Groundhopping: voetballen naast de dierentuin
Er zijn niet veel voetbalstadions die naast een dierentuin zijn gebouwd. Verscholen in het dal waar de Wupper stroomt, ligt het stadion van Wuppertaler SV. Het ligt naast Der Grüne Zoo Wuppertal en heet, hoe kan het ook anders, Stadion am Zoo. Het is koud en guur in het onderkomen van de plaatselijke Regionalligist. Mede daarom wil een lokale investeerder én WSV-supporter het stadion verbouwen en moderniseren. Hoog tijd dus voor een bezoek.
Op deze miezerige zondagochtend valt er in Wuppertal weinig te beleven. De stad slaapt nog, terwijl de marktkooplui hun kerstmarkt optuigen. Na een warme versnapering wil ik met de wereldberoemde Schwebebahn naar het stadion, waar vanmiddag de wedstrijd tegen Rot-Weiß Essen wordt gespeeld. Echter, de monorail is weer eens buiten gebruik. In plaats daarvan rijden er pendelbussen onder de toepasselijke naam Schwebebahn Express.
Stadion am Zoo
Het is al gezellig als ik bij Stadion am Zoo aankom. Ook hier de bekende taferelen van (kratten) bier, bratwurst en Gemütlichkeit. Opvallend is het gemak waarmee mensen het stadion binnen kunnen lopen. Bij de ingangen zijn totaal geen hekken of tourniquets te bekennen. Pas verderop op het terrein worden de kaarten gecontroleerd en de bezoekers gefouilleerd. Dit gaat gepaard met de Gründlichkeit die we van Duitsers gewend zijn. Als in de verte het eerste fluitsignaal heeft geklonken, staan er nog steeds lange rijen voor de toegangspoorten.
Eenmaal binnen staan we op ouderwetse staantribunes al koukleumend naar een pot voetbal te kijken. Wuppertal en Essen liggen vlak bij elkaar, dus je mag het een streekderby noemen. En omdat tegenstander RWE meestal veel supporters meeneemt naar uitwedstrijden belooft deze wedstrijd een spektakel te worden. Ik kom echter bedrogen uit. Het bezoekersvak is maar matig gevuld en het geploeter op het veld is niet om aan te zien. Afgezien van wat gescheld heen en weer tussen de supportersgroepen is dit een tegenvaller. Aan het begin van de tweede helft slaat de vlam in de pan en stormt een kleine groep Essen-fans richting de hoofdtribune. Maar omdat alle tribunes omhekt zijn, blijft het bij wat geschreeuw achter het hek en één stuk knalvuurwerk.
Geschiedenis
Dan maar naar de geschiedenis van het stadion. Het werd in 1924 geopend en gold als een van de grootste stadions van (West-)Duitsland. Behalve voetbal werden er vooral derny-wedstrijden georganiseerd. Wielrenners stayerden achter snelle motoren over een betonnen ovaal. Die is inmiddels afgebroken. Op de braakliggende stukken werden tribunes gebouwd. Stadion am Zoo onderging verschillende verbouwingen, waarbij de renovatie van de hoofdtribune van begin jaren 90 de duurste en in ieder geval de meest ingrijpende was. De tribune stond op instorten, maar mocht niet in zijn geheel worden afgebroken omdat het de monumentenstatus had bereikt. Daarom werd de facade in stand gelaten en heeft men de nieuwe tribune om de monumentale muur heen gebouwd. Kosten: 28 miljoen keiharde Deutsch Marken!
Door die beschermde status kon alleen een tribune worden gebouwd met openingen aan de zijkanten en achterkant. De toeschouwers zitten daar op sommige gedeelten dus alsnog in de regen en de kou. Dit lijkt een argument voor de plannen om Stadion am Zoo in zijn geheel te vernieuwbouwen. Of dat ervan komt, hangt (uiteraard) af van het beschikbare geld. Voorlopig wijzen de betrokken partijen eensgezind naar de investeerder.