Vorig jaar kroonde Kairat Almaty zich voor het eerst in 16 jaar tot de kampioen van Kazachstan. Nadat Rode Ster Belgrado te sterk bleek in de Champions League kwalificatie en het Armeense Alashkert in de Europa League was een overwinning op het Luxemburgse Fola Esch gisteravond genoeg voor een plaats in de groepsfase van de Conference League. En dat maakt mogelijk een interessante loting voor de Nederlandse en Belgische deelnemers. Almaty is namelijk een godsgruwelijk eind weg.

Voetballend valt er weinig te vertellen over Kairat Almaty, want ook onze kennis over het Kazachse voetbal is niet wat het geweest is. Het enige wat opvalt is dat ze voormalig Braziliaanse international Vagner Love in de spits hebben lopen. Verder hebben we enkele plaatjes van het stadion tijdens een wedstrijd van Kairat Almaty omdat de Nederlandse schrijver Joris vd Wier er voor zijn fantastische boek Pot 6 op bezoek is geweest.

Maar goed, de reden van dit artikel is natuurlijk ook niet een sportieve analyse van de mogelijke tegenstander voor Gent, Feyenoord en AZ. Nee datgene wat Kairat Almaty voor supporters interessant (of wellicht tot een nachtmerrie) maakt is de locatie. Almaty ligt namelijk op 74 (!!!) uur rijden van Nederland.

Iets verder naar het Oosten ligt de grens met China, terwijl het plaatsje zich maar iets noordelijker bevindt dan het land Kirgizië. En dan praten we dus nog steeds over een Europese wedstrijd! Mocht een van de Nederlandse of Belgische clubs deze tegenstander loten zijn wij razend benieuwd welke supporters deze wereldreis aandurven. Je komt dan ook terecht in een compleet andere wereld waar de sovjet-architectuur zich afwisselt met uitgestrekte bergketen. Nog vreemder wordt een Europese awayday niet snel denken wij zo. Of ja, wellicht FK Bodø/Glimtgelegen op de poolcirkel.

Nog niet overtuigd? Hier alvast wat reisinformatie:

  • Afstand: 6.311 kilometer (74 uur)
  • Halve liter bier: €0,99 (4,5x goedkoper dan in Nederland!)
  • Obscuur hostel: €10,-
  • Retourvlucht: €400,- (8+ uur)

Op naar Kazachstan!

Almaty

Almaty

Almaty

Almaty

Big Almaty Lake (Bolshoye Almatinskoye Ozero), Kazakhstan

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.