Voetbal in België

Het seizoen 19-20 van: KSK Beveren

Het seizoen van KSK Beveren zit er weer op. Door het coronavirus kunnen we de competitie helaas niet afmaken. Lees hier hoe het seizoen voor KSK Beveren supporters was. Extra aandacht voor de tofste awayday, hoogte- en dieptepunt in het normalisatieproces, de wedstrijden met de meeste sfeer en overige hoogtepunten. Met dank aan YB SK Beveren.

Geslaagd seizoen

KSK Beveren kan terugblikken op een geslaagd seizoen, al hadden we net als iedereen het seizoenseinde op een andere manier willen beleven. Bij het aanbreken van de maatregelen had onze club nog steeds een reële kans om de nacompetitie met het oog op promotie te spelen. Uiteindelijk werd beslist dat de competitie eindigt met de actuele rangschikking, zodat we op de zesde plaats eindigen.

Nochtans ging niet iedereen met het volste vertrouwen van start aan het nieuwe seizoen. Twee jaar geleden degradeerde Beveren als promovendus immers meteen terug naar de 3de Provinciale reeks. Maar de kern werd stevig versterkt, wat leidde tot een nieuwe titel en dus een tweede kans op een hoger niveau. Onze leeuwen startten aan de competitie met geslepen messen, wetende dat een goede start vaak belangrijk kan zijn. Die goede start kwam er ook en na drie speeldagen prijkte Beveren met het maximum van de punten alleen op kop. Gaandeweg begon de kern met punten te morsen, niet geheel abnormaal voor een promovendus. Een blessuregolf zorgde een tijdje voor mindere resultaten, maar Beveren verloor nooit de voeling met de kop van het klassement. In wedstrijden tegen de uiteindelijke stijgers (in België werd beslist om wel met stijgers en dalers te werken na stopzetting van de competitie) werden bovendien heel wat punten gepakt met als hoogtepunt een dikverdiende zege tegen kampioen Grembergen in december.

Fanparticipatie

Achter de schermen werkte KSK Beveren intussen hard verder aan de uitbouw van een steeds meer gestructureerde voetbalclub. Het aantal jeugdspelers stijgt jaarlijks, de club ging een samenwerking aan met een plaatselijk project rond kinderen met autisme en werkt dagdagelijks aan projecten die een normale voetbalploeg overstijgen. Het door de club uitgebrachte Catenaccio Magazine krijgt steeds meer weerklank bij de Belgische en Nederlandse lezers en ook op het gebied van fanparticipatie werd het een topjaar. We merken bijna dagelijks dat concurrentie, media en publiek ons serieus beginnen nemen. Dat werd trouwens hoogtijd na tien zware jaren, waarin KSK Beveren een ongekende overlevingsdrang moest tonen. Zelfs de gemeente Beveren, in het verleden toch eerder afstandelijk en zelfs vijandig, hielp ons afgelopen seizoen gigantisch vooruit door de goedkeuring van de plannen voor een gloednieuw sportcomplex waarin we als club eindelijk kunnen groeien. Momenteel worden we immers nog steeds verplicht om gebruik te maken van een trainingsveld van rivaal Waasland-Beveren voor onze thuiswedstrijden, zonder enig zeggenschap en lijdend onder de grillen van een profclub die ons het leven niet gunt.

Ons mooiste moment kwam er ongetwijfeld tijdens het Valentijnsweekend van 2020. KSK Beveren kreeg de eer om het jaarlijkse congres van SD Europe te organiseren, waardoor afgezanten van tientallen fan-owned clubs naar onze gemeente kwamen afgezakt. Na Schalke 04, Malmö en Recreativo de Huelva was het dus de beurt aan KSK Beveren, club uit de op vijf na hoogste divisie van ons land. Het werd een heel erg bijzondere en passionele ervaring waarin onze supporters konden verbroederen met soulmates uit de hele wereld. Alle deelnemers bezochten op zaterdagavond ook onze thuiswedstrijd tegen Sinaai (geen mens die daar ooit van gehoord had uiteraard) en zorgden voor een prachtige sfeer samen met de lokale fans. Voor vele bezoekers werd het een openbaring: voetbal in de puurste vorm, schreeuwend voor een bende fiere amateurvoetballers, genietend van sfeer en vriendschap. Beveren won die dag van Sinaai en het feest duurde tot in de stille uurtjes.

Strijden om het stamnummer

In de komende jaren zal onze club één van de zeven partners zijn in een project rond fanparticipatie in Europa samen met collega’s als Omonia Nicosia en de voetbalbonden van Italië, Israël en Spanje. Een hele eer voor een kleine club als de onze, maar ook een partnerschap dat we verdienen na jaren vechten tegen de bierkaai. Die bierkaai liet ook dit seizoen weer van zich horen. De relaties met profclub Waasland-Beveren staan al maanden onder uitzonderlijke hoogspanning, sinds we verwikkeld zitten in een rechtszaak omtrent het in België zo belangrijke stamnummer, waaraan de geschiedenis en erelijst van een club gekoppeld is. Helaas, en om welke compleet foutieve reden dan ook, wordt ‘Goliath’ hierin gesteund door de Belgische voetbalbond. Maar ach, wat verwacht u van een federatie waarin zelfs bewezen corruptie en match-fixing worden getolereerd? Het pleit zal beslecht worden door de Belgische burgerlijke rechtbank, een instantie waar ons dolgedraaid voetbalcircus best wel schrik van heeft. Uitspraak eind juni 2020.

En oh ja, pyro is nog steeds verboden. Sjoemelen, fuseren en zoveel mogelijk eigenheid verliezen worden daarentegen verder aangemoedigd. Only in Belgium.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %