Groundhopping

Groundhopping: FK 03 Pirmasens -1. FC Kaiserslautern

Bij toeval kwam ik een pareltje tegen in het Duitse voetbal: de bekerwedstrijd om de regionale Südwestpokal tussen de traditieclub 1. FC Kaiserslautern (afgelopen seizoen gedegradeerd naar de 3. Liga) en Regionalliga-club FK Pirmasens. Pirmasens is slechts 35 km. van Kaiserslautern verwijderd, dus men spreekt hier van de Pfalzderby.

Om de fans van beide clubs gescheiden te houden, konden de kaarten alleen persoonlijk bij de thuisclub worden gekocht, of bij Kaiserslautern (voor het bezoekersvak). Omdat het geen optie was om daarvoor helemaal naar Pirmasens af te reizen, belde ik de 1. FCK op. Daar deden ze helemaal niet moeilijk. Binnen 10 minuten was het rond. De supportersvertegenwoordiger overhandigde mij bij het stadion persoonlijk het kaartje. Prettig geregeld!

Van een vurige derbysfeer is geen sprake. Niet vreemd, want de laatste officiële wedstrijd tussen beide clubs uit Rheinland-Pfalz dateert van 3 februari 1963. Een echte traditie is er dus niet (meer). Veel fans van Kaiserslautern wonen in Pirmasens en er zijn spelers van de FKP die in hun vrije tijd de 1. FCK supporten. Ook de stadionspeaker spreekt eerder hartelijke woorden dan dat hij het vuurtje opstookt. “Wij begroeten onze vrienden van FCK.” En in het lokale dialect spreekt hij zelfs van “het hele stadion vol met Pfälzer.” Normaal gesproken zit het stadion bij competitiewedstrijden niet vol. Maar vanavond is het Sportpark Husterhöhe bijna uitverkocht, vooral door de aanwezigheid van de bezoekende fans. Helaas is van een verbale strijd met de thuissupporters geen sprake. Daarvoor zijn de Lautrer simpelweg te sterk en kent de thuisclub geen echte fancultuur.

Op het veld geven de spelers van FK Pirmasens alles tegen de één divisie hoger spelende tegenstander. Weliswaar komt deze al snel op een 0-2 voorsprong, maar de amateurs knokken zich terug tot 1-2. Kaiserslautern moet volle bak gaan om zich de opponent van het lijf te houden. Als de 1-3 wordt gescoord in de tweede helft, lijkt het gedaan met het taaie verzet van FKP. Een discutabele strafschop voor de thuisclub brengt de bezoekers in verlegenheid. De bal eindigt echter jammerlijk op de lat. Meteen daarna fluit de inconsequent leidende scheidsrechter af. De FK Pirmasens kan zich op de competitie richten en voor 1. FC Kaiserslautern resteert de weg naar promotie naar de 2. Bundesliga (en het winnen van de beker).

Foto’s

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk voor Nederland en België. Gratis verzending vanaf 50 euro!

Harold Broedelet
Over de schrijver

Est. 1963 in Deventer. Eerste stappen in een voetbalstadion: de Adelaarshorst. Tweede thuis: de Kuip. Bezocht zijn eerste buitenlandse wedstrijd in 1986, op 22 oktober: het UEFA-Cupduel tussen Borussia Mönchengladbach en Feyenoord. Kwam er in de zero's achter dat hij eigenlijk met groundhopping bezig was. Sindsdien werkt hij gestaag aan zijn tracklist. Hoogtepunt tot nu toe: alle Bundesliga-clubs uit het seizoen '14-'15 'vollendet.' Streven: 'Doing the 116.'
  Ook leuk om te lezen...
  GroundhoppingIn de actualiteit

  Groundhopper bezoekt 1650e amateurclub

  Groundhopping

  Greenock Morton: gastvrij & authentiek

  Vergane Glorie

  Vergane glorie: toen Poznań nog in bloei stond

  DuitslandGroundhoppingIn de actualiteit

  Union Berlin, Unsere Liebe!