Groundhopping

Groundhop: Halve liters, Tribuna Sever en Mick van Buren

Al enige tijd stond een zesdaagse reis naar Praag op de planning. Een maandje voorafgaand aan vertrek besloot ik de programma’s van de Praagse voetbalclubs door te nemen: Sparta, Slavia, Dukla en FC Bohemians komen allen uit in Praag, keuze genoeg dus!

Ondanks dat Slavia Praag ook ten prooi is gevallen aan het moderne voetbal, bleek de meest aantrekkelijke wedstrijd die gespeeld zou gaan worden er wel eentje van deze club te zijn. Slavia moest het opnemen tegen OGC Nice. Onder leiding van CEFC, een Chinees bedrijf, werd Slavia afgelopen jaar voor het eerst in lange tijd kampioen van Tsjechië. Ook werden de afgelopen weken relatief grote namen als Altintop en Danny naar de hoofdstad gehaald. Een wedstrijd tegen Nice was ook een leuke optie omdat cultfiguur Mario Balotelli bij OGC Nice in de spits staat. Helaas bleek tijdens de wedstrijd dat Super Mario 90 minuten aan de kant bleef.

De ‘Eden Arena’, de thuishaven van Slavia.

Ruim op tijd begeven wij ons naar de ticket office, om vervolgens doorverwezen te worden naar de enige Engels sprekende kaartverkoper. We nemen plaats op de tribune tegenover Tribuna Sever, de tribune waar de fanatieke aanhang van Slavia plaatsneemt. Rechts van ons bevindt zich het uitvak, waar zich slechts een tiental Franse begeven. Wanneer ik het stadion bestudeer, concludeer ik dat de Eden Arena een zeer modern stadion is dat niet eens meer over floodlights beschikt. Zoals zo vaak ten Oosten van ons wordt het typische stadium food massaal verorberd. Om mij heen worden de nodige halve liters en worsten weggewerkt.

Bij de start van de wedstrijd verrast de harde kern van Slavia op positeive wijze, Tribuna Sever geeft flink gas en dat hielden ze de volledige 90 minuten vol. Al vroeg in de wedstrijd komt Nice op een 0-1 voorsprong, deze stand blijft tot de rust op het scorebord staan. In de rust besluit de thuisploeg de nodige wissels door te voeren. Onder andere Nederlander Mick van Buren (oud-Excelsior), die erg populair blijkt te zijn, komt in de ploeg. De achterstand wordt vrij snel omgebogen in een 2-1 voorsprong, hetgeen Tribuna Sever ertoe motiveert nog iets harder te gaan. De shirts gaan uit de fakkels worden ontstoken.

Slavia zet door en Nederlander Mick van Buren scoort zowel de 3-1 als de 4-1. Zijn naam galmt door het stadion. De support van de Slavia-supporters is indrukwekkend in de slotfase. Meermaals laten ook de overige drie tribunes zich horen, iets wat we in Nederland veel te weinig zien en horen. Na afloop van de wedstrijd mag Mick van Buren zich melden op de Capo stand bij de harde kern. Onder leiding van de Nederlander, die Tsjechische kreten krijgt ingefluisterd door de Capo, wordt de oefenzege gevierd.

Ondanks gekke Chineze eigenaren is een wedstrijd van Slavia Praag zeker een bezoekje waard. De support van Tribuna Sever was indrukwekkend, zeker met in het achterhoofd dat het slechts om een oefenwedstrijd ging.

David Schulpen
Mijn naam is David Schulpen, ik ben student aan de Universiteit van Tilburg. In het weekend ben ik in mijn geboortestad: Sittard. Een van de hoofdredenen hiervan is, is dat ik sinds mijn elfde iedere thuiswedstrijd te vinden ben op de ‘terraces’ van Fortuna Sittard, waar ik fanatiek mijn clubje nao veure schreeuw.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %