Hajduk Split is een bijzondere club op de Balkan. De enige voetbalclub in die regio waarvan het volk volledig eigenaar is. De club met de oudste ultras van Europa. Maar Bili voert ook al jarenlang een strijd die het niet kan winnen. De voormalig Joegoslavisch grootmacht neemt het op tegen de corruptie, politiek en machtige enkelingen. Het zorgt ervoor dat de rivaliteit tussen Hajduk en Dinamo al ruim 15 jaar twee gezichten heeft, zowel sportief als alles eromheen. Zo ook de Hrvatski Derbi van gisteravond die we met In de Hekken Travel bezochten.

De macht van Zdravko Mamic

Mamic kwam in 2003 bij Dinamo Zagreb aan de macht. Hij had even wat tijd nodig om zijn lijntjes uit te zetten, maar sinds het laatste kampioenschap van Hajduk in 2005 is Dinamo ongenaakbaar. Een heerschappij die met een dikke zwarte rand. Als het sportief even niet lukt, schiet Mamic te hulp. Officials worden met regelmaat omgekocht. Het mag dan ook geen verrassing heten dat Dinamo elk jaar het kampioenschap viert. Maar daar bleef het niet. Miljoenen verdwijnen via de club in de zakken van Mamic en consorten. Onder andere door middel van belastingfraude bij de transfers van Luka Modric en Dejan Lovren.

Bad Blue Boys, de harde kern van Dinamo, maakt een statement. Zij zijn Mamic zo zat, dat ze vanaf augustus 2010 ruim een jaar lang alle wedstrijden van hun ploeg boycotten. Toch weet de Executive Director een groep van de harde kern op zijn hand te krijgen. Bakken geld, auto’s en banen verleiden een man of 50 om zijn persoonlijke knokploeg te worden. Dit zorgt voor flinke interne problematiek bij BBB. Na al enkele keren gearresteerd te zijn, wordt hij in 2015 gearresteerd voor de eerder benoemde belastingfraude en omkoping. Zo komt in 2016 een einde aan zijn leiderschap bij Dinamo Zagreb.

Een jaar later weet NK Rijeka prompt de landstitel in Kroatië te pakken. De hoop in Kroatië is weer terug. Zal het eindelijk weer gaan draaien om voetbal? De hoop blijkt van korte duur. Dinamo komt het seizoen erop alweer aan de macht. Mamic wordt op 6 juni 2018 veroordeelt tot 6,5 jaar gevangenisstraf, maar vlucht de dag ervoor naar Bosnië. Omdat hij ook Bosnisch staatsburgerschap heeft en het land geen staatsburgers uitlevert, leeft hij volledig in vrijheid. Vanaf daar bestuurt hij nog altijd onofficieel de club en heeft zijn invloed nog altijd negatief effect op het Kroatische voetbal.

Hrvatski Derbi met twee gezichten

De rivaliteit tussen de twee clubs is genieten. De onderlinge confrontaties zijn een garantie voor mooie sfeeracties, vuurwerk en pure voetbalpassie. De volksclub Hajduk tegen staatsclub Dinamo. De hoofdstad tegen de tweede stad. Het is een wedstrijd die op zichzelf staat. Maar omdat Hajduk al jarenlang niet mee weet te doen om de titel, staat het sportieve onder druk. De trots is het enige nog wat telt. En dat zag je ook terug in Hrvatski Derbi van gisteravond. Torcida pakte uit met een sfeeractie, waar het uitvak nog nagenoeg leeg was. G

De thuisploeg was de eerste helft beter dan de bezoekers. Enkele grote kansen werden om zeep geholpen. Dinamo leek er niet aan te pas te komen. Tot vlak voor rust Hajduk met een man minder komt te staan. Een domme overtreding op de middenlijn zorgt voor een tweede gele kaart en dus rood. Vlak na rust wordt het 0-1 door slecht verdedigen. De eerste echte kans voor de hoofdstedelingen. Hajduk probeert wel, maar is vooral onmachtig. Net wanneer ze weer gevaarlijk beginnen te worden, besluit Torcida een grote pyro show te doen. Veel fakkels eindigen op het veld. Wedstrijd stilgelegd.

Als de wedstrijd weer hervat wordt is de pijp leeg bij de thuisploeg. De onderbreking heeft ze genekt. Dinamo komt zelfs op 0-2 na een van de spaarzame momenten op de helft van de rivaal. Het inmiddels aardig gevulde uitvak viert feest. Het Poljud Stadion is wat lam geslagen. Een anticlimax voor de passievolle supporters die intens leven voor hun club. De trots kan nog gered worden tijdens de laatste Hrvatski Derbi in Zagreb, maar het seizoen lijkt wederom als een nachtkaars uit te gaan.

Opvallend detail

Het uitvak bleef lange tijd grotendeels leeg. Er was ook niets van Bad Blue Boys te bekennen. Enkele kleine spandoeken van andere supporters werden al vrij snel weer verwijderd. Zo bleef er geen enkele uiting van Dinamo over. Langzaam maar zeker vulde het uitvak zich meer en meer tijdens de wedstrijd. Zelfs in de rust kwamen er nog uitsupporters binnen. Nog altijd geen uitingen. Vrijwel alle supporters waren ook in het zwart gekleed.

Enkele hielden een klein spandoek omhoog waarop het hoofd van Mamic te zien is met een grote rode streep erdoor. Dat wekt de schijn dat in ieder geval een deel van BBB wel aanwezig was. Zij protesteren nog altijd tegen de invloed van de oud leider van de club. Het blijkt nu dat de politie een groter doek met het hoofd van Mamic met een streep erdoor in beslag is genomen. Na de wedstrijd is het teruggegeven, maar BBB besloot daarop alle clubuitingen en verdere support achterwege te laten.

In de Hekken - Hrvatski Derbi BBB

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.