Wedstrijden tussen ADO Den Haag en Ajax zijn al decennia lang extra beladen, vooral op supportersgebied. Waar de uitsupporters van beide ploegen al jaren lang niet meer aanwezig mogen zijn tijdens onderlinge confrontaties, zo waren deze vroeger nog wel welkom. Zoals op de eerste dag van maart in 1987. De dag die één van de mijlpalen is in het supportersgeweld in Nederland.

Grimmige sfeer

Uitsupporters van Ajax komen per trein aan op Den Haag Centraal waar zij vervolgens met bussen verder vervoerd worden naar het Zuiderpark. Op het station zijn de spanningen al voelbaar en iedereen is waakzaam voor eventuele confrontaties. Als de uitsupporters uiteindelijk rond 14.00 het Zuiderparkstadion betreden, wordt de sfeer direct grimmig. Vooral als een supporter van FC Den Haag een spandoek van Ajax van het hek rukt nadat hij het veld is overgerend richting het uitvak. Dit valt natuurlijk helemaal verkeerd bij de uitsupporters, maar in plaats van een Haags doek te veroveren, plunderen de Amsterdammers een eettentje vlakbij het uitvak. Colaflessen worden massaal het hokje uit getrokken om vervolgens het veld op te gooien richting onder andere Stam, de keeper van de groen-gelen. Trainer Cruyff probeert de boel te sussen, maar het mag niet baten. Stukken beton vliegen de lucht in en vuurwerk wordt aan beide kanten in rap tempo afgestoken.

Tientallen gewonden

Als de wedstrijd dan toch begint, wordt de sfeer er niet beter op. De vroege 0-1 zorgt ervoor dat stenen alle kanten op vliegen. Hekken worden na een tijdje geforceerd en brokken asfalt en beton worden richting de ME gegooid. Laatstgenoemde vindt dit reden genoeg om iedereen kort en klein te slaan op de tribunes, ook mensen die niks deden. Alles en iedereen is een prooi voor de lange lat, met tientallen gewonden tot gevolg. De wedstrijd wordt gestaakt. De beangstigende middag van 1 maart 1987 in Den Haag gaat uiteindelijk de geschiedenisboeken in als ‘De Slag om Het Zuiderpark’. Bekijk hieronder de beelden van die middag.

Video De Slag om Het Zuiderpark

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.