste voortanden.

Charles Corver, de Nederlandse scheidsrechter, heeft niets gezien en nadat de Fransman bewusteloos van het veld is gedragen mag Schumacher gewoon een doeltrap nemen. Die laatste haalt heel Frankrijk nog eens op zijn nek door in een interview het volgende te zeggen. “Tussen voetballers onderling bestaat er geen medeleven, maar ik wil best de kronen van Battiston betalen”.

Het levert de doelman de titel “Meest gehate man in Frankrijk” op. Een Franse krant organiseert na het WK een opiniepeiling waarin Toni Schumacher een voormalig Duits politicus weet te verslaan. Adolf Hitler.

Oliver Kahn

De voormalige doelman van Bayern München is zowel beroemd als berucht. In ’99 speelt hij het hoofdpersonage in Der Klassiker tegen Borussia Dortmund. Kung-Fu-Kahn valt op door met een karatetrap Stéphane Chapuisat net niet te raken. In diezelfde wedstrijd probeert de doelman ook nog Heiko Herrlich te bijten.

Tijdens zijn clubcarrière wordt Oliver Kahn meerdere malen op de korrel genomen door supporters van de tegenstander. Er zijn wedstrijden waar Kahn getrakteerd wordt met een doel vol bananen, een lichte verwijzing naar de gorilla in hem. Al loopt het een keer stevig uit de hand. In Freiburg krijgt Kahn in de voorlaatste minuut een golfbal naar het hoofd geslingerd door een 16-jarige supporter. De Beierse doelman moet met een bebloed gezicht het veld verlaten.

artikelkeeperkahngolfbal

foto: welt.de

Graham Stack

De Ierse keeper wordt in het seizoen 2002-2003 uitgeleend door Arsenal aan KSK Beveren. De doelman wordt in december eventjes “wereldberoemd” als hij tijdens de thuiswedstrijd tegen Antwerp zich van zijn andere kant laat zien. Op het einde van de wedstrijd, die de Waaslanders weten te winnen met 3-1, breken enkele Antwerp-hooligans door het hek. Ze hebben het gemunt op de doelman van de thuisploeg, waarop de keeper zelf enkel rake tikken weet te verkopen.

Esteban Alvarado

Op 21 december 2011 staat er Ajax – AZ op het programma. Tijdens de bekermatch loopt een hooligan van Ajax het veld op om de Costa Ricaan een trap te geven. Althans, dat is de bedoeling. Esteban weet de poging te ontwijken en trapt zelf in op zijn “aanvaller”. De doelman krijgt een rode kaart waarop de trainer van AZ zijn manschappen de kleedkamer instuurt. De wedstrijd, die dat moment op 1-0 staat, wordt gestaakt en later alsnog gewonnen door AZ.

René Higuita

Keepers hoeven niet altijd in het oog te springen door een cursus zelfverdediging of baldadige tackles. El Loco mag dan wel gek klinken, René Higuita heeft zijn bijnaam vooral te danken aan zijn acrobatische ingevingen. Op 6 september 1995 speelt Colombia een vriendschappelijke interland op Wembley. Hij redt een bal die over hem dreigt te gaan door zelf naar voren te springen en met zijn hakken achter de rug de bal weg te trappen. De wereld maakt kennis met de techniek El Scorpión.

Rogério Ceni

Of hoe je clubliefde een naam kan geven. De Braziliaan Ceni staat maar liefst vijfentwintig seizoenen onder de lat bij São Paulo FC. Naast een palmares om stil van te worden is hij officieel de meest scorende doelman in het betaalde voetbal. Wanneer hij op 42-jarige leeftijd stopt met zijn professionele carrière als doelman staat zijn teller op 132 gemaakte doelpunten.

Dida

Nélson de Jesús Silva is de naam van een komiek die zijn beste optreden gaf in Glasgow. Op 3 oktober 2007 verliest, regerend titelhouder, AC Milan in een kolkend Celtic Park de heenwedstrijd in de groepsfase van de Champions League. Dida, die zijn netten probeert schoon te houden tegen The Bhoys krijgt de laatste minuut de 2-1 rond te oren. Een Schotse supporter loopt uitzinnig het veld op en “streelt” het gezicht van de Braziliaan. Dida zet de achtervolging in maar besluit na enkele meters theatraal te gaan liggen in de hoop het resultaat nog te wijzigen.

Lees ook Keepers uit de oude doos: een scorende keeper die degradatie voorkomt

Bart van de Peer
Ondanks alles ben ik fan van zuipen, cultuur en voetbal. In that order. Fiere erevoorzitter van FC Eulegoem, spelend in de voorlaatste klasse van het Belgische cafévoetbal. Ik onderhoud zelf ook een blog waarin mijn alter ego ”de essentiële Bart van Vlaanderen” de bovenhand neemt.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.