Groundhopping

Groundhoppen in Boleslav

cimg6571

Over de Tsjechische binnenwegen hobbelen we van Praag naar Mladá Boleslav. Om ons heen zijn louter graanvelden en grasmaaiende boeren te zien en hier en daar doemen wat dorpjes op, die deze naam alleen mogen dragen omdat er toevallig iets meer dan drie huizen bij elkaar zijn geposteerd. Natuurlijk hadden we ook de snelweg kunnen nemen, maar na het boeken van onze vakantie hielden m’n vriendin en ik geen enkel moment rekening met een eventueel tolvignet en dus zijn we hiertoe nu wel genoodzaakt.

In tegenstelling tot De Gouden Stad zijn de binnenlanden uitgestorven. Huizen zijn verlaten en regiobussen tellen naast hun chauffeur maar sporadisch een inzittende. Om de paar kilometer komen we een verdwaalde inheemse tegen die deze 90 km/uur-weg doodnormaal gebruikt voor zijn wandeling van het ene naar het andere gehucht. Op de achtergrond een Tsjechische radiopresentator die door het gekras heen de volgende hit probeert aan te kondigen. We zijn in het Oostblok, dat moge duidelijk zijn.

Na een toch soepele autorit bereiken we zo’n anderhalf uur later de stad van Škoda: Mladá Boleslav. Over een goed uur staat het duel tussen de plaatselijke trots FK Mladá Boleslav en het Bosnische Široki Brijeg op het programma. Tweede voorronde Europa League, heenwedstrijd. ‘Wat doen we hier?’, zie ik m’n vriendin zichzelf afvragen. Datzelfde doe ik ook. Mladá Boleslav is een gruwel van een stad. Hoge, grauwe appartementenblokken vormen het verder verlaten straatbeeld.

Niet veel aangenamer is het Městský Stadion van de lokale FK, dat sinds 2004 sinds lange tijd pas weer in de hoogste divisie van het Tsjechische voetbal mag acteren en in 2011 met de nationale beker zijn enige prijs in zijn 112-jarige bestaan wist binnen te slepen. Het Městský Stadion is een moderne bak bestaande uit drie identieke tribunes van grauw beton en gebogen golfplaten. De vierde tribune is een immens groot reclamebord van hoofdsponsor Škoda.

cimg6553

Net voor zevenen betreden de twee elftallen het strijdtoneel. Naast ons staat een handjevol Bosniërs die voor deze gelegenheid allemaal hun shirt thuis hadden gelaten en vooral probeerden tegelijkertijd te klappen. Vijftig meter verderop stond één van de leden van de weinig imposante Fan Klub van Mladá Boleslav zo hard op z’n trommel te slaan dat-ie het vel ervan minstens vijf keer heeft moeten vervangen.

Op het veld is ondertussen een saaie eerste helft bezig. De thuisclub is weliswaar de bovenliggende partij, maar het weet Široki Brijeg, dat in de eerste voorronde Qabala (u kent ze wel) uitschakelde, geen pijn te doen.

Na de pauze kroop Mladá Boleslav wat meer uit hun schulp en was een aantal keer dichtbij de openingstreffer. Uit een van de weinige aanvallen van de bezoekers uit Bosnië-Herzegovina valt dan plotseling de 0-1 en wordt het muisstil in het stadion. Op dat ene kleine hoekje met Bosniërs, dat massaal de hekken in gaat, na natuurlijk.

De Tsjechen weten de achterstand vrij snel om te buigen en weten de wedstrijd uiteindelijk nog met 2-1 te winnen. Wij keren zo snel mogelijk terug naar de auto en naar Praag. Mladá Boleslav was lelijk, het stadion was nog lelijker en de wedstrijd was het lelijkst. Een heerlijke groundhop dus.

Dit verhaal verscheen eerder op Pitchitter, een site die uiteraard niet mag ontbreken in je dagelijkse rondje voetbalcultuur!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %