Groundhopping

Groundhopping: Awayday met de Hammers

West Ham United speelde op vrijdag 10 januari de beladen uitwedstrijd tegen Sheffield United. Het is de eerste keer sinds de Carlos Tevez affaire dat The Hammers in Sheffield tegen United spelen. De lokale politie maakt zich zorgen. De wedstrijd begint om 20.00 uur en omdat de laatste trein van Sheffield naar Londen om 20.59 uur vertrekt verwacht men dat veel West Ham fans de nacht in Sheffield zullen doorbrengen.

Hornchurch

Ik besloot om met de bus naar Sheffield te gaan. Op vrijdagmorgen spreek ik af met mijn vrienden op metrostation station Dagenham Heathway. Daar pakken we de District Line voor de korte trip naar Hornchurch, het vertrekpunt voor de bussen naar Sheffield. Na een stevig Engels ontbijtje pakken we snel nog een pint in de Railway Inn. De pub doet goede zaken zo vroeg in de middag. Hornchurch coaches heeft vandaag drie bussen vol en de inzittenden zitten net als wij allemaal in de kroeg.

Stipt om 13.00 uur vertrekken we, maar door een ongeluk op de M1 lopen we onderweg flinke vertraging op en komen we pas om 18.30 uur bij het stadion aan. Als we van de aanwezige politie horen dat de dichtstbijzijnde pub voor uitsupporters 15 minuten lopen is besluiten we maar direct naar binnen te gaan en in het stadion een paar biertjes te drinken.

VAR verpest het feestje

Bramall Lane is echt nog zo’n ouderwets Engels stadion waarvan je er in de Premier League steeds minder tegenkomt. Er zijn vandaag 30.124 toeschouwers waaronder 2.798 uit Oost-Londen. Niet slecht voor een vrijdagavond.

Foto via Pro Shots / Action Images

De wedstrijd zelf is niet hoogstaand. Beide teams zijn aan elkaar gewaagd. In de tweede helft komt Sheffield United op voorsprong na een blunder van de al vroeg ingevallen reservekeeper David Martin. West Ham maakt in de blessuretijd gelijk. Het uitvak ontploft, supporters rennen het veld op en doelpuntenmaker Robert Snodgrass gaat helemaal uit zijn dak voor thuisfans. Helaas heeft de VAR hands waargenomen en gaat het feest niet door. Al snel klinkt het laatste fluitsignaal. Nu zijn het de Sheffield United fans die gek worden. ‘Snodgrass what’s the score’ galmt het rond Bramall Lane.

Onrustig

En dus is het na de wedstrijd inderdaad onrustig. Knees Up Mother Brown (KUMB), een vooraanstaande West Ham fansite, meldt dat er direct na afloop een grote vechtpartij uitbreekt tussen fans van beide teams. Het duurt 10 minuten voordat de politie de zaak onder controle heeft. Later op de avond zijn er meerdere schermutselingen in de stad. Ik krijg daar zelf weinig van mee. De bussen verlaten onder politiebegeleiding zonder problemen de stad. De terugreis gaat een stuk vlotter dan de heenreis. Om 3 uur s’ochtends ben ik weer thuis.

West Ham staat inmiddels met 22 punten slechts een punt boven de degradatiezone. Met wedstrijden tegen Everton, Leicester, Liverpool (2x), en Manchester City op het programma zullen daar de komende weken zeer waarschijnlijk niet veel punten bijkomen.

Marc Wolterink
Nederlander die al ruim 20 jaar in Londen woont. Werkt voor mediabedrijf en schrijft over financiële producten. Groeide op als supporter van Go Ahead Eagles. Tegenwoordig seizoenkaarthouder bij West Ham United, zijn lokale team, vandaar, en gaat ook wel eens kijken bij Barking FC. Gaat vooral naar het voetbal voor de kameraadschap, de humor en de gezelligheid. Het resultaat is van ondergeschikt belang (dat komt vanzelf als je West Ham-supporter bent).

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %