Groundhopping

Het machtige Inönü

In de Hekkens shop voor COPA en PGWEAR

Beşiktaş_taraftarı

In april 2012 stond er voor een trip naar Istanbul op de planning. Een van oorsprong Turkse docente vond dat de jaarlijkse studietrip naar Berlijn aan een upgrade toe was en organiseerde een trip van een week naar de stad die Azië en Europa aan elkaar verbindt.

Op zaterdagavond stond in Istanbul het duel Besiktas – Galatasaray op het programma, in de play-offs om het kampioenschap. Vanwege de late aankomst, zou het voor mij niet mogelijk zijn om op tijd aanwezig te zijn in het historische Inönü stadion voor de aftrap van dit duel.

Op maandagmorgen vertelde een Turkse studiegenoot echter dat ze net gelezen had, dat vanwege het noodweer van zaterdagavond – dat we volop meekregen in het vliegtuig – het veld was afgekeurd door de scheidsrechter en de strijd tussen beide clubs uit Istanbul opnieuw was ingepland voor diezelfde avond. Na enig overleg krijgen deze studiegenoot en ik nog 4 anderen mee naar dit fantastische affiche en vol goede moed stappen we de bus in richting het machtige en mythische Inönü stadion, dat een jaar later afgebroken zou worden.

Op twee kilometer van het stadion, was er voor de lijnbus geen doorkomen meer aan en besloten we uit te stappen en het laatste stuk te lopen naar de tempel die prachtig gesitueerd lag aan de Bosporus. Van dat besluit krijgen we geen seconde spijt. We lopen achter een groep Besiktas-fans, die luidkeels hun liederen zingen en zichzelf met Bengaals vuur begeleiden op weg naar het strijdtoneel.

Slechts een kwartier voor aftrap bereiken we dan eindelijk de ingang van onze tribune, alwaar we worden onderworpen aan een flinke fouillering. Als supporter van De Graafschap die af en toe ook wel eens een uitwedstrijd meepakt, ben ik wel wat gewend. Dit slaat echter alles. Ik word zelfs verzocht om het kleingeld uit mijn portemonnee te halen en te deponeren in een bak. Kleine troost, het zal ten goede komen aan een goed doel.

Eenmaal op de tribune word ik bevangen door de enorm fanatieke sfeer die er heerst en door de machtige uitstraling van de gedateerde thuisbasis van Besiktas. Het vak waarin wij zitten heeft geen dak, waardoor we over de rand kunnen kijken naar de prachtig verlichte Bosporus en horen we de taxi’s die toeterend op zoek zijn naar klandizie. Nog voor de aftrap heb ik het gevoel al gedoucht te hebben. Bij elke zin die mijn achterbuurman uitroept krijg ik een lading speeksel te verwerken. Nadat hij ziet dat wij niet mee schreeuwen, knoopt hij een gesprek met me aan om te horen of we wel voor Besiktas zijn. Nadat ik hem gerust heb gesteld en hij mij meegeeft om gewoon Besiktas te schreeuwen en dat dan alles goed komt, verleggen we onze aandacht naar de wedstrijd die inmiddels begonnen is.

Het spel ontgaat me eigenlijk, omdat ik alleen maar oog heb voor de ultras aan de lange zijde en de andere fanatieke supporters op de andere tribunes. Ineens begrijp ik ook waarom ik al mijn muntgeld in moest leveren, de thuisfans maken er een sport van om Galatasaray spelers te bekogelen met hun meegesmokkelde munten. Vol overgave schreeuwen en zingen zij hun ploeg vooruit en met net zo veel overgave de tegenstanders én scheidsrechter uitfluiten.

Het meest bizarre moment is als de rechtsback van Galatasaray Eboué de bal in wil gooien, maar door een zee van munten wordt dat onmogelijk gemaakt. Op het moment dat de rechtsback het veld inloopt en zich beklaagt bij de arbiter, springt een Besiktas-fan met een enorme sprong over de gracht van drie meter. Het is dat een beveiligingsmedewerker hem nog net tegen houdt, anders had Eboué moeten rennen voor zijn leven.

De wedstrijd gaat na twee snelle goals van Galatasaray als een nachtkaars uit en daarmee dooft ook onze avond, maar een enorme belevenis rijker. Fanatieke supporters dacht ik vaker mee te hebben gemaakt, maar de fanatieke fans van Besiktas hebben een plek in mijn hart veroverd.

[foto via Wikipedia]

 

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Bestel nu en krijg bij elke bestelling een In de Hekken mondkapje cadeau!

In de Hekken
Over de schrijver

In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.
  Ook leuk om te lezen...
  In de actualiteit

  Een middelvinger naar Terrorisme

  In de fotoreportages

  Een rondje langs de velden (week 21)

  In de fotoreportages

  Een rondje langs de velden (week 8)

  Groundhopping

  Op bezoek bij de grote drie in Istanbul