In beeld: de Brigata Curva Sud van PSS Sleman
Typ op Google de naam van de Indonesische voetbalclub PSS Sleman in en je krijgt automatisch de suggestie “ultras” erachteraan. Als je die suggestie opvolgt krijg je een lange lijst met uitgebreide video’s over de ultras van PSS Sleman, hun eeuwige passie en schitterende support. Door velen wordt de Brigata Curva Sud van de club dan ook beschouwd als de beste supportersgroep van heel Azië. Wij hadden het geluk om de aanhangers van PSS Sleman eens live te bekijken.
Dat het ons lukte om deze supporters in actie te zien voelt al als een wonder. Het plan was om gedurende de wekenlange rondreis door Indonesië veel meer wedstrijden te bezoeken – waaronder de gigantische derby tussen Persib Bandung en Persibija. Op 1 oktober gaat het dankzij de politie echter mis bij de derby tussen Arema FC en Persebaya Surebaya. Dankzij overmatig gebruik van traangas breekt er massale paniek uit en meer dan 130 supporters laten het leven. De gevolgen zijn gigantisch. De competitie wordt stilgelegd, veel stadions worden gesloten en supporters lijken tijdenlang geweerd te gaan worden. Alle wedstrijden die we gepland hadden vallen in het water.
Hoofdtattoo van PSS Sleman
Maar na veel verplaatsingen, tegenstrijdige informatie en beren op de weg is het op maandag 6 maart toch nog zo ver. Op het bizarre tijdstip van 3 uur in de middag neemt PSS Sleman het op tegen Bhayangkara. Hoewel er toeschouwers zijn toegestaan, mag het stadion slechts voor 1/3e worden gevuld. Ook dit zijn weer naweeën van de tragische stadionramp enkele maanden eerder. Ondanks deze tegenvaller gaan we er vanuit dat PSS Sleman alsnog het bezoeken waard is. Dus trekken we richting stadion Maguwoharjo, de thuisbasis van de club. Een stadion dat overigens slechts enkele kilometers van een actieve vulkaan ligt.
De wedstrijd is nog niet eens begonnen of we weten al dat we de juiste keuze hebben gemaakt. Het stadion mag dan voor slechts 33% gevuld zijn, dat is nauwelijks te horen. Onder leiding van twee fanatieke capo’s, waarvan eentje zelfs het clublogo op zijn hoofd getatoeëerd heeft staan, wordt er een bak aan geluid gemaakt. De sportieve belangen zijn vandaag dan ook groot. PSS Sleman heeft al vijf wedstrijden op rij verloren en een overwinning is vandaag broodnodig in eigen huis.
Adidasjes
Aan de supporters zal het vandaag in ieder geval niet liggen. Zij maken er de hele wedstrijd lang een gekkenhuis van. Het gezang is ongekend hard. Hoe moet het hier wel niet zijn met een uitverkocht stadion? PSS Sleman is echt een product van de Indonesische supporterscultuur – in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de beste van de wereld.
Waar de Indonesische voetbalcultuur zich onderscheid van andere landen is de rol van vrouwen op de tribune. De Curva Sud kent haar eigen groep vrouwelijke ultras en op de hele tribune zijn sowieso veel fanatieke vrouwen te zien. Casuals kleding is ook een dingetje bij de supporters en bijna iedereen draagt Adidasjes. De ultracultuur is erg goed aangeslagen in Indonesië, zoveel is duidelijk.
Tijdrekken
Toch weten de spelers ondanks de vele steun wederom niet veel potten te breken. Het zijn juist de bezoekers die op voorsprong komen. Niet veel later is het de Brigata Curva Sud die mag juichen als een bal tegen de touwen vliegt. Het gejuich blijkt echter voorbarig. De treffer wordt vrijwel meteen afgekeurd en de 0-1 achterstand blijft staan. Hierna spelen de bezoekers de wedstrijd kapot met uitgebreid tijdrekken. Eén speler maakt er een waar toneelstukje van, laat een brancard komen, laat zich erop tillen, staat vervolgens naast het veld weer rustig op en lacht de woedende harde kern van PSS Sleman keihard uit. Je moet het maar durven…
De woede bij de supporters wordt alleen maar groter wanneer er voor de laatste keer wordt afgefloten. PSS Sleman verliest voor de zesde keer op rij. Meerdere supporters proberen verhaal te halen bij de spelers. Beveiligers houden de boel in toom en de selectie vlucht de kleedkamers in. Een kwartier later komen de spelers pas weer tevoorschijn.
De supporters hebben ondertussen een spandoekje gemaakt. “We waren teleurgesteld, maar we houden nog altijd van deze club”. De kern van de hele supporterscultuur, samengevat in één enkele zin. Zo krijgen we al met al een mooi inkijkje in de Indonesische voetbalcultuur op de maandagmiddag bij een van de bijzonderste clubs van het land. Indonesië is een land vol passie!