De dagen van Griffin Park zijn geteld
De slopershamer van het modern football heeft zijn tentakels ook naar West-Londen uitgestoken. Championship-club Brentford F.C. zal haar iconische onderkomen Griffin Park verlaten. Daarmee wordt ook de unieke navelstreng met de vier pubs op iedere hoek van het stadion doorgesneden. De hoogste tijd dus voor een trip naar The Bees.
Onderweg naar het stadion komen we als eerste langs The New Inn. Het is er gezellig, maar niet al te druk. We lopen door naar The Princess Royal en de fanshop daar vlak naast. Het is kort voor de aftrap en ik moet ook mijn retro-Brentfordshirt nog afhalen. Op het shirt uit de jaren ’80 zijn nog een oud logo en de sponsornaam van KLM gedrukt. Als Nederlander moet ik dat natuurlijk hebben. Waarom KLM? Griffin Park ligt precies onder een aanvliegroute op Heathrow Airport, dus onze vaderlandse luchtvaarttrots zag daar wel brood in. Op het dak van de New Road Stand was het KLM-logo in die tijd duidelijk te zien.
Bill Axbey Stand
Het dak van deze tribune is sowieso een geliefde plaats voor advertising, maar eigenlijk heet deze stand in de volksmond de Bill Axbey Stand. Bill Axbey was de oudste in leven zijnde Brentford-supporter voordat hij in 2007 stierf. Om hem te eren, vernoemde de club de tribune naar hem. Een unicum in de Engelse voetbalgeschiedenis. Voor ons is het daarom bijzonder dat we juist op deze tribune zitten, al is de keuze voor deze plaatsen meer door toeval dan vanuit wijsheid ontstaan.
Onze plekken zijn fantastisch: we zitten bijna op het veld en vlak naast de dug-out van de thuisclub. In het coachvak daarvoor staat manager Dean Smith wild gebaren te maken en zijn aanwijzingen door te brullen naar de spelers. Ondanks het lawaai van het publiek moet hij aan de andere kant van het veld goed hoorbaar zijn. Nadeel is wel dat hij 90 minuten lang hinderlijk in beeld staat, maar ach, dat hoort nu eenmaal bij de charme van deze wedstrijd.
Brentford – Ipswich Town
Van de drie spelers die uit de Nederlandse competitie komen, speelt alleen Mokotjo. Echt veel indruk maakt hij niet, waardoor de wissel in de tweede helft niet meer dan logisch is. Daarna gaat het op het middenveld wat beter lopen. Brentford is de dominante ploeg, terwijl Ipswich Town vooral veel energie in de wedstrijd stopt, maar weinig rendement behaalt. Luke Hyam van The Tractor Boys wordt de hele wedstrijd door het Brentford-publiek uitgefloten. Twee jaar geleden schopte hij Brentfords Alan Judge het ziekenhuis in en dat is bij het thuispubliek figuurlijk een schop tegen het zere been. Beide teams leveren veel strijd, maar op een doelpuntrijke wedstrijd hoeven we niet te rekenen. Als Ipswich-verdediger Jonas Knudson invaller Sergi Canos onnodig omver duwt in het strafschopgebied, komt Brentford door de benutte penalty alsnog op 1-0. Met die eindstand kunnen The Bees blijven hopen op een ticket voor de play-offs.
Tevreden verlaten we het stadion richting The Griffin, volgens insiders de beste van de vier pubs. Fans van beide ploegen staan gemoedelijk door elkaar. Op weg naar de toog tikt een Ipswich-supporter mij op mijn rood-wit gestreepte shirt. “You guys, keep Millwall out of the play offs,” drukt hij me op het hart. Blijkbaar zien ze in Ipswich, ondanks het verlies van vandaag, liever Brentford in de nacompetitie.