Het is je wellicht niet ontgaan het afgelopen weekend: de wedstrijd tussen NSVV en VV Altena is afgelast vanwege een vuurwerkincident waar de keeper van de uitploeg bij gewond is geraakt. Een heerlijke voetbalmiddag krijgt een trieste wending.

Geplande sfeeractie

Op een warme eerste dag van juni word ik gastvrij ontvangen op het “Gemeenschappelijk Sportpark Numansdorp”. NSVV werkt hier haar wedstrijden af en vandaag staat een playoffs-wedstrijd voor promotie naar de Eerste Klasse op het programma tegen VV Altena uit Nieuwendijk.

Een aanhanger van NSVV vertelt mij dat er een grote sfeeractie gepland staat en dat deze gesteund wordt door de voorzitter. Eén ding wordt duidelijk benadrukt: als er ook maar iets van vuurwerk op het veld komt, dan zal de wedstrijd per direct stil gelegd worden.

Horrorscenario

De sfeergroep van NSVV staat enkele minuten voor de aftrap klaar achter de goal. Met een dijk als decor kunnen voorbij fietsende mensen genieten van de pyroshow die georganiseerd is voor de wedstrijd van vandaag.

De seconden tikken weg en beide elftallen lopen uiteindelijk het veld op. Pyro wordt massaal uit de hoge hoed getoverd en rookbommen worden hier en daar afgestoken! Sfeertje hoor.

De dikke rookwolken trekken door de wind op een aardig tempo richting het veld. Vuurwerk vliegt de lucht in.

Tot mijn oog valt op de fakkels die op het veld liggen. Ook de keeper van de uitploeg heeft deze gezien en gooit de eerste over de achterlijn. 3 meter verderop denkt hij weer een fakkel te zien. Terwijl hij bukt om deze op te pakken klinkt een fikse knal!

Alsof de tijd stil staat, lijkt er even geen geluid te zijn erna……..

Wedstrijd gestaakt

De doelman grijpt enkele seconden na de knal naar zijn oren en zakt in elkaar.

Welke idioot heeft er vuurwerk op het veld gegooid?

De woorden die ik in gedachten heb, worden opeens hoorbaar. Iemand van de staf van Altena snelt zich naar de supporters van NSVV en roept de woorden die ik dacht. Ongeloof, boosheid, teleurstelling. De schrik zit er bij iedereen goed in.

Zoals afgesproken is, wordt het duel direct gestaakt. De scheidsrechter gebaart iedereen naar binnen te gaan. De doelman krijgt een korte behandeling en strompelt uiteindelijk ook naar binnen.

Ik loop richting de sfeergroep en gemor is hoorbaar. Bij aankomst merk ik dat een speler van NSVV niet van plan is om naar binnen te gaan. Hij vraagt aan de groep wie het vuurwerk op het veld heeft gegooid. De dader toont ballen en stapt naar voren.

Nog voordat hij uitleg kan geven, geeft de speler hem een rotzet. Vlam in de pan. De jongen staat op en geeft de speler een duw terug. De meesten springen ertussen om de boel te sussen.

Ziektes worden even rijkelijk de lucht in geschoten als het vuurwerk van daarvoor en alles lijkt te escaleren. Na enkele minuten keert de kalmte terug en iedereen op het sportpark krijgt te horen dat de wedstrijd niet meer doorgaat.

Verpeste middag

Terwijl supporters teleurgesteld richting de kantine of uitgang lopen, wordt er nog even nagepraat over het incident. De dader is geen supporter van NSVV maar een vriend van één van de aanhangers.

Hij heeft toegegeven een cobra op het veld te hebben gegooid, maar zegt dat hij niet is ingelicht over de afspraken. Met stijgende verbazing moet ik die woorden aanhoren.

Zelfs een persoon die alleen maar verstand heeft van een potje knikkeren, snapt dat je vuurwerk niet het veld op moet gooien.

De doelman van Altena heeft veel last van zijn oren en moet nog te horen krijgen of hij eventueel blijvend oorletsel heeft opgelopen. Hij heeft na afloop gezegd dat hij dacht dat hij een fakkel vasthad. Een teamgenoot heeft hem net op tijd kenbaar gemaakt dat het om een cobra ging. Liet de keeper niet op tijd los, dan had het erger kunnen aflopen.

De wedstrijd wordt woensdag ingehaald zonder publiek.

Gelukkig is dit een actie die we maar zelden meemaken op de amateurvelden. Laten we dat met zijn allen zo houden. Laten we figuren als Michael van Praag geen handvaten geven. Knalvuurwerk hoort niet thuis op tribunes en op sportparken.

Danny Otto
Trotse supporter van ADO Den Haag, aanwezig op vak O (Midden-Noord). Enorme voetballiefhebber die bij elke buitenlandse trip de voetbalcultuur wil proeven.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.