Derby DaysIn de actualiteitReportageUltras/fanatieke supportersZuid-Europa

Getafe: op stap met de ultras tijdens de derby

Leganes supporters komen aan in Getafe
In de Hekkens shop voor COPA en PGWEAR

Getafe, zaterdagmiddag, de Comandos Azules verzamelen zich bij metrostadion El Cesar. De ultragroepering van Getafe FC is vandaag op volle oorlogssterkte, het is namelijk derbyday. De derby tegen Leganes is één van de meest intense én bijzondere van Spanje. 

Getafe

Getafe is een zogenoemde voorstad van Madrid. In de stad wonen zo’n 170 duizend mensen. In Leganes wonen er 190 duizend. Beide steden horen bij Madrid, maar dat is vooral op papier. Allebei de steden zijn sinds 1950 extreem hard gegroeid. Dit is goed te zien aan beide voetbalclubs en dat levert een hele bijzondere derby op.

Derby

De derby is een hele bijzondere. Als enige derby van Spanje is hij op het vijfde, vierde, derde, tweede en op het hoogste niveau gespeeld. Beide stadions liggen vijf kilometer bij elkaar vandaan. Een intense derby vraagt om een gedegen voorbereiding. Op uitnodiging van de Comandos Azules ben ik ruim drie uur van te voren al aanwezig. De ultras verzamelen al vroeg voor het nodige bier en een corteo dwars door de stad. Anderhalf uur van te voren wordt de spelersbus luidkeels onthaald met veel pyro.

Op dat moment is pas goed zichtbaar dat de politie zwaar onderbezet is vandaag. De demonstraties in Catalonië hebben topprioriteit. Bovendien staat er dertien kilometer noordelijker, in het centrum van Madrid, een demonstratie gepland waar zo’n 25 duizend mensen samen komen. De onderbezetting van de politie is goed te merken wanneer de supporters van Leganes aankomen. Op het eerste oog moeten een paar agenten met twee politiebusjes de supportersgroepen uit elkaar houden. Beide ultragroepen naderen elkaar tot een paar meter. Toegesnelde ME halen de supporters net op tijd uit elkaar. Opvallend: de uitsupporters komen gewoon te voet naar het stadion, terwijl de politie onderbezet is. In Nederland ondenkbaar. 

Derby gana

Derbywinst, daar is het vandaag allemaal om te doen. Zeker omdat Leganes, wat echt een maatje kleiner is dan Getafe, pas één punt heeft gepakt dit seizoen. De ultras van Getafe pakken groots uit met een mooie tifo. De sfeer bij de Comandos is goed, maar het slaat niet over op het veld. Sterker nog, het is saai. Op een paar stevige tackles en een halve kans na, gebeurt er weinig. De sfeer slaat een beetje dood. Tot de 65e minuut. Plotseling scoort Getafe. Uitzinnige taferelen volgen op de tribunes. Mensen vallen elkaar in de armen. Prachtig. The Beautiful Game.

Leganes komt er totaal niet meer aan te pas. Toch duurt het tot vijf minuten voor tijd voordat Getafe de wedstrijd op slot gooit. Wederom dolle vreugde. Een terechte derby zege. Dik een kwartier later loopt het stadion de Spaanse nacht tegemoet. Het zal nog lang onrustig blijven in Getafe.

 

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Bestel nu en krijg bij elke bestelling een In de Hekken mondkapje cadeau!

Stefan van Leeuwen
Over de schrijver

Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.
  Ook leuk om te lezen...
  In de geschiedenisboeken

  In De Geschiedenisboeken: Ontroerende reacties familie Reyes na overlijden

  In de actualiteit

  De speeldagenstrijd in Spanje

  In de actualiteit

  Sevilla FC-Real Betis: Passie en beleving bij de El Gran Derbi

  In de videotheek

  Je hebt juichen en juichen