Keuken Kampioen DivisieVoetbal in NederlandVoetbalderbys

Helmond Sport wint sfeervolle Brabantse Derby bij FC Eindhoven

Er werd vrijdag flink uitgepakt in het Jan Louwers Stadion, zowel FC Eindhoven als Helmond Sport lieten zich gelden op de tribunes. Maar als Helmond pyro op het veld gooit, willen Eindhoven-supporters het uitvak aanvallen. En natuurlijk, ook de idiote bekertjes-regel van de KNVB kan niet ontbreken. 

Er zijn jaren geweest dat de Brabantse derby tussen FC Eindhoven en Helmond Sport werd verpest door allerlei gekke restricties. Kijk bijvoorbeeld naar 2021, toen de derby op maandagavond 20:00 werd gespeeld en enkel seizoenkaarthouders één kaart extra konden kopen. Die kaart moest dan ook nog eens bij het stadion worden afgehaald, in het bijzijn van de seizoenkaarthouder. Daarbij vergeleken valt het deze keer in principe mee. Slechts een clubkaart van FC Eindhoven is benodigd. Maar pas op: staat er bij je adresgegevens dat je geen inwoner bent van Eindhoven, dan kan de club zomaar je kaarten blokkeren… 

Rookpotten en pyro

Voor de wedstrijd zwaaien supporters van Helmond Sport de spelersbus uit met pyro, FC Eindhoven doet op haar beurt een corteo door de stad. In het stadion wordt er door de Blauw-Witten heerlijk uitgepakt met een prachtig spandoek op de lange zijde en gaan er rookpotten af in het fanatieke vak. De club zelf laat georganiseerd knallend vuurwerk afgaan op het veld. Alles wijst erop dat we een geweldige voetbalavond gaan meemaken. Dat krijgt tijdens de wedstrijd een gevolg in de vorm van snerende spreekkoren over en weer.

Het duurt niet lang voordat Helmond een dosis rookbommen gebruikt en er ook wat op het veld belandt. Voor de supporters van FC Eindhoven is dan de maat vol. Ze willen het uitvak aanvallen en gaan richting de hoek van de korte zijde. Hier worden ze echter tegengehouden door de security. Het uitvak, vergezeld door de vrienden uit Burnley, lacht de Blauw-Witten uit en schreeuwt vooral ‘Kut Boeren‘. Helmond komt later in de wedstrijd nog met een ludiek spandoek dat luidt: ‘Wij willen geen lamp uit 040, maar een Kaars uit Helmond’, verwijzend naar de huidige topscorer van de Kattenmeppers, Martijn Kaars.

Drie keer staken

Op het veld weten beide clubs in de eerste helft te scoren en gaan de fanatieke supporters lekker tekeer. Na de rust weet Helmond nogmaals te scoren en belandt er een bekertje bier op het veld: staken. Net zoals in de eerste helft wordt er 15 minuten gestaakt. Hoelang gaat de KNVB nog door met deze regel? Als er later nóg een keer wordt gestaakt door een beker bier, gaan veel families met kinderen naar huis. En dat is niet de eerste keer. Wedstrijden op de vrijdagavonden lopen sinds deze onzin-regel zo erg uit dat een deel van het publiek nooit het einde ziet. Laat staan hoe erg het de sfeer kan verzieken en de invloed die het heeft op het spel. KNVB, kunnen jullie stoppen met je doorgeslagen opvoed-rol en het bederven van wedstrijden om bekertjes bier?

Voor Helmond kan de avond echter niet lang genoeg duren. De uitsupporters vliegen in de hekken bij het laatste fluitsignaal en vieren de 1-2 overwinning met het team. Bij terugkomst wordt de bus onthaald met pyro en al. Ondanks de stakingen werd het opnieuw een heerlijke, niet te onderschatten derby in Brabant!

Helmond en Burnley (bron: gruppaof)

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %