Groundhopping

Groundhop SC Preussen (06 E.v.) Münster – FC Carl Zeiss Jena

Na het aanschouwen van het voetbal in het overdonderende maar vooral elitaire “miljardengala” van de Champions League zijn we toe aan wat echte voetbalsfeer. Real heeft weer gewonnen en in Parijs zijn ze op zoek naar financiële middelen om nog een wereldster naar de “Lichtstad” te lokken. Porto en Basel zijn net een maatje te klein gebleken. Speelt er ooit nog eens een Nederlandse voetbalclub op dit niveau?

Münster

Deze keer geen strak geregisseerde televisiebeelden of computergestuurde lichtshow in het stadion. Geen dreunende kampioen-hymne en geen overspannen “field manager”, die alle bewegingen voor de wedstrijd nauwkeurig in de gaten houdt. Geen voetbalwedstrijd tussen al jaren dezelfde terugkerende poenerige voetbalploegen met begrotingen van een half miljard die strijden om de “Cup met de grote oren”, zoals Leo Beenhakker de enorme bokaal ooit omschreef.

Al vroeg ga ik op pad. Eerst pik ik mijn voetbalmaatje op en dan rijden we naar Duitsland. Zet twee volwassen kerels van middelbare leeftijd in een auto en al snel zakt het gespreksniveau onder nul en gedragen ze zich als een stel pubers! Het is lachen, gieren en brullen met een verdomd hoog “Geer en Goor” gehalte. Na een autorit van een kleine twee uur stoppen we deze keer in Münster. Münster is een grote stad op nog geen zeventig kilometer rijden van Enschede. (Aanrader voor een gezellig weekendje weg, maar dat terzijde.)

Wat opvalt zijn de vele stickers van de lokale voetbaltrots op lantaarnpalen, verkeersborden en regenpijpen.

Preußenstadion

Ook verrassend is dat deze ploeg een splinternieuwe en moderne fanshop heeft in het midden van de stad! In IJmuiden of Emmen ben ik dat niet tegen gekomen! Na een vlotte maar vooral vette lunch begeven we ons naar het “Preussenstadion”. Het voetbalstadion met 15.000 plaatsen stamt uit 1926 en is enkele jaren geleden deels gemoderniseerd voor de vaste bespeler, SC Preussen (06 E.v.) Münster..
“Die Adler”, opgericht in 1906, spelen sinds 2011 in de 3e Bundesliga.

We parkeren de auto pal naast het stadion voor het enorme bedrag van twee euro! Opeens rennen een paar stewards zenuwachtig voor ons langs die een lege auto tegenhouden die niet op de handrem blijkt te staan en rustig over het parkeerterrein rolt. Met een stoeptegel voor de wielen is het gevaar opgelost. Rustig wandelen we de Hammerstrasse in naar de hoofdingang van het stadion.

Het is heerlijk zonnig weer en de temperatuur is aangenaam. Voor de ingang staan dranghekken waar boodschappentassen aan bevestigd zijn. Duitsland staat bekend om orde en netheid, en in de tassen kunnen de fans hun lege blikken en flessen bier stoppen. Die tassen gaan bij elke thuiswedstrijd allemaal vol!

FC Carl Zeiss Jena

Tegenstander is FC Carl Zeiss Jena. “FCC” uit Jena was ooit een roemruchtige club die menig international voortbracht. De voetbalclub is meervoudig kampioen en bekerwinnaar van voormalig Oost-Duitsland geweest en verliezend finalist van de Europacup II in 1981.
Na de eenwording van Duitsland speelde de club enkele seizoenen in de 2e Bundesliga maar nu al jaren een treetje lager.

De nummers twaalf en vijftien in de 3e Bundesliga nemen het vandaag tegen elkaar op. Gezien de positie op de ranglijst is elk punt van belang voor beide ploegen. We hopen op een boeiend voetbalgevecht. Als we het stadion binnen lopen komt de geur van frituurvet en gegrilde worst ons tegemoet. Rookwolken vormen zich boven de grillplaten en de dames achter de friteuse zijn amper zichtbaar! We bestellen wat te drinken en aanschouwen hoe het stadion zich langzaam vult. Achter de goal blijft de oude staantribune leeg. Gezien de erbarmelijke staat van dit deel van het stadion is dat begrijpelijk.

De andere zijde, de Fiffi (Felix) Gerritzen staantribune, vult zich met thuis supporters. Zo te zien blijft een groot deel van de fans bij de biertenten staan! De hoofdtribune is goedgevuld, net als de overdekte staantribunes aan de lange zijde. Later zal blijken dat er nog geen zesduizend mensen aanwezig zijn, maar het stadion oogt veel voller!

Met een drankje in de hand raken we al snel aan de praat met enkele Jena supporters die zich tussen de thuis supporters begeven. Het feit dat twee Hollanders een paar honderd kilometer reizen voor een voetbalwedstrijd wekt verbazing. Dat zij zelf meer kilometers moeten maken hebben ze niet door.

Ondertussen staan ook de Jena fans in het bezoekersvak. Het zijn er toch gauw zo’n zeshonderd die de urenlange reis gemaakt hebben. Vanaf het moment dat de voormalig Oost-Duitsers binnenkomen wordt er gezongen, geschreeuwd en feestgevierd. In Jena leeft het voetbal!

“Mein God, das gibts doch nicht”

De wedstrijd verloopt niet zoals de “Adler” fans vooraf voorzien hadden. Al snel staat de thuisploeg met 0-2 achter. En dat is te merken aan de sfeer! Geen gezang en geen aanmoedigingen voor de ploeg in problemen. Het thuispubliek is erg kritisch en negatief. Op de tribune horen we dat alles “scheisse” is. Ook het “Mein God, das gibts doch nicht” wordt veelvuldig geuit. Naast mij staat een bejaarde man die van nijd zijn pet op de grond smijt en het geklungel niet kan aanzien.

Voor ons ontploft een vader en maakt zijn zoontje in bulderende woorden duidelijk dat de spelers “Verdammte arshlocher” zijn. De tweede helft laat meer passie en inzet zien. De “Ralf Seuntjens” van Preussen (met de fantastische naam Grimaldi) sleurt, vecht en beukt op alles en iedereen maar maakt wel twee fantastische doelpunten. Op het moment van scoren leven de thuisfans kort op maar de negatieve houding blijft. Daartegenover staan de bloedfanatieke supporters van Carl Zeiss Jena die er vijfennegentig minuten lang een feest van maken. Veel bierdrinkende kerels (vrouwen echt niet gezien!) met ontbloot bovenlijf, sjaals en vlaggen.

Als afscheid worden nog wat vuilcontainers in de fik gestoken en dikke rookwolken vullen dat deel van het stadion.

Na de wedstrijd pakken we nog snel een echte Duitse maaltijd (currywurst mit Pommes und mayo) en lopen daarna nog even om het stadion.

Binnen no-time rijden we richting Nederland en passeren we de grens. Echter net voor Enschede vult de auto zich met de lucht van een misselijkmakende scheet, veroorzaakt door een vette Duitse avondmaaltijd! De ramen gaan allemaal naar beneden en het gaspedaal gaat flink onderin. Op dat moment word ik geflitst, dus er volgt nog een prijzig souveniertje van de Duitse belastingdienst ter nagedachtenis van deze voetbalwedstrijd!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %