FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

Hunkerend naar nieuwe hoogdagen voor Deerlijk Sport

In het West-Vlaamse Deerlijk is al bijna 100 jaar lang een club zonder complexen actief. Omgeven door Kortrijk, Harelbeke en Waregem kon de lokale club wel werken aan een mooi parcours. En dat in een prachtig stadionnetje.

In de schaduw van

Deerlijk is een zelfstandige gemeente, maar ligt wel wat in de schaduw van de grotere buurgemeentes Waregem, Harelbeke en Kortrijk. Het heeft wel een voetbalploeg dat in al die jaren wel de tand des tijds wist te doorstaan. En daar valt ook de modernisering van het voetbal onder. Geen fusies, goeie resultaten en gezellig, charmant karakter. En dat dan nog eens met mooie tribunes langs de lijn. Wat wil een doorwinterde groundhopper nog meer?

Deerlijck Sport zag in 1930 het levenslicht en sloot zich na enkele maanden al aan bij de Belgische voetbalbond. De start was rustig en vooral lokaal gericht. De meest bijzondere feiten speelden zich na WOII af en de eerste was dan nog het jubileum waarbij de club de koninklijke titel kreeg. Sinds 1956 gaat ze officieel als Koninklijke Voetbaclub Deerlijk Sport door het leven.

Maar toch hun eigen weg

Pas daarna kwamen de resultaten. Want na een goeie 40 jaar in de provinciale reeksen wisten ze in 1972 voor het eerste de nationale reeksen te bereiken. Dat was toen nog de vierde klasse. En ze hielden het er zelfs nog enkele jaren vol. Tot in 1977 tenminste. Want degradeerden ze terug naar regionaal niveau. Ze moesten er zelfs de kelk tot op de bodem legen, want in de jaren 90 bevond de club zich op het allerlaagste niveau.

Van daar vochten ze wel terug. De weg naar boven lag open en in 2006 wisten ze weer de hoogste regionale reeks te halen. Sindsdien is het vooral een heen en weer spelletje tussen eerste en tweede provinciale. Ze bombardeerden zichzelf ongewild tot liftploeg. Maar intussen, in 2022, staan ze weer in de hoogste provinciale reeks van West-Vlaanderen. En met de duidelijke ambitie om er even te vertoeven en geleidelijk aan misschien zelfs weer naar de nationale reeksen door te stoten.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %