De Waalse stad Charleroi is bezaaid met pareltjes van voetbalstadions. Als we het iets ruimer bekijken, kunnen we daar ook Châtelet aan toevoegen. Een gemeente met een lange voetbalgeschiedenis, maar intussen zonder een echte eigen club. Hoe kan dat?

Vroege start in Châtelet

Wel. Sinds WOI is er al voetbal in Châtelet met de oprichting van Châtelet Sporting Association, maar die ploeg gaf er in 1920 de brui aan. Ze inspireerde wel tot de oprichting van Cercle Sportif Châtelettain in 1922 en de bal ging aan het rollen. Vier jaar later hielden ook zij op te bestaan, maar ongeveer op hetzelfde moment zag Châtelet Sporting Club het levenslicht. Na tien jaar voetballen bereikten ze het hoogste provinciale niveau en daar bleven ze ook tien jaar lang. Het grootste succes was ongetwijfeld het winnen van de beker van Henegouwen in 1937.

Maar na 1946 zou het nog lang duren eer de ploeg weer wat successen behaalde. Tot in 1998 moesten ze vechten om weer in de hoogste provinciale divisie terecht te komen. En van daar ging het omhoog. In 2002 kreeg de ploeg na een fusie in Doornik (tussen stamnummers 26 en 36) de kans om als extra Henegouwse ploeg via de eindronde naar de nationale divisies te promoveren. En die kans grepen ze met gretige handen. Het bleek maar voor een jaartje te zijn, maar ze hadden duidelijk de smaak te pakken.

Piek

Want in 2014 stonden ze er terug en ze zouden eigenlijk nooit meer weggaan uit die vierde klasse. 2015 en 2016 zouden belangrijke jaren worden voor de ploeg. Eerst fusioneerde R Châtelet SC met het naburige RFC Farciennes om Châtelet-Farciennes Sporting Club te worden. Een jaartje later zouden ze in de vernieuwde competitie (waar ze in de tweede amateurreeks werden geplaatst – het vierde niveau) kampioen worden en naar het derde niveau promoveren.

Jammer genoeg betekende dat ook het einde van het Stade Adrien Mura (tot in 2015 Stade Fernand Hennaut) als thuisbasis voor de fusieploeg. In 2016 verhuisde de ploeg naar de faciliteiten van het voormalige RFC Farciennes om het Stade Adrien Mura als B stadion te gebruiken. De ploeg zou nog twee jaar lang genieten als zelfstandige club vooraleer ze zou samengaan met het naburige Olympic de Charleroi. Het stamnummer van Châtelet-Farciennes SC verdween en zowel het stadion in Farciennes als het Stade Adrien Mura kwamen leeg te staan.

Monceau als redder

Maar groot als Charleroi en de omgeving zijn, zou dat niet lang zo blijven. RAS Monceau besloot hun eigen gemeente achter te laten en de vrijgekomen plek in Châtelet als nieuwe thuisbasis te maken. Die ploeg zag in 1941 het levenslicht als Association Sportive Hameautoise (de naam Monceau werd in 1944 aan de naam toegevoegd). Ze zouden zelf nooit de nationale reeksen halen. In 1960 kregen ze wel nog het gezelschap van Cercle Sportif Italo-Belge Marchienne-Au-Pont (in 1978 herdoopt als Cercle Sportif Monceau-Hameau).

In 2003 besloten beide ploegen één te worden als Royale Association Sportive Monceau. Nu spelen ze al twee jaar in Châtelet waarbij ze hun oorspronkelijke thuishaven laten dienstdoen als B stadion. Op dit moment spelen ze al op het hoogste provinciale niveau en ongetwijfeld hopen ze met eer in de voetsporen van het oude R Châtelet SC te kunnen treden in de nationale divisies. Ze hebben er in ieder geval het juiste stadion voor.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.