Groundhopping

Il derby di Sicilia: Palermo – Catania

Op zaterdag 24 November vond de wedstrijd van het jaar plaats in het Stadio Renzo Barbera: U.S. Città di Palermo tegen Calcio Catania. Beide steden liggen op een kleine 200 km van elkaar maar de haat is enorm. In 2007 waren de rellen die voortvloeiden uit deze haat zo heftig dat Felippo Raciti, een Italiaanse politieagent sneuvelde. Na een paar jaar zonder uitsupporters waren ze de afgelopen twee jaar al weer van de partij en dankzij het goede gedrag van de supporters vond deze editie voor het eerst weer plaats in de avond.

We besloten op de Curva Nord te zitten. Daar zat immers de fanatieke aanhang van Palermo en dat leek ons erg leuk bij zo’n derby. Aangezien onze vlucht zaterdag was en de kans groot was dat dit vak uitverkocht was hadden we de kaarten online gereserveerd en op de wedstrijddag opgehaald. Ruim voor de wedstrijd hing er een echte derby sfeer.

Veel Palermo fans verzamelden zich op een groot plein. Het bier vloeide rijkelijk, er was veel vuurwerk en de anti Catanese liederen werden volop gezongen door de Palermitani. Wat ons opviel was dat er geen politie te bekennen was en dat daardoor de sfeer heel gemoedelijk was.

De wedstrijd was ook echt een waar spektakel. Strijden en goed voetbal werden hier gecombineerd. Palermo startte fel en nam verdiend na 10 minuten de leiding door il Romario del Salento en de eeuwige held daar Fabrizio Miccoli. Hij krulde een bal van de 16 meter in de kruising. Tot grote vreugde van de Palermo tifosi in het hele stadion. Catania kwam niet in hun spel en ze mochten blij zijn met een 1-0 ruststand. De tweede helft was nog maar amper begonnen of Josip Ilicic maakte er 2-0 van. Hij zorgde ervoor dat het stadion zo wat ontplofte! Chi non salta e catanese (Wie niet springt is voor Catania) werd er uit volle borst in het stadion gezongen en gesprongen. Het stond immers 2-0 en de zege leek niet in gevaar te komen.

Palermo ging verder en weer 10 minuten later was het een geweldige counter die Ilicic succesvol afronden. Catania was zichtbaar geslagen maar Lodi schoot nog wel een geweldige vrije trap binnen na 71 minuten wat de spanning enigszins terugbracht. Echter kwam Palermo niet meer in gevaar en boekte het een verdiende Derby-zege. We verlieten het stadion en het feest werd buiten nog even voortgezet. Net als voor de Palermitani was dit voor ons ook een een ervaring om nooit te vergeten. In mijn ogen hoor deze wedstrijd hoort zeker in de top 5 van Italië thuis want dit is een geweldige derby waar ik volgend jaar zeker weer bij wil zijn.

Dit artikel is geschreven door Stefan Smits, die samen met zijn maten een hele fijne groundhop deed op Sicilië.

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %