Groundhopping

Het sprookje van Rebecq

Sprookjes bestaan nog steeds. Heel af en toe klimt een lokaal ploegje vanuit het slijk naar de hogere divisies in het voetbal. Dit is op dit moment aan het gebeuren met een ploegje uit het kleine Waals-Brabantse Rebecq.

Rustig bestaan voor Rebecquoise

Vlak naast Tubeke en niet ver van de taalgrens in België geniet Rebecq al heel erg lang van een landelijke omgeving. Het aantal inwoners is ook nooit exponentieel gegroeid. En dat is ook te merken aan de geschiedenis van hun enige voetbalploeg. Al in 1930 werd Cercle Sportif Rebecquois opgericht. Sindsdien bleven ze altijd in de regionale reeksen spelen.

De grootste veranderingen binnen de ploeg waren vooral extrasportief. De koninklijke titel in 1955 en enkele kleinere fusies waarbij vooral de identiteit van RCS Rebecquois overeind bleef. Zo slorpten ze in 1998 Union Sportive Quenastoise op en werd de officiële naam Royale Union Sportive Rebecquoise.  US Quenastoise kwam uit Quenast, een deelgemeente van Rebecq, en haalde ook nooit meer dan de provinciale reeksen.

De plotse successen

In 2010 volgde een nieuwe fusie, ditmaal met KVC Hoger-Op De Hoek. Door een verandering in de regels omtrent fusies bij de Belgische voetbalbond moest RUS Rebecquoise wel de koninklijke titel weer afgeven. Officieel gaan ze dus sinds 2010 door het leven als Union Sportive Rebecquoise. Maar die koninklijke titel zullen ze met plezier hebben afgegeven als je ziet wat ze daarna allemaal bereikt hebben.

Want net dat seizoen promoveerden ze naar de tweede provinciale reeks en begon een prachtige stijging. In 2014 stonden ze plots voor het eerste in de nationale reeksen. En ook daarna bleef het goed presteren. Intussen staan ze in de tweede nationale reeks (het vierde niveau in België) en scheren ze ook daar hoge toppen. Zo weigerden ze vrij recent nog een fusie aan te gaan met het naburige AFC Tubize (die daarna een andere oplossing vonden om te overleven). Een prachtverhaal voor een team dat in 2019/20 zelfs een eersteklasser wist te wippen in de Beker.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %