Groundhopping

Het seizoen van IDH Travel tot Away Days

Zo kom je vol energie terug van een te gekke Balkan trip die je van Belgrado via Sarajevo naar Split brengt. Zo schakel je met allerlei partijen om geplande trips naar Moskou, Belfast en Dublin op een zo goed mogelijke manier te annuleren. Desondanks kunnen we terug kijken op een zeer geslaagd tweede seizoen. En ondanks de lockdown zijn we alvast aan een nieuwe reis begonnen. Dat van de naam In de Hekken Travel naar Away Days Voetbalreizen.

Away Days Voetbalreizen: nieuwe naam

Nee, we blijven gewoon onderdeel van In de Hekken. En voor de fanatieke voetbalsupporter in Nederland en België is ‘In de Hekken’ een absoluut begrip. Echter verder over de grens blijken ze daar toch wat meer moeite mee te hebben. Om datgene te kunnen uitdragen waar we met onze reizen voor staan, is de keus gemaakt voor een herkenbaar internationaal begrip ‘Away Days’.

Met ‘Away Days’ willen we keer op keer die speciale trip laten beleven. Op pad zijn met je kameraden, het hoogtepunt van het seizoen. Het gaat om veel meer dan die 90 minuten in het voetbalstadion. De voetbalpassie uitdragen in een andere omgeving. Het fanatisme omarmen. Binnen de eenheid van het voetbal de diversiteit ontdekken op bijzondere bestemmingen. Nog altijd voor supporters, door supporters.

Nieuwe website: https://away-days.nl

Belgrado: seizoensopening en -afsluiter

De planning liet ons in het begin van het seizoen wat in de steek. Verplichtingen in Nederland gooide roet in het eten om in augustus al op reis te gaan. Het wordt zelfs pas het derde weekend van september dat de eerste trip op de agenda staat. Maar het is wel direct een absolute kraker: De Belgrado Derby. Vanaf moment één heeft de groep de smaak te pakken als we warm welkom worden geheten door onze lokale gastheer, lid van de Grobari (fanatieke kern Partizan).

Partizan is dat weekend de thuisspelende ploeg, dus worden we gehost vanuit hun fanatieke supportersgroep. Zijn restaurant is als een thuis met goed eten en veel bier. Hij deelt volop informatie over de rivaliteit, maar ook de machtsstrijd binnen hun eigen harde kern. Met een rondleiding door het strijdtoneel is het fundament voor de ultieme derby beleving gelegd. Ondanks het doorhalen tot in de late uurtjes is wordt iedereen vol opgezogen door het fanatisme tijdens de derby. Partizan weet zijn aartsrivaal overtuigend met 2-0 te verslaan.

Eind februari de return in Marakana. Niet wetende dat we voorlopig aan onze laatste reis zijn begonnen. Ditmaal is het programma ons gunstig gezind, want de trip valt te combineren met de klassieker van Kroatië: Hajduk v Dinamo. Ditmaal met een gastheer van Delije kant en wederom een grote groep liefhebbers. Sommige waren er ook in september bij. Hoewel er ditmaal weinig spektakel op het veld te zien was, was het op de tribunes zoals gewoonlijk één groot gekkenhuis.

Najaarsgenieten in Mostar

We zitten inmiddels halverwege de herfst. Toch lopen we door Mostar op slippers en een korte broek aan. Overdag is het in de zon heerlijk genieten. We zijn in de derde stad van Bosnië. Ditmaal met een kleinere groep liefhebbers. Mostar is wat moeilijk te bereiken. Vanuit Zadar (Kroatië) zijn we met de minibus de grens over gegaan. Na promotie van Velez is de stadsderby terug op de agenda. Een bijzondere rivaliteit die het bezoeker meer dan waard is.

Velez en Zrinjski zijn in alles rivalen. Een derby op het scherpst van de snede dus, prima basis voor een fantastisch voetbalweekend. Terrasjes, lekker biertje drinken, goed eten en een interessant uitgaansleven zorgen dat het weekend voorbij vliegt. De zondag wordt door een deel nog goed besteed voor een culturele uitstap in combinatie met een potje voetbal in Kroatië.

En als het dan tijd is om naar huis te gaan, sluiten we af met een road trip langs de Kravica Watervallen en één van de mooiste stadions ter wereld: Stadion Gospin Dolac in Imotksi. Een betere voorbereiding op de koude maanden konden we niet hebben.

Domper in aanloop naar Zagreb

De Kroatische hoofdstad blijkt een bestemming vol tegenslagen in de voorbereiding. Zowel medische als privé-omstandigheden zorgen er last minute voor dat een deel van de groep niet kan afreizen. Zij die er wel zijn beleven samen met onze lokale reisbegeleiding een uitstekend weekend. Genoeg reden om in de toekomst deze trip nog eens dunnetjes over te doen en dan ook zij erbij die het deze keer moesten laten schieten.

Hoogtepunt in Sarajevo

De trip naar de Bosnische hoofdstad was het absolute hoogtepunt van dit seizoen, hoewel het stuk voor stuk toptrips zijn geweest. Vrijwel de hele groep gaf nog voor het einde van de reis aan de volgende editie weer mee te gaan. Niet gek vinden wij, Sarajevo is voor ons een tweede thuis geworden. Dat laten we dan ook graag anderen ervaren. Derby weekend bleek de perfecte away day.

Derby Day begon met een lekker biertje ter voorbereiding om vervolgens te midden van de ultras van Zeljeznicar naar het stadion te lopen. Een corteo van enkele duizenden fanatiekelingen luid zingend door de stad. Pyro op straat, pyro vanaf de daken. Zeljo is in aantocht. Vanuit het uitvak zagen we de Blauwen hun aartsrivaal met 3-1 verslaan. Een explosie van vreugde waarbij enkele reizigers doelpunten mochten vieren door eveneens pyro af te stekken. De groep stond er middenin, opgenomen in de fanatieke kern als één van hen. De overwinning werd dan ook in de late uurtjes gevierd.

Net als Mostar kent ook Sarajevo een heftig verleden. De littekens van de oorlog zijn nog altijd zichtbaar en voelbaar. Iets wat ook grote invloed op het voetbal heeft gehad. Even terug in de geschiedenis kan dan ook niet ontbreken. Een moment van respect en begrip binnen de ongekende gastvrijheid die we hier mochten ervaren.

Eerste Old Firm

Het was ook het seizoen van onze eerste Old Firm. Een ongelooflijk lekkere afsluiter van 2019 voor enkele In de Hekken redactieleden. De drie Schotse stadsderby’s in één reis, met de Old Firm als absolute clash voor de koppositie. Van Edinburgh via Dundee naar Glasgow. Stuk voor stuk Schotse klassiekers met een rauw randje. Daar laat je wel een stukje Kerstviering met familie voor los.

The Old Firm beleven begint in de kroeg de dag ervoor. De spanning is al lang en breed in de stad te snijden. Waar beter dan temidden van de fanatieke supporters in een pub annex voetbalmuseum kan je de derby sfeer het beste proeven? Zeker als het bier meer dan prima smaakt. We waren getuige van de eerste overwinning van Rangers FC in Celtic Park sinds 2010. Daarmee lijkt de gevallen topclub weer helemaal terug waar ze horen.

Voetbalstad Lissabon

2020 trappen we af in de stad van de zeven heuvelen. Hoewel het januari is, kunnen we al genieten van een lekker lentezonnetje. Voor de absolute voetballiefhebber is de Portugese hoofdstad meer dan een aanrader. Naast de grote twee Sporting CP en SL Benfica valt er zoveel lekkere voetbalcultuur te vinden. Aangezien het derby geweld al op vrijdagavond was, konden we de rest van het weekend ons vol op het andere voetbal storten. Niet alleen ins stadions, maar we belandde ook spontaan bij een heuse degradatiekraker in het topzaalvoetbal.

En wanneer er even niet gevoetbald wordt is het genieten van het nachtleven op straat, de vele terrassen en het lekkere eten. Want ondanks dat je met een grote groep bent, iedereen krijgt alle ruimte zelf op pad te gaan. Dit is de after movie van de trip:

Laatste Sofia Derby?

De hoofdstad van Bulgarije is naar onze mening wat ondergewaardeerd als bestemming voor een prima voetbaltrip. Niet alleen kan je er fantastisch op stap, is het vooral goedkoop en kan je er fantastisch eten. De stad heeft ook een geweldige voetbalcultuur. De rivaliteit tussen Levski en CSKA gaat op het scherpst van de snede. Hoewel er vanwege corruptie en overheidsbemoeienis wat problemen zijn, houden de supporters stand. Het fanatisme is zo groot, dat een saaie 0-0 op het veld toch interessant wordt.

De warme gastvrijheid van de Levski aanhang werd zeer gewaardeerd. De gezelligheid van het supportershome werd steevast afgewisseld met iedere avond een feestje in de Ierse pub. De vraag is echter of we in die hoedanigheid ooit nog een keer terug kunnen keren in Sofia. Vlak voor het derby weekend raakte de club namelijk in acute financiële problemen. Zelfs zo erg dat gevreesd werd dat het einde nabij is. Wij hopen echter in de toekomst gewoon terug te kunnen keren voor wederom een geweldige derby!

Lente in Split

Was het de afgelopen dagen in Belgrado al een lekker weertje, in Split was het nog beter. In een t-shirtje op het terras aan zee honderduit praten over voetbal. De groep hier was grotendeels ook bij de Belgrado Derby geweest met ons, dus genoeg stof tot napraten. Daarnaast een ideale voorbereiding op de Kroatische klassieker tussen Hajduk en Dinamo.

Maar de tijd vliegt als je plezier hebt. Dat gold voor Split eens te meer. Al snel zaten we naar een zinderende eerste helft te kijken waar de thuisploeg absoluut te boventoon voerde gesterkt door het immense geluid vanuit Torcida. Helaas draaide één moment de wedstrijd de nek om. Hajduk kreeg vlak voor rust een domme rode kaart, waarna Dinamo met twee counters de wedstrijd wist te beslissen. Een anti-climax in een verder een aantal fantastische dagen aan de Kroatische kust.

En vlak daarna kwam een abrupt einde aan ons voetbalseizoen. Nog geen twee weken later ging de wereld op slot. Desondanks kijken we terug op een fantastisch 2019 – 2020 met 9 hele toffe reizen samen met tientallen voetbalmaffe reizigers. Bedankt en we hopen jullie gauw weer terug te zien!

Nieuwe bestemmingen – Zuid Amerika

Naast de nieuwe naam en onze nieuwe website blijven we niet stil zitten. We zijn druk in de voorbereiding op het moment dat we weer op reis mogen en stadions kunnen bezoeken. Daar hoort ook een aantal nieuwe bestemmingen bij. In de afgelopen weken lanceerden we ‘Samba de Futebol’, een 11-daagse reis naar de stranden van de Copacabana in Rio en Sao Paulo. Een vakantie combineren met de beste voetbalcultuur van het land, waaronder de derby Flamengo v Fluminense. Die staat voor eind oktober van dit jaar op de planning. Voor meer informatie check de website.

Maar ook het voetbalmekka Buenos Aires komt in het reisaanbod. We zijn druk met het samenstellen van de reis. Binnenkort kan je die bij ons van je bucketlist afstrepen! Was dat dan alles? Nee, absoluut niet! O.a. de Derby van Kopenhagen (Brondby v FC Kopenhagen), de Rome Derby (Roma v Lazio) en de Poolse klassieker (Legia v Lech) komen erbij. Wil je verzekert zijn van een plek, dat kan! Contact ons dan via [email protected]

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %