Groundhopping

Historie onder een laagje mos: Jahnstadion van Rheydter SV

Het is duidelijk niet meer wat het geweest is. Ooit was het Jahnstadion van Rheydter SV een stadion met allure. Plek voor bijna 40.000 supporters en de thuisbasis van een prestigieuze amateurclub. Tegenwoordig is er van beide zaken nog weinig over. Rheydter SV bungelt ergens op het zevende niveau in de subtop. Hier mag het rekenen op de trouwe steun van ongeveer 100 supporters. Het stadion zelf is ondertussen compleet overwoekerd met planten en mos. De tijd dat er 20.000 supporters in het Jahnstadion waren om te kijken naar de topper tussen Wuppertal en Rheydter SV lijkt lichtjaren geleden.

Aankomende zomer is het helaas tijd voor het stadion om ingehaald te worden door de actualiteit. De thuisbasis in Mönchengladbach zal voor een groot deel verbouwd en gesloopt gaan worden. De compleet met mos overgroeide staantribunes zullen waarschijnlijk verdwijnen en het historische stadion zal haar charme verliezen. Daarom was het hoog tijd om op een gure vrijdagavond een kijkje te gaan nemen bij de vrijwel nietszeggende wedstrijden tussen Rheytder SV en Schwafheim.

We zijn deze avond zeker niet de enige groundhoppers die op het Jahnstadion zijn afgekomen. Van de ongeveer 150 aanwezigen is zeker de helft gekomen om het stadion te ‘vincken’. We zeggen bewust stadion en niet wedstrijd, want het stadion is natuurlijk de enige reden om deze vrijdagavond naar Mönchengladbach te rijden. Het voetbal is namelijk niet om aan te gluren. Beide ploegen grossieren in gemiste kansen en persoonlijke fouten. Niks is echter zo slecht als de arbitrage. Die lijkt wel omgekocht in het voordeel van de uitploeg. Twee penalty’s worden makkelijk gegeven, waarvan eentje uit onkunde nog meters over wordt geschoten. Aan het eind wordt een gevaarlijke aanval van Rheytder SV afgevlagd door de bondsgrensrechter. Deze beslissing is zo twijfelachtig, dat zelfs de gemiddelde clubgrensrechter hier de vlag niet voor omhoog had durven gooien. Eindstand is dan ook 2-3 in het voordeel van Schwafheim.

Maar alle kneuterigheid is vergeten als je kijkt naar de heerlijke beelden van dit geweldige stadion. Nog één thuiswedstrijd te gaan en dan zal het Jahn-Stadion nooit meer zijn zoals het was.

 

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %