Vroeger, toen het voetbal nu puur en gepassioneerd was, waren er enkele teams die het hoogste niveau haalden. Teams die nu niet meer bestaan of op een veel lager niveau spelen. Zo ook in Edegem, vlakbij Antwerpen. Al blijft de geschiedenis wel een beetje verder leven.

“Den Belgica”

Het Edegemse voetbal begon al in 1908 en na enkele omzwervingen wisten ze eerste klasse voetbal naar de eigen gemeente te halen. Van 1933 tot 1935 wist “de Oude Dame” mee te spelen in de Belgische hoogste divisie. De kleine club wist daarna nog in de tweede klasse te blijven tot in 1943. Maar daarna ging het geleidelijk aan bergaf.

“Den Belgica” is altijd wel de trots van de gemeente geweest. Maar in 1966 gebeurde het onvermijdelijke. KFC Belgica Edegem fusioneerde met KVV Edegem Sport om KVV Belgica Edegem Sport te worden. Tegen die tijd stonden beide clubs alweer in de regionale reeksen. Daar zou het nieuwbakken KVV Belgica Edegem Sport voor de rest van haar bestaan dan ook blijven.

We zijn niet 100% zeker vanaf wanneer de club in het Bolhoed stadion begon te spelen. Wat we wel weten is dat het stadion deze bijnaam kreeg doordat het veld best wel bol stond. Volgens ooggetuigen kon de links back de sokken van de rechts back niet zien! De spelers werden daarom ook door de coach aangespoord in het midden van het veld te spelen, anders zou de bal telkens buiten rollen. Desalniettemin had het stadion een gezellige tribune met een naar verluidt prachtige spelerstunnel. Het is moeilijk je dat in te beelden als je ziet wat er nu van overblijft.

Geschiedenis

Tegen 1980 had Belgica Edegem haar thuisbasis elders gevonden en dat al sinds de jaren 60. In 1980 echter betrok Antwerp Rugby Club “den Bolhoed”. En dat voor 34 jaar. Want sindsdien ligt het stadionnetje er weer erbarmelijk bij. Het lijkt maar een kwestie van tijd vooraleer dit tegen de vlakte zal gaan…

In augustus 2016 moest KVV Belgica Edegem Sport de boeken neerleggen na financiële problemen. Maar een nieuwe Belgica stond op om de illustere geschiedenis verder te zetten.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.