Het stadion van de eerste conference league finale
Het strijdtoneel van de eerste finale van de conference league bevindt zich in het Air Albania stadion in Tirana. Normaal interesseert het me niet zoveel waar zo’n finale wordt gehouden. Maar mede doordat Feyenoord de finale heeft gehaald en we zelf de eerste week van mei op bezoek zijn in Tirana wekt dit stadion en de finale mijn interesse.
De (korte) geschiedenis van het stadion
Het Air Albania stadion of beter gezegd Arena Kombëtare zoals deze veelal in de volksmond wordt genoemd is het nationale stadion van Albanie. Het stadion met een capaciteit van 22,5 duizend is in 2019 gebouwd op de plaats waar vroeger het Qemal Stafastadion stond. Dit was tot op dat moment het nationale stadion waar de nationale ploeg haar wedstrijden speelde. Maar ook de drie voetbalclubs uit Tirana speelde hier geregeld hun wedstrijden. Het Qemal Stafastadion werd geopend in 1946 maar door de jaren heen is deze dusdanig afgetakeld waardoor er de laatste jaren geen wedstrijden in Europees verband meer mochten worden gespeeld. Hierdoor is besloten om op dezelfde plek een nieuw stadion te laten herrijzen.
Bij aanvang van de bouw van het stadion werd er volop gediscussieerd over de nieuwe naam van het stadion. Het stadion was aanvankelijke vernoemd naar een oorlogsheld en oprichter van de Albanese communistische partij, Qemal Stafa. Een deel wou dat deze naam in stand werd gehouden. Echter was er ook een lobby vanuit FK Partizani om het stadion te laten vernoemen naar hun held, Panajot Pano. Uiteindelijk koos de premier voor een middenweg. Het stadion krijgt een algemene naam: Arena Kombëtare, oftewel letterlijk vertaald “Arena Nationaal”. Wel wordt besloten de verschillende tribunes te vernoemen naar Qemal Stafa, Panajot Pano (FK Partizani), Fatmir Frashëri (KF Tirana) en Vasillaq Zëri (FK Dinamo). Hierdoor werd eer gedaan aan de legendes van de verschillende clubs uit Tirana. Maar door de hoge kosten van de bouw van het stadion diende er ook geld te worden opgehaald. Dit hebben ze gerealiseerd door het een commerciële naam te geven. Het Air Albania Stadion.
Luxe all seater
Vanaf een grote afstand is het stadion al goed te zien. Dit voornamelijk vanwege de grote woontoren die aan het stadion is vast gebouwd. Bij het stadion valt het ons op dat er vele eet- en drinkgelegenheden en winkels in het stadion bevinden. Op het eerste oog lijkt dit nog wel wat omdat dit zorgt voor bedrijvigheid. Als we echter rondlopen valt het op dat zich hier de duurdere kledingwinkels, zoals die van Hugo Boss zich huisvesten. Hetzelfde geldt voor de restaurants, deze zijn aanmerkelijk luxer dan dat we in de stad verder zien. Dit is voor ons dus absoluut niet wat bij een voetbalstadion hoort!
Ook binnen in het stadion bevindt zich een luxe lounge. We proberen via hier het stadion binnen te komen. We worden echter bijna direct weggestuurd door enkele beveiligers. Al met al is dit wel in lijn met wat je kan verwachten van een modern all-seater stadion. De charme ontbreekt en waar je verder in de Balkan geregeld een stadion zo in kan lopen is dat dus hier niet het geval.
Vanuit het stadion
Als we aan de voorkant nog wat meer beveiliging zien lopen lijkt het onmogelijk het stadion zomaar binnen te komen. Enkel via de ondergrondse-parkeergarage zou er toch wel een ingang open moeten zijn. Dit blijkt inderdaad zo te zijn. Via het trappenhuis van de parkeergarage lopen we de stadiontrappen op en via een poort die open staat zijn we alsnog binnen.
Van binnen moeten we toch toegeven dat het stadion er niet verkeerd uitziet. Het is en blijft een veel te modern stadion met een niet al te hoge capaciteit voor een finale. Wel kan dit ook zo zijn voordelen hebben. Het is een compact stadion met de tribunes dicht op het veld en omdat de hoofdtribune uit nauwelijks zitplaatsen bestaat zit er dus een groot deel van de aanhang achter de goal. Bij eerdere wedstrijden en derby’s tussen bijvoorbeeld FK Partizani en KF Tirana geeft dit een zeer goede atmosfeer. Nou trekken zulke wedstrijden natuurlijk veel minder toeschouwers dan een finale en maakt de lage capaciteit hierin stukken minder uit.
Uiteindelijk blijft het natuurlijk eeuwig zonde dat Feyenoord voor het eerst een Europese finale speelt sinds 2002 en dat de UEFA maar 3000 kaarten beschikbaar stelt voor Feyenoord. Dit is wat je geen enkele club gunt die een Europese finale speelt!