Columns

Feyenoord is doodziek

Het is januari 2018 wanneer Het Legioen, de twaalfde man van Feyenoord, op een vroegtijdig pensioen afstevent. Het Legioen, bekend en berucht, is volledig afgeschreven door het eigen bestuur. De supporters zijn verdeeld en lijken het allemaal wel goed te vinden…

Besloten trainen

Al jaar en dag vinden de trainingskampen in de winter plaats in de Spaanse badplaats Marbella. Elk jaar stonden er honderden supporters in de Spaanse zon naar de Feyenoord spelers te kijken. Feyenoord vond het nodig besloten te gaan trainen. Om maar zeker te zijn van zo min mogelijk fans werd er ook pas op het allerlaatste moment een oefenpot bekend gemaakt.

De laatste training voor de Klassieker was (evenals de eerste training van het seizoen) tot een jaar of drie terug altijd een ware publiekstrekker. Met honderden fakkels werden de heren aangemoedigd voor de belangrijkste wedstrijd van het seizoen.  Nadat de club de fakkels verbood, was het wel klaar met de bekende training voor de Klassieker. Afgelopen week besloot de club de laatste 2 (!) trainingen besloten af te werken.  Het definitieve einde van een mooie traditie. De grote rivaal uit de hoofdstad trainde wel onder toeziend oog van duizenden supporters. Het resultaat is bekend.

Vandaag keert, na weken van speculaties, dan eindelijk Robin van Persie terug. Net als bij Kuyt verwacht je dan een groot aantal supporters en pers aan de zijlijn van het trainingsveld. Echter besluit Feyenoord besloten te gaan trainen.

Kritiek

Kritiek uiten op de club mag niet en is streng verboden. De club maakt het supporters op elke manier onmogelijk om hun mening in het stadion te uiten. Gelukkig is daar Willem van Hanegem. Als een van de weinige mensen met enige invloed binnen de club is hij kritisch op het beleid van het bestuur. Met een vast column in het AD heeft hij daarnaast ook nog eens een gigantische lezersgroep. Dat gegeven is natuurlijk dood eng voor het kritiekloze bestuur van de Rotterdamse club. Het vriendennetwerk van Van Kerkum is doodsbang om hun goed betaalde baantje kwijt te raken.

Om Willem een beetje te paaien werd, tussen neus en lippen door, een tribune in De Kuip naar hem vernoemd. Hij kreeg niet alleen een tribune naar zich vernoemd. Hij kreeg ook de “Willem van Hanegem Trofee”. Een jaarlijks uitgereikte prijs aan een persoon die zich de afgelopen jaren heeft ingezet ten behoeve van de club. Men zou denken, dat deze clublegende dan zelf iemand mag aandragen als winnaars van deze  ereprijs. Niets is minder waar. Willem nomineert al jaar en dag bekende supporters voor de prijs. Uiteraard wilt de club daar niks mee te maken hebben. Dit jaar nomineerde hij Polski, één van de mannen achter de geweldige spandoeken als het Megadoek en de Zilvervloot. Echter heeft hij al jaar en dag een stadionverbod voor een strafbaar feit rondom de Maasgebouw rellen in 2011. Dat de rechter hem hiervoor heeft vrijgesproken deert de club niet. Van Hanegem gaat in zijn pleidooi zelfs zo ver dat hij om gratie vraagt.

Dat is niet alles

Het bestuur heeft inmiddels meerdere onterechte stadionverboden uitstaan, werkt sfeeracties onnodig tegen en is mede verantwoordelijk voor het oppakken van 326 onschuldige burgers. Ondertussen jagen ze er een buitengewoon risicovol stadionplan doorheen, raakt het bestuur een miljoen (!) euro aan supportersdonaties kwijt, is de beloofde staantribune nog altijd niet gerealiseerd en weigert de club nog altijd écht te luisteren naar de fanatieke fans. Bovendien lijkt Feyenoord zich amper daadwerkelijk hard te maken voor normalisatie, supporters moeten aankomende woensdag voor de derde keer in een verplichte buscombi stappen. Daar komt nog eens bij dat supporters ongeveer drie keer zoveel betalen als supporters van FC Utrecht voor deze wedstrijd.

En ondertussen gebeurt er helemaal niets. Het Legioen lijkt zich maar amper te roeren. Waar in Duitsland een bestuur al lang met pek en veren het clubgebouw was uitgedaagd, mogen de bestuurders in het Maasgebouw nog altijd blijven zitten. Het begin van het einde van “volksclub” Feyenoord?

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %