ColumnsVoetbal in Engeland

Hoe Watford FC het leven van Elton John redde

Trouwe supporters steunen hun club in goede en slechte tijden. Andersom geldt dit echter ook. Zit je er doorheen, dan is een potje voetbal vaak een welkome afleiding. In dit artikel aandacht voor een supporter van the Hornets. Watford FC redde naar eigen zeggen zijn leven. Oftewel, dit is hoe Watford FC het leven van Elton John redde.

Elton John de supporter van Watford

Lang voordat Reginald Dwight beroemd werd als Elton John, was hij al overtuigd aanhanger van Watford FC. Op zes jarige leeftijd kwam hij voor het eerst op Vicarage Road. Na verloop van tijd werd hij een megaster. John komt uit het plaatsje Pinner, slechts enkele kilometers gelegen van Watford. Met zijn muziek verdiende hij een vermogen waar hij zijn club mee kon helpen.  Zo werd hij een grote meneer bij Watford FC. In 1973 werd Elton vicepresident van de club en binnen een jaar werd hij president.

The Hornets speelden des tijds op het derde niveau van het Engelse voetbal. In 1975 bereikte de club een dieptepunt met de degradatie naar the Fourth Division. Een jaar later kocht Elton John een meerderheidsbelang en benoemde zichzelf als voorzitter van zijn jeugdliefde. Mede door de investeringen van de voorzitter bereikte Watford FC het hoogste niveau van het Engels voetbal. Door de veranderingen in het moderne voetbal was het niet meer mogelijk om voorzitter van een club te zijn. naast zijn muzikale carrière. De functie moest door iemand bekleed worden die fulltime voor de club kon werken.  Elton had geen meerderheidsbelang van de club meer in bezit maar bleef wel aandeelhouder. Ook is hij erevoorzitter voor het leven. In 2014 werd de Sir Elton John tribune geopend. Volgens John één van de mooiste dagen uit zijn leven.

Voetbal redde zijn leven

De in oktober uitgekomen autobiografie van Elton John vertelt alles over zijn leven. Zo schreef de Mirror een artikel op basis van de autobiografie. Uit het boek blijkt dat Watford FC een belangrijke plaats heeft in het leven de rockster. Zo gaf John aan:

I’m incredibly proud of what we achieved together, but I owe Watford far more than Watford owe me.”

If I hadn’t had the football club, then God knows what would have happened to me. I’m not exaggerating when I say I think Watford might have saved my life.

Elton John kende talloze problemen tijdens zijn carrière. Depressies, verslaving, mislukte relaties, zakelijke problemen en ga zo maar door. In die zware tijden is Watford altijd een bron van geluk geweest voor the rocketman. Veel momenten uit die periode kan John zich niet meer herinneren maar de wedstrijden van the Hornets staan nog op zijn netvlies gebrand. Vijf promoties en een FA Cup-finale in 1984. De samenwerking heeft voor veel gejuich en vreugde voor de supporters gezorgd. Watford redde Elton John tijdens in tijden van depressie.

In principe ben ik nooit voorstander van clubs die overgenomen worden door rijke investeerders. Het verhaal van Elton John is een uitzondering.  Zijn investeringen hebben de club veel succes gebracht. Nooit heeft hij Watford willen veranderen voor zijn eigen gewin of commerciële doeleinden. Een voorzitter die de club behandelt zoals een supporter dat zou doen. Het artikel over Elton John laat zien, hoe fantastisch het kan zijn om een club te supporten. Of je nou in de afwas werkt of een wereldster bent, voetbal maakt ons allemaal gelukkig.

Tom van Pinxteren
Tom is helemaal voetbalgek en met name liefhebber van de supporterscultuur op de tribunes. Opgevoed als Ajacied maar al jaren bij FC Volendam op de tribune te vinden. Passie voor schrijven over de voetbalwereld. Oprichter Metgestrektbeen.com

Reageren is niet mogelijk.

0 %