La Louvière, in de provincie Henegouwen, heeft een relatief bekende geschiedenis. De bekerwinnaar uit 2003 bestaat intussen niet meer, maar er is een hele complexe voetbalgeschiedenis op gevolgd. Daar gaan we het nu niet over hebben. In plaats daarvan gaan we naar de rustigere naburige gemeente Morlanwelz.

Morlanwelz als rode draad

Het Stade de la Malaise heeft recent enkele enorme wijzigingen ondergaan. De oude tribune is verlaten, maar in plaats daarvan heeft de club pal naast de oude terreinen een volledig nieuw complex gebouwd. Als ode aan de oude tribune doken we in de geschiedenis van niet alleen Morlanwelz, maar ook van La Hestre en Carnières.

Morlanwelz was de eerste met een eigen clubje. Football Club Morlanwelz startte in 1923, maar verdween vier jaar later bijna zo snel als ze verscheen. Morlanwelz Sports, opgericht in 1929, bleek dan een groter succes te zijn. Na een naamswijziging (Racing Club de Jolimon) in 1962 hielden ze het wel maar tien jaar meer vol en verdwenen ook zij in 1972. In die 43 jaar bleven ze provinciaal voetbal spelen.

Intussen probeerden de andere twee gemeentes het ook. Football Club Carnièrois hield het maar vijf jaar vol tussen 1930 en 1935, al verdween het stamnummer pas echt in 1943. Een jaartje eerder werd de ploeg opnieuw opgericht onder dezelfde naam. In 1943 sloten ze zich dan aan bij de voetbalbond. De eerste voor La Hestre was dan weer Club Sportif Mutuelliste La Hestrois, sinds 1967. Maar amper twaalf jaar later stopten ze alweer. De echte club van La Hestre werd het in 1971 opgerichte Football Club La Hestrois.

Drie ploegen worden één

Ook in Morlanwelz bleef het bewegen. Amicale Club Morlanwelz zag het levenslicht in 1968 en werd na het verdwijnen van RC de Jolimon de ploeg van de gemeente. Al die ploegen vochten het vooral uit op provinciaal niveau. Maar met zoveel ploegen op een zakdoek bij elkaar konden fusies niet uitblijven. In 1986 was het dan zover. FC La Hestrois, sinds 1982 beter bekend als Association Sportive La Hestre, ging helemaal op in AC Morlanwelz. De naam bleef verder onveranderd.

Maar dat was nog niet het einde. In 2013 volgde een nieuwe fusie. Ditmaal werd Carnières erbij betrokken. RFC Carnièrois nam stamnummer 3806 mee om AC Morlanwelz op te slorpen en Association Sportive Morlanwelz te worden. Dat gecombineerd met een nagelnieuw stadion bleek een succesformule. Stamnummer 3806 wist voor het eerst de eerste provinciale reeks te bereiken in de afgelopen twee jaar. Op naar een unicum voor de drie gemeentes met een promotie naar de nationale reeksen?

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.