Eredivisie

Het seizoen 19-20 van: Feyenoord

Het seizoen van Feyenoord zit er weer op. Door het coronavirus kan de competitie helaas niet afgemaakt worden. We blikken met Cabraz Feliz terug. Extra aandacht voor de tofste awayday, hoogte- en dieptepunt in het normalisatieproces, de wedstrijden met de meeste sfeer en overige hoogtepunten.

Het seizoen van Feyenoord

Het seizoen van Feyenoord was kort, maar we hebben veel meegemaakt in binnen- en buitenland. Van Tbilisi tot aan Porto en van Leeuwarden tot aan Sittard. Genoeg verhalen waar we het nog lang over zullen hebben.

Sportief hoogtepunt

Ondanks de slechte seizoenstart van Feyenoord hebben we de finale van de KNVB Beker bereikt. En dat tegen een rivaal: FC Utrecht. Dit had gegarandeerd gezorgd voor veel spanning op de tribunes, buiten het stadion en op het veld. Wij keken er al enorm naar uit, maar helaas ging deze finale niet door. Verder waren wij ook erg benieuwd naar het einde van de competitie, omdat Feyenoord zich zo goed had herpakt.


Wedstrijd meeste sfeer

De meeste sfeer in de competitie was tijdens PEC Zwolle uit. Tijdens een knotsgekke wedstrijd werd na een snelle 2-0 achterstand uiteindelijk met 3-4 gewonnen. Dit zorgde voor een ouderwetse ontploffing in het uitvak. Iedereen massaal In De Hekken op de plexiwanden. Alle supporters waren ook zeiknat, omdat het de hele tweede helft stormde en de regen zo het uitvak inwaaide. Dit boeit natuurlijk helemaal niemand als je na zo’n wedstrijd de drie punten mee naar huis neemt.

Ook de corteo/stoet richting het Ibrox Stadium in Glasgow (die zo’n twee uur duurde vanwege een gigantische omweg) en de pyro-show’s tegen Bern (uit & thuis) en Heerenveen zijn absolute hoogtepunten van dit seizoen.

Tofste awayday Cabras Feliz

Zonder twijfel Dinamo Tbilisi uit. Een vliegreis van zo’n zes uur bracht ons naar de hoofdstad van Georgië. Hier bleek de gemiddelde levensverwachting lager te zijn dan in West-Europa gezien het gedrag van de inwoners van Georgië. Waar in Nederland een auto al tien jaar geleden zou zijn afgekeurd, rijden deze auto’s vrolijk rond zonder motorklep. Ook sommige taxichauffeurs zouden niet misstaan in het Pieter Baan Centrum. Dit, in combinatie met de lage drankprijzen en vage (strip)clubs, leverde een paar prachtige verhalen op.

Vanwege racistische uitingen van de ultras van Dinamo wordt de wedstrijd zonder publiek gespeeld. Hierdoor zaten wij met 140 Feijenoorders (en 200 agenten) in een leeg stadion van zo’n 54.000 plekken. Een erg aparte sfeer, maar de wedstrijd is voor Feijenoorders meestal toch niet het hoogtepunt van een buitenlandse trip.

Fortuna Sittard uit, Q.

Onderstaande tekst is niet door Cabras Feliz geschreven, maar door Q. Seizoenskaarthouder op vak X. 

Op 21 januari vertrekken we eind van de middag richting Sittard. Het plan was gemaakt, eerst naar de kroeg en zo laat mogelijk richting het omwisselpunt. Onderweg komen de eerste geruchten over het wel of niet door gaan van de wedstrijd vanwege dichte mist. Zijn we voor niks heel dit eind aan het rijden vroegen we ons af? Al snel is de conclusie dat dit niet het geval ging zijn en dat het dan maar een avondje zuipen zou worden.
Hoe dichter we bij Sittard komen, hoe meer file. De wedstrijd, waarvan het nog steeds niet zeker is of deze door gaat, komt steeds dichterbij. Op een gegeven moment besluiten we België in te duiken om zo de file te ontwijken. Uiteraard de kroeg in, de file zorgt voor een lege biervoorraad. Dit blijkt nog een hels karwij te zijn, want het stuk België wat wij ingereden zijn, blijkt alleen maar industrie terrein te hebben. Bij de kroeg die we dan toch tegenkomen, is er geen pinapparaat. Met het cash wat we bij elkaar op zak hadden kon nog geen half biertje betaald worden, de glazen werden dan ook bijna letterlijk onder onze neuzen vandaan getrokken.
Helaas, op naar het omwisselpunt en direct door naar het stadion. Bij het omwisselpunt komen we een oude bekende tegen uit Porto, de beste man had in Portugal dusdanig veel alcohol genuttigd dat hij eerst drie keer moet kijken bij wie hij nou eigenlijk in de auto stapt.
Het stomme toeval leert dat we praktisch langs een lugubere chinees rijden, waar hoogstwaarschijnlijk in de keuken een hond (of vleermuis) wordt geslacht die vervolgens de tafel achter ons geserveerd is. De eigenaresse is echter een onwijs vriendelijk mens en het bier staat al klaar voordat we zaten en de “bittergarnituur” die we besteld hebben heeft meer weg van een halve rijst tafel. Na twee bier rekenen we af en wordt vrijwel meteen duidelijk waarom het mens zo onwijs vriendelijk is: een torenhoge rekening. Met de nodige drank achter onze kiezen en een rib uit ons lijf vertrekken we richting het stadion. Inmiddels had ons het bericht bereikt dat de wedstrijd doorgang zou vinden.
Na ruim een uur voetbal, waarvan we een kwartier niets gezien hebben, wordt de wedstrijd alsnog gestaakt vanwege de dichte mist. Het mag de pret echter niet drukken, wij hebben ons weer prima vermaakt en een week later doen we het gezellig over.

VVV Venlo uit, Q.

Onderstaande tekst is niet door Cabras Feliz geschreven, maar door Q. Seizoenskaarthouder op vak X. 

Voor mijn maatje die twee jaar geleden is verhuisd van Rotterdam naar Nijmegen is dit de mooiste uitpot van het seizoen. Na een mooie avond en nacht zuipen in Nijmegen vertrekken we zondagochtend vroeg met drie man richting Venlo. Het beloofd een lange treinrit met lauw pils te worden op het moment dat een bijzonder groepje karbonkels de trein in stapt. De dames met een plamuurlaag van de Kuip tot aan de Koel op hun smoelwerk en het IQ van de gemiddelde goudvis is het startschot van een mooie middag bier, humor en voetbal.
Inmiddels is bekend dat de plaatselijke voetbalvereniging de kantine vandaag moet sluiten om te voorkomen dat Feyenoord supporters Venlo in gingen. You can’t ban a Feyenoord Fan en dus schakelen we door. Plan B: het vinden van een geschikte kroeg. Na de halve stad door geslenterd te zijn komen we terecht bij een chique tent, waar in de aanliggende zaal een waar piano concert bezig is, of iets in die richting. Het kroeggedeelte is echter helemaal leeg en geheel tot onze beschikking.
Al snel komen we erachter dat de barjuffrouw een ongelooflijke hekel heeft aan de plaatselijke VVV en eigenlijk voor een eng clubje uit de hoofdstad is. Dit wordt begroet met de nodige vriendelijke woorden van onze kant. Veel belangrijker is echter dat het bier koud staat en de bittergarnituur prima smaakt. En stiekem vind mevrouw het hartstikke gezellig dat wij er zijn.
De wedstrijd nadert en dus zetten we, inmiddels acht man sterk, de wandeling naar het stadion in. Na drie keer verkeerd te zijn gelopen, in godvergeten Venlo, komen we aan bij het prachtige stadion. Met het nodige bier achter de kiezen doet dit toch best zeer aan de kuiten. Onderweg besluiten we, bij gebrek aan een auto, dat we het uitvak maar gewoon in moeten lopen. Zonder probleem kunnen we op vertoon van het omwisselbiljet zo de parkeerplaats oplopen.
Bij het minieme horecapunt wordt een jong ventje ingewerkt. We leggen hem maar gelijk het vuur aan de schenen door te beweren dat we de drie halve liters al lang en breed betaald hadden. Afijn degelijke 3-0 overwinning gezien, drie punten in de pocket en verder niet teveel woorden aan vuil maken.
Op de terugweg naar de kroeg, we zijn er nu toch, komen we een grote groep Uerdingen en West brom supporters tegen. Althans, zij zaten, gedwongen door een peleton ME, tegen een muurtje aan.
Na nog wat laatste biertjes al met al met een goed gevoel vertrokken richting huis. Venlo uit is een van de mooiere awaydays van het seizoen en we kunnen niet wachten op de volgende keer.

Dieptepunt normalisatie proces

Bij de wedstrijd FC Utrecht – Feyenoord werden twee van onze jongens die op de thuistribune zaten het stadion uitgegooid. Er werd vanaf het uitvak naar ze gezwaaid, ondanks een geldig kaartje was dat de reden dat ze het stadion werden uit gezet. Het gebeurt natuurlijk niet vaak dat gebaren worden gemaakt naar een thuistribune. Een aantal maanden belt het stadion van FC Utrecht één van deze jongens op. FC Utrecht nodigt hem vriendelijk uit om op gesprek te komen. Als hij dit weigert kan hij een stadionverbod krijgen.

Feyenoord zelf blijft de cameratoezicht rondom de Noordzijde van het stadion verhogen, om mensen te kunnen betrappen die bijvoorbeeld fakkels afsteken. Hopelijk leren de clubs van de Coronacrisis en het spelen in lege stadions (vanaf september). Je stelt als voetbalclub toch vrij weinig voor zonder (fanatieke) supporters.

Hoogtepunt normalisatie proces

De VBE begroet iedereen erg vriendelijk…

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %