Voetbalboeken

Glory Magazine: Voetbal en reizen op zijn mooist

Putting the ‘beautiful’ back in the beautiful game. Dat is het doel achter Glory Mag, een tijdschrift gemaakt door drie Britse voetballiefhebbers. Allemaal met hun eigen specialiteit, maar allemaal met één overeenkomst. Gek van voetbal en gek van reizen. Daarom richten zij zich met hun tijdschrift ook op die twee aspecten. Perfect voor zowel de doorgewinterde groundhopper als de casual voetballiefhebber op zoek naar handvatten voor wat te bezoeken. En dit alles gegoten in een visueel spectaculair tijdschrift.

Zwitserland

Het is natuurlijk ook juist datgene wat voetbal zo mooi maakt. Het is overal. In elk land, in elke stad, in elk dorp. Voetbal verbindt. Het doel van Glory Mag is dus ook om ver weg te blijven van het zogenaamde topvoetbal; de poenerige Champions League en de decadente Premier League. Elke editie van het tijdschrift staat één land in de schijnwerpers. Dit is altijd een land die bij de gemiddelde kijker niet vooraan in de mond ligt als het over voetbal wordt. Ga het lijstje maar af: Finland, Faröer Eilanden, Kosovo, Zweden, Ierland, Denemarken en Qatar. Hoeveel wedstrijden heeft u het afgelopen jaar gezien van de nationale competities van deze landen? Precies. En dat is juist wat Glory Mag zo uniek maakt. In de editie die wij onder ogen hebben gekregen staat het Alpenland Zwitserland centraal.

Het magazine hanteert een goede balans tussen interviews, verhalen en reistips. Zo komen onder meer Basel-legende Marco Streller, Ricky van Wolfswinkel en Roy Hodgson, de Engelsman die jaren bondscoach was van het nationale elftal. Mooi aan deze gesprekke is dat, in tegenstelling tot het gemiddelde interview, ook onderwerpen als stadions, sfeer en supporters aan bod komen. Hiernaast staan dan weer verhalen over de WK Finale van 1954 (het wonder van Bern) en het EK voor bergbewoners dat gespeeld wordt op het hoogste veld van Europa. Ondanks deze mooie verhalen is Glory op zijn sterkst wanneer de woorden achterwege blijven. Het zijn de foto’s die de adembenemende schoonheid van het land en haar voetbalcultuur écht weten te vangen. De fotografische rondgang rond de stadions van de Zwitserse competitie en supportersplaatjes van Young Boys en Basel zijn subliem. Dit alles is vormgegeven op een hoogwaardige manier, die ‘glossy’ genoemd mag worden. Qua opmaak en stijl steekt Glory Mag mijlenver boven de concurrentie uit.

Watertanden voor de liefhebber

Schrijvers, fotografen en stylisten van dit niveau blijven normaal gesproken gereserveerd voor de grote competities en clubs. Dat zij nu hun blik richten op onbekende voetballanden en een tijdschrift van dusdanige kwaliteit afleveren is een waar geschenk voor de voetbalsupporter. Het is onomwonden te stellen dat dit tijdschrift een gigantisch waardevolle toevoeging is aan de huidige literaire voetbalmarkt. Als er dan toch een kritische noot gekraakt moet worden is het dat het bij vlagen wat veel over het daadwerkelijke spelletje gaat en dat binnen de voetballanden soms toch nog wat de gebaande paden gevolgd worden. Voor de liefhebber van randzaken en obscure clubs is dit wellicht wat minder interessant.

Het grootste nadeel van Glory Mag ligt hem echter ergens anders. Dat is namelijk het feit dat de eerdere edities over onder andere de Faeröer Eilanden, Kosovo en Ierland ram uitverkocht zijn. Deze editie over Zwitserland is namelijk absoluut een aanrader, de gedachte aan een zelfde kwaliteit tijdschrift over het fanatisme van Kosovo, de adembenemende backdrops van de Faeröer Eilanden en de onderschatte voetbalcultuur van Ierland zijn genoeg om de liefhebber te doen watertanden. Als iemand dus nog een kopie op zolder heeft liggen, houden wij ons zeker aanbevolen. Het is nu vooral wachten om te zien wat het volgende land is waar de mannen van Glory Mag hun oog op gaan laten vallen. Tot die tijd valt er maar één ding te doen: snel de edities over Zwitserland en Qatar kopen voordat ook deze voor altijd ‘Sold Out’ zijn!

Glory Mag kun je vanaf nu ook bij In De Hekken in de webshop kopen!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %