Groundhopping

KAS Eupen: de voetbaltrots van Duitstalig België

Binnen het vaak toch al unieke voetballandschap van België heeft KAS Eupen ook een speciaal plekje. Het is namelijk de enige profclub uit het Duitstalige deel van België. Dat er überhaupt een Duitstalige gemeenschap is in België is niet heel bekend. Niet vreemd, het bestaat in zijn geheel ook maar uit ongeveer 77.000 inwoners. Het gebied heeft sinds kort dus een voetbalclub op het hoogste niveau. De Königliche Allgemeine Sportvereinigung Eupen. Sinds een overname door Aspire Zone Foundation uit Qatar, gelijk het grote minpunt van de club, hebben de panda’s zich opgewerkt tot een eersteklasser. Afgelopen november waren wij getuige van een wedstrijd van KAS Eupen tegen KV Mechelen.

Het eerste wat opvalt rondom het stadion van KAS Eupen zijn de vele stickers. Vooral de stickers met de woordgrap “kamikas” vallen erg goed in de smaak. Het Duitse karakter van de club is aan alles te zien. Van het stadionvoer tot de stadionnaam. Het Kehrwegstadion. Hoewel de hoofdtribune redelijk saai is, en daarom ook de plek waar wij plaatsnemen, is de rest van het stadion erg leuk. Achter de korte zijde, waar het goed gevulde Mechelse uitvak zich bevindt, zijn de huizen van de wijk zichtbaar. Ook de andere lange zijde heeft leuke dingen, zoals een huisje in de hoek van het stadion. Met KV Mechelen als tegenstander is alles dus gereed voor een mooie pot zaterdagavondvoetbal.

Zebras Eupen

Naast de strijd op het veld is er natuurlijk ook altijd de strijd tussen de supporters. Aan de ene kant staan de Zebras Eupen, sinds 2002 de ultragroepering van Eupen. Aan de andere zijde bevindt zich een rijkelijk gevuld uitvak van KV Mechelen, waar vooral de Jongeren Kern zich van zijn beste kant laat zien (en horen). Terwijl op het veld de wedstrijd bezig is, zijn ook de supporters volop bezig. De Zebras hebben een spandoek voor hun vrienden van Ultras Kerkrade. Als felicitatie voor het tien-jarig jubileum van de UK is er een spandoek met ‘UK 09-19 alles gute, auw hoer!’. De mannen uit Mechelen hebben een doekje met ‘Welkom Wannes’. Wat daar de betekenis van is, blijft onbekend.

Maar ook de supporters blijven soms gebonden aan wat er op het veld gebeurt. Eerst is het dus de thuisploeg die mag juichen. Het is namelijk niemand minder dan cultheld Arjan Swinkels die zijn ploeg voor een bijna onmogelijke situatie zet door een rode kaart te pakken. En toch zijn het de Zebras die later woedend staan te discussieren met haar eigen spelers. Er wordt namelijk een wanprestatie geleverd. Eenmaal voor rust en eenmaal na rust scoren de bezoekers. 0-2. Twee keer mogen dus ook de supporters van KV Mechelen, tot grote ergernis van de aanwezige stewards, de netten inklimmen. Een man klimt tot een bewonderingswaardige hoogte. Aan het einde van de wedstrijd staat een uitvak vol Mechelse supporters dus de ‘pogo’ te doen. Al met al een bewogen avond voetbal in Duits België.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %