Gisteravond schoof de Algemeen Directeur van Feyenoord, Jan de Jong, aan tafel bij Studio Voetbal. Voor de Feyenoordsupporters leek dit een uitgelezen moment om antwoord te krijgen op wat prangende vragen. Is Feyenoord City nou werkelijk noodzakelijk? Hoe zit het met de vele lege stoeltjes in de wedstrijd tegen FC Emmen? Gaat er wat gedaan worden aan de verwaarlozing van Jong Feyenoord? Helaas is het enige wat de Feyenoordsupporters hebben overgehouden aan het optreden van “hun” directeur is een naar gevoel.

Jong Feyenoord

Het was duidelijk dat Jan de Jong zich goed had voorbereid op het avondje aan tafel bij Tom Egbers. Hij had een paar leuke one-liners in de achterzak en hij zou alle Feyenoorders wel even duidelijk gaan maken dat de situatie helemaal niet zo slecht was als zij dachten. Wat er daadwerkelijk gebeurde was een pijnlijk optreden van een man die mijlenver van de supporters af staat. Feyenoord is de enige club in de top 6 waarvan het beloftenteam niet minimaal Tweede Divisie speelt. De zorgen hierover wimpelde De Jong vastberaden af. “De echte grote talenten slaan Jong over”. Voor het gemak vergat hij schijnbaar dat spelers als Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Donny van de Beek, Steven Bergwijn en Pablo Rosario tientallen wedstrijden ervaring in het betaald voetbal hebben opgedaan in Jong Ajax en Jong PSV. Dit terwijl de talenten bij Feyenoord steeds vaker moeite hebben om de definitieve stap te zetten naar het eerste elftal. Een stukje zelfreflectie zou gepast zijn.

Feyenoord City

Het allerbelangrijkste vraagstuk voor de Rotterdammers is natuurlijk het verlaten van de Kuip en de staat van zaken rondom het gehate Feyenoord City. Volgens De Jong is er geen geld beschikbaar voor nieuwbouw van de Kuip. Waar het geld voor het veel duurdere Feyenoord City dan vandaan moet komen blijft een beetje onduidelijk. Maar om de aansluiting met PSV en Ajax te behouden is het nieuwe stadion, aldus De Jong, noodzakelijk. Het blijft dan wel de vraag hoe de beste man verwacht om deze hoge capaciteit te gaan vullen? In de thuiswedstrijd tegen Emmen werd met vele lege plekken pijnlijk duidelijk dat een groter en nieuwer stadion niet de oplossing is voor de problemen van dit Feyenoord.

Een van de meest pijnlijke opmerkingen van de avond was de Robin Hood uitspraak. Volgens Jan de Jong is Feyenoord een soort Robin Hood, het steelt de punten van de rijken en geeft de punten aan de armen. Het is een pijnlijke poging om door middel van een geintje de schrijnende situatie bij Feyenoord te bagatelliseren. Dat een ploeg die uit gelijkspeelt bij AZ en PSV en thuis van zowel PSV als Ajax weet te winnen op een straatlengte van de titel staat is niet iets om grapjes over te maken. Het is juist extreem pijnlijk.

Niks aan de hand

Met zijn optreden bij Studio Voetbal heeft Jan de Jong duidelijk gemaakt dat hij op kilometers afstand staat van zijn eigen supporters. Terwijl Feyenoord dit seizoen klap na klap te verwerken krijgt met de Europese uitschakeling tegen Trencin en verlies tegen o.a. De Graafschap en Fortuna Sittard probeert de Algemeen Directeur doodleuk te doen alsof er niks aan de hand is. Ik vermoed dat Jan de Jong voor een brandend huis met droge ogen zou beweren dat er vrijwel niks aan de hand is. Zo warm is het niet en eigenlijk biedt dit weer veel perspectief voor iets nieuws, wat een geweldige kans!

Alles wat Feyenoorders nu rest is hopen dat de situatie gaat verbeteren. Hopen dat De Kuip behouden blijft. Hopen dat er eindelijk weer eens talenten gaan doorbreken. Maar zoals Jan de Jong gister zei: “Hoop is uitgestelde teleurstelling”. Dus alle Feyenoorders weten diep van binnen wel hoe dit gaat aflopen. Feyenoord is doodziek!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.