Eerder waren we al op bezoek bij “Den Bolhoed”, een van de stadions gebruikt door Belgica Edegem. Maar “Den Belgica” heeft het merendeel van haar bestaan gespeeld in ander stadion; het Vic Coveliersstadion.

Het echte Belgica gevoel

We wisten al dat het voetbal in de Antwerpse gemeente al in 1908 van start ging. Toen werd Edegemsche Voetbalvereeniging opgericht en het sloot zich in 1912 aan bij de Belgische voetbalbond. Tegen 1912 wijzigden ze hun naam in Sporting Football Club Belgica Edegem; de eerste intrede van de benaming Belgica.

Die Belgica was overigens niet gebaseerd op de Belgische afkomst. Niet het moderne België of de oud Romeinse provincie, Belgica. De naam kwam wel van het schip dat Adrien de Gerlache gebruikte om voor het eerst naar de Zuidpool te varen en daar in 1898-1899 overwinterde. Jammer genoeg voor de club hield het verhaal op te bestaan in 1924.

Ongeveer op hetzelfde moment zag Sporting Football Club Belgica Edegem opnieuw het levenslicht. Enkele weken later werd dat Belgica Football Club Edegem en nog eens zeven jaar later werd het Football Club Belgica Edegem. Na het historische jaar 1933, waarin ze voor het eerst in de Belgische hoogste klasse wisten te spelen en ze de koninklijke titel kregen, werd het steeds lastiger.

Aanloop naar fusie

Doorheen de jaren zakte de ploeg steeds verder weg en de stadionwanderlust van de Oude Dame bleef ook maar verder duren. Tot in 1966 uiteindelijk de grote fusie van de gemeente kwam. KFC Belgica Edegem bundelde haar krachten met KVV Edegem Sport. Die laatste werd ook in mei 1924 opgericht (toen nog als Voetbalvereeniging Edegem Sport), maar kende minder sportieve successen dan de grote zus.

Ze wisten wel de nationale bevorderingsreeksen te halen (de laagste nationale divisie), maar tegen 1966 waren ze, net als den Belgica, weggezakt tot in de provinciale reeksen. Dat jaar was Koninklijke Voetbalverbroedering Belgica Edegem geboren. Een goeie maand later werd dat nog K VV Belgica Edegem Sport. De fusie kwam er echter alleen na de belofte van een nagelnieuw stadion. Dat werd dan uiteindelijk het Vic Coveliersstadion.

Tot in 2016 KVV Belgica Edegem Sport de boeken moest neerleggen. Hun Vic Coveliersstadion kwam leeg te staan. FC Belgica zag een opportuniteit en greep die met beide handen. Een jaartje later verhuisde de club immers naar het vrijgekomen Vic Coveliersstadion. Een beetje thuiskomen zeg maar. Maar wie is dat FC Belgica?

FC Belgica in de voetsporen

Na de fusie misten enkele enthousiastelingen het echte Belgica gevoel te hard om het los te kunnen laten. Ene zekere Albert Verbeeck (voormalig speler en voorzitter van “Den Belgica”) zag een tweestrijd binnen de fusieploeg de kop op steken en besliste in 1974 FC Belgica nieuw leven in te blazen. Ditmaal niet als lid van de Belgische voetbalbond, maar als liefhebbersvereniging bij de Katholieke Sportfederatie.

Een jaartje later was hun nagelnieuw stadion aan de Molenlei helemaal klaar en hoopte de club nieuwe sportieve successes binnen te halen. Al snel wist men de tweede afdeling in de Katholieke Sportfederatie te halen en tegen het jaar 2000 stegen ze zelfs door naar de eerste afdeling. Daarna ging het nog een aantal keren op en neer voor de liefhebbersvereniging.

OSTAN

Maar ze waren niet alleen. Want met hen verhuisde ook OSTAN mee. OSTAN is ook zo’n liefhebbersvereniging die in 1972 het levenslicht zag. Die ploeg heeft intussen al wel de ervaring wat betreft verhuizen. Begonnen in Berchem kwamen ze via Edegem, Mortsel, Hove en Hoboken weer in Edegem. OSTAN begon op initiatief van enkele oud-studenten van het Sint-Stanislascollege in Berchem. Diezelfde school zag in 1978 ook nog VK Stanislas opgericht worden.

In 1998 fusioneerden beide ploegen om uiteindelijk OSTAN te vormen. Vanaf dat jaar begon de club ook te spelen op de velden van FC Belgica aan de Molenlei. In 2017 beslisten ze mee te verhuizen naar het Vic Coveliersstadion. Het stadionnetje aan de Molenlei werd aan haar lot overgelaten en is intussen al helemaal verdwenen.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.