Nederlandse clubs in Europa

Memorabale Europese avond voor de PSV-Supporters in Noord-Frankrijk

In een verder saaie loting met Arsenal en Sevilla – twee clubs waar PSV vorig seizoen al op bezoek ging – was het Franse RC Lens het hoogtepunt. Een nieuwe tegenstander, met fanatieke support, op slechts drie uurtjes rijden. Veel beter gaat een loting niet gauw worden. Het resultaat viel niet tegen. Het werd een ouderwets memorabele avond voor de Eindhovenaren in het Noord-Franse Lens.

Buiten het voetbal zijn er weinig redenen om naar Lens te gaan. De stad kent vrijwel geen toeristische waarde en heeft slechts 30.000 inwoners. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld een Oldenzaal, Papendrecht of Winterswijk in Nederland. Een bijzondere locatie voor Champions League voetbal. De capaciteit van het Stade Bollaert-Delelis (38.000) is groter dan het inwonersaantal van de stad. Daarnaast staat de Franse club bekend om haar fanatieke support, die hoog staat aangeschreven binnen de Franse scene.

Memorabele avond

Alles ligt nog open in groep B van de Champions League, waardoor deze wedstrijd op voorhand al omschreven kan worden als cruciaal. RC Lens heeft dus weinig moeite met het uitverkopen van het stadion en voor het uitvak geldt hetzelfde. Ongeveer 2.000 Eindhovenaren zullen af reizen naar Frankrijk. Bij het Franse account Clubfootball stoken ze de verwachting nog wat op door aan te kondigen dat er maar liefst 500 hooligans en 1500 ultras van PSV onderweg zijn naar Lens. Creatief boekhouden zullen we maar zeggen.

Het overgrote deel van de supporters reist op de wedstrijddag zelf met de auto of bus af. Eenmaal in Frankrijk vertrekt de hele boel van PSV in een officieuze corteo naar het stadion van RC Lens. Hierbij kunnen de nodige fakkels natuurlijk niet ontbreken.

Eenmaal in de buurt van het stadion blijkt het door de politie allemaal slecht geregeld te zijn en de beide supportersgroepen komen al snel oog in oog met elkaar te staan. De straten van Lens vullen zich met de rookwalmen van supporterspyro en het traangas van de politie. De Franse ME grijpt namelijk al snel in en slaat er aardig op los.

In het stadion zelf zijn het aan het begin vooral de supporters van Racing Lens die zich laten zien. Met een schitterende sfeeractie voor de Ultras Lens zelf op de lange zijde, waar de harde kern van Lens zich ook tijdens de wedstrijd bevindt. Het Nederlandse uitvak, bijna helemaal in het zwart vult de hoek van de korte zijde mooi op en mag rekenen op de nodige aandacht van de politie.

Tijdens de wedstrijd wordt het ook nog even onrustig. Dit begint allemaal wanneer het PSV-vak voortdurend dingen op zich gegooid krijgt vanuit het vak boven hun. Hierop volgt een tegenreactie van de Eindhovenaren en op een gegeven moment vliegen de stoeltjes heen en weer tussen het uitvak van PSV en de thuissupporters van RC Lens. De Franse politie is al weer snel ter plaatse.

Bron: Proshots

Op het veld eindigt de wedstrijd uiteindelijk in 1-1, terwijl er naast het veld weer genoeg te beleven was om deze Europese uitwedstrijd memorabel te maken. Volgens het Eindhovens Dagblad vielen er meer dan 20 lichtgewonden, maar wat daar waar van is valt natuurlijk nog maar te bezien. Over twee weken komen de supporters van RC Lens naar Eindhoven; een wedstrijd om in de gaten te houden!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %