GroundhoppingVoetbal in Portugal

Groundhoppend door Portugal #8: De trots van Sesimbra

In de serie ‘Groundhoppend door Portugal’ blik ik elke week terug op een groundhop die ik het afgelopen half jaar heb gemaakt in Portugal. Deze serie beschrijft daarmee de voetbalcultuur van onze huidig Europees kampioen. Van de Derby de Lisboa tot de krochten van het amateurvoetbal. Vandaag in deel 8: Het Estádio da Vila Amália

Het stadje Sesimbra is gelegen op ongeveer twee uur reizen van hoofdstad Lissabon. Vanuit Lissabon pak je de trein naar het naastgelegen Setubal. Vervolgens rijdt er een bus die je naar Sesimbra brengt. Tijdens deze busreis kom je door het echte Portugal. Van de uitgestrekte vlaktes waar niemand lijkt te wonen tot de smalle straatjes in de plaatselijke bergdorpen. Na een tijd door het mooie Portugese landschap te hebben gereisd kom je aan in de toeristische plaats Sesimbra.

G.D. Sesimbra

Gelegen in de 30.000 tellende gemeente van Sesimbra is het hoofdkwartier van G.D. Sesimbra. De stad zelf staat vooral bekend om haar mooie boulevard en de aanwezigheid van dolfijnen. Veel toeristen komen dus vanuit Lissabon naar Sesimbra om een middag dolfijnen te gaan spotten. Lokale ondernemers springen hier natuurlijk handig op in en bieden voor woekerprijzen boottochten aan met als doel het spotten van dolfijnen. De lokale economie draait dus voor een groot deel om het toerisme.

In plaats van een paar tientjes weg te gooien om naar dolfijnen te staren besluit ik om een kijkje te wagen bij de plaatselijke voetbalclub. Een klein stuk van de kust af en omringd door bomen en bergachtig gebied ligt namelijk het Estádio da Vila Amália van G.D. Sesimbra. G.D. Sesimbra is een weinig opvallende club. Heel haar bestaan heeft de club geschommeld tussen de hoogste en het tweede niveau van het district Setubal. Hoewel de club dus weinig succes heeft gehad is de plaatselijke bevolking wel trots op haar club. Het Estádio da Vila Amália ligt er dus ook in goede staat bij. Een zeldzaamheid bij Portugese clubs van lagere niveaus.

Kijken van een afstand

Het hek rondom het stadion, geschikt voor ongeveer 2.500 mensen, blijft vandaag helaas gesloten. Ik kan geen enkel teken van leven ontdekken rondom het stadion. Ik moet het vandaag dus doen met wat foto’s van afstand en een paar rondes om het schitterend gelegen stadion. De omgeving van het stadion doet sprookjesachtig aan. Het is duidelijk waarom Sesimbra zo geliefd is bij toeristen. Verder valt er vrij weinig te vertellen over het stadion over de club, dus beter is om gewoon te kijken naar de foto’s en lekker weg te dromen naar de vele mooi gelegen stadions die Portugal rijk is.

Dit is een verhaal uit de serie Groundhoppend door Portugal. Klik hier voor alle verhalen van deze serie.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %